natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Čtvrtý den války: Izraelské síly dostaly pod kontrolu nápadená území

    10. října 2023  15:18,  aktualizováno  20:03
    Izraelské letectvo pokračuje v masivních úderech na pozice radikálů z Hamásu v pásmu Gazy. Zabiti byli dva vysocí představitelé politického křídla. Zároveň země čelí dalšímu ostřelování. Několik raket přiletělo z Libanonu a minometná palba pak ze Sýrie. Spojené státy vyslaly do oblasti na podporu Izraele údernou skupinu s letadlovou lodí USS Gerald F. Ford.  

    Izraelské údery na pásmo Gazy (10. října 2023) | foto: natoaktual.cz

    Izraelské letectvo pokračuje ve vlnách v úderech proti cílům přímo v pásmu Gazy. Při úderech byli zabiti dva z vysoce postavených členů politického křídla Hamásu.

    „Nepřestaneme v našem úsilí eliminovat vysoké úředníky. To bude mít nejvyšší prioritu. Příkaz pro jednotky je jasný. Lokalizovat teroristy a zničit je,“ oznámil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

    Čtyři dny po překvapivém útoku teroristů z Hamásu, který si vyžádal životy více než 1 000 lidí, získaly izraelské bezpečnostní síly (IDF) plnou kontrolu nad napadenými oblastmi v těsné blízkosti Gazy. Izraelští vojáci zajistili celou linii hraničního plotu.

    „Bylo dosaženo plné kontroly hraničního plotu v pásmu Gazy. Síly IDF pracují na uzavření mezer v plotě,“ potvrdil Hagari. V noci na úterý se podle něj Hamásu přes plot již nepodařilo infiltrovat na izraelské území.

    „Vytváříme silnou obranu na hranici. Dnes došlo k pokusům o infiltraci - teroristé byli zlikvidováni, než se dostali k plotu. Zničili jsme velké komplexy, ze kterých Hamás operoval, protože si myslel, že si na ně netroufneme,“ dodal k leteckým náletům.

    Hamás válku prohrál ve chvíli, kdy ji začal. Izraeli jde o přežití, tvrdí experti

    Na řadě míst země ovšem stále sváděli izraelští vojáci a policisté tvrdé boje s ozbrojenci, kteří se v osadách a městech ukrývali. Bezpečnostní složky většinu z nich zabily a některé zajaly.

    Podle Hagariho už izraelské letectvo udeřilo na tisíce cílů. Do úderů je nasazeno několik desítek bojových letounů a také bitevní vrtulníky. „Stovky teroristů Hamásu byly zabity. Útoky vedeme na tisíce cílů a způsobují v Pásmu obrovské škody,“ dodal.

    Izraelská armáda zneškodnila například skupinu čtyř teroristů, kteří se pokusili proniknout do Izraele z moře poblíž Zikimu. Z Gazy byly i v úterý na Izrael opakovaně odpáleny desítky raket a ve stejnou dobu byla vypálena řada salv z jižního Libanonu do Horní Galileje. Přes stovka raket mířila například na město Aškelon a okolí.

    Islamisté Hizballáhu, kteří mají v Libanonu útočiště, později zveřejnili záznam útoku protitankovou střelou na obrněné izraelské armády v oblasti Nahal Avivim. Izraelský bitevní vrtulník bezprostředně poté zničil pozorovací stanoviště Hizballáhu. Minometnou palbu hlásila izraelská armáda pak z území Sýrie. Na pozice útočníků opět Izrael tvrdě odpověděl.

    Izraelská armáda rovněž udeřila na cíle na pobřežním pásu Gazy a zničila několik plavidel a skladišť v přístavu.

    „Uvolnil jsem všechna omezení, převzali jsme kontrolu nad sektorem a přecházíme k plnému útoku. Hamás chtěl v Gaze změnu,“ poznamenal izraelský ministr obrany Joav Galant během osobní návštěvy oblastí sousedící z Gazou. Obrana povolala dalších 60 tisíc záložníků, celkově by tak počet mobilizovaných Izraelců měl dosáhnout 360 tisíc.

    Teroristický útok Hamásu si podle posledních údajů vyžádal na straně Izraele přes 1 000 životů. Dalších více než 2 700 lidí bylo zraněno. Úřady v palestinské Gaze pak tvrdí, že bylo především při náletech zabito 830 Palestinců a 4 250 zraněno.

    Podporu Izraeli znovu vyjádřila celá řada západních zemí. Americké velitelství CENTCOM potvrdilo, že do oblasti blízkého východu už dorazila letadlová loď USS Gerald F. Ford spolu celou údernou skupinou plavidel. Další letadlová loď je na cestě. Jordánsko oznámilo, že umožnilo americkým vzdušným silám operovat v případě potřeby z jeho základen.

    „Příchod těchto vysoce schopných sil do regionu je silným odstrašujícím signálem pro případ, že by některý z aktérů nepřátelských vůči Izraeli uvažoval o tom, že se pokusí této situace využít,“ vzkázal velitel CENTCOM Michael „Erik“ Kurilla. Cílem je odstrašit země v regionu od zapojení do války.

    „Mám jasné poselství pro kohokoliv - zemi či organizaci, kdo by chtěl současné situace využít: nedělejte to,“ varoval v úterý americký prezident Joe Biden. V projevu přirovnal palestinský Hamás k ISIS s tím, že jediným cílem islamistů a džihádu je zabíjet Židy.

    „Stojíme s Izraelem! Hamás nehájí práva palestinského lidu. Používá Palestince jako lidské štíty,“ řekl.

    Předtím telefonicky hovořil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem, kterému přislíbil dodávky zbraní a munice. Netanjahu popsal Bidenovi zvěrstva, která má Hamás od sobotního překvapivého útoku na svědomí.

    „V sobotu na nás zaútočili tak barbarsky, jak jsme neviděli od holocaustu. Byly povražděny stovky lidí, celé rodiny byly vyvražděny ve svých postelích a domovech, ženy byly brutálně znásilňovány a zavražděny, více než sto lidí bylo uneseno, včetně dětí,“ prohlásil izraelský premiér.

    USA potvrdily, že mezi mrtvými nebo nezvěstnými při útoku Hamásu je také 11 Američanů. Šéf americké diplomacie Anthony Blinken se proto připravuje na cestu do oblasti.

    Nejvyšší státní zástupce v Německu už zahájil vyšetřování proti Hamásu pro podezření z vraždy a únosu německých občanů: mezi zavražděnými a unesenými jsou totiž i němečtí nebo izraelští turisté s dvojím občanstvím. Rodinní příslušníci těchto obětí se v minulých dnech obrátili na německou vládu a požádali o pomoc. Mnoho z nich neví, zda jsou jejich rodinní příslušníci stále naživu, a doufají, že Německo pomůže Izraeli s propuštěním unesených.

    Teroristi podle Netanjahua upálili desítky dětí, sťali hlavy několika vojákům a vraždili mladé lidi, kteří se bavili na hudebním festivalu v přírodě. „Takové barbarství jsme v celé historii státu Izrael nezažili,“ dodal.

    Armáda už odpoledne povolila zahraničním médiím vstup do jednoho z napadených kibuců Kfar Aza, kde došlo ke zvěrstvům ze strany teroristů Hamásu.

    Izraelská veřejnost čtvrtý den války ukázala silnou jednotu, když tisíc lidí večer vyšly do ulic měst v celé zemi s izraelskými vlajkami a společně zpívaly hymnu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media