natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Sedmý den války: Izrael chystá pozemní útok, obyvatele Gazy vyzval k evakuaci

    13. října 2023  11:30,  aktualizováno  18:49
    Izraelská armáda se pravděpodobně připravuje na pozemní útok v pásmu Gazy. Vyzvala opakovaně obyvatele severní části oblasti, aby do 24 hodin opustili své domovy a stáhli se do jižního sektoru. Hamás naopak Palestince nabádá, aby zůstali doma.  

    Izraelské údery na Gazu. (8. října 2023) | foto: @sentdefendernatoaktual.cz

    Izraelské letectva zaútočilo na pět budov v Gaze, které využíval Hamás a jeho elitní komanda. V jednom z domů zřejmě pobýval bratr současného vůdce Hamásu Jahji Sinvára.

    Izraelská armáda zaznamenala v posledních střelbu z ručních zbraní na řadě stanovišť na libanonských hranicích a odpověděla palbou z tanků na infrastrukturu a pozorovací pozici Hizballáhu.

    Armáda od včerejška pomocí letáků i sms zpráv nabádá obyvatele některých části na severu pásma Gazy, aby do 24 hodin neprodleně opustili své domovy a přesunuli se na jih oblasti. Jde o 1,1 milionů lidí. 

    Organizace spojených národů v reakci na to vyzvala ke zrušení požadavku, aby se „zabránilo katastrofě a ničivým humanitárním následkům.“ Podobně také Hamás nabádá Palestince, aby ve svých domovech zůstali.

    „Tato evakuace je pro vaši osobní bezpečnost. Nepřibližujte se k oblasti plotu se státem Izrael. Teroristé Hamásu se skrývají ve městě Gaza v tunelech pod domy a uvnitř budov je mnoho nevinných civilistů,“ uvedl mluví izraelské armády Daniel Hagari.

    Turecký prezident Erdogan dnes znovu kritizoval izraelský postup. „Kdo rozhodl o zákazu dovozu základního zboží a pomoci do pásma Gazy, měl by se stydět“. Turecké ministerstvo zahraničí uvedlo, že požadavek izraelských sil, aby obyvatelé Gazy opustili své domovy a stáhli se na jih oblasti, je v rozporu s mezinárodním právem.

    Izraelské jednotky v noci na pátek zničily buldozerem pizzerii v Huwaře na Západním břehu. Pizzerie totiž použila na svou výsměšnou „reklamu“ fotografii stařenky, kterou Hamás v sobotu unesl do Gazy.

    Po pobuřujícím zveřejnění na sociálních sítích dorazilo do pizzerie několik izraelských obyvatel, kteří zavolali bezpečnostní síly, aby pizzerii zničily. Majitel pizzerie byl zatčen.

    Starší ženu, která přežila holocaust, unesl Hamás při překvapivém útoku na osadu v Otafu. V mnoha záznamech na sociálních sítích je vidět, jak ji odvážejí. Zatím není známo, v jakém je stavu.

    Izraelská armáda hlásí zničení desítek pozic na střechách civilních budov v Gaze, které sloužily k vypouštění bezpilotních letounů. „To je další příklad toho, že teroristická organizace Hamás využívá občany pásma Gazy jako lidské štíty,“ uvedl mluvčí Daniel Hagari v pravidelném brífinku.

    Potvrdil rovněž, že během 48 hodin zatkli vojáci IDF 134 členů Hamásu po celé Judeji a Samaří a v údolí Jordánu.

    Italský ministr zahraničí Antonio Tiani během návštěvy osad v Otafu prohlásil, že je přesvědčený, že „reakce Izraele bude přiměřená a že podnikne kroky, které poškodí pouze Hamás“. Upozornil, že se Itálie obává o osud svých deseti občanů, kteří zůstávají jako rukojmí Hamásu.

    V pátek dopoledne se znovu asi po deseti hodinách klidu rozezněly poplašné sirény v Aškelonu, hlásí televizní koná N12 s tím, že je vidět zásahy protiraketového systému „Iron Dome“. Na město Hamás vypálil od soboty už přes 980 raket, z toho 165 dopadlo na území města. Počet obětí útoku ve městě přesáhl 260.

    V Jordánsku se stovky protestujících proti Izraeli vydali k izraelským hranicím, izraelské síly je zahnaly s použitím slzného plynu.

    Ve čtvrtek byli zraněni dva izraelští policisté při útoku střelců na policejní stanici ve východním Jeruzalémě. Při dalším útoku u Talónu v Západním Benjaminu byl lehce zraněn voják.

    Do Izraele přiletěl americký ministr obrany Lloyd Austin. V Tel Avivu se setkal s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a prohlásil, že útok Hamásu je horší, než co viděl od takzvaného Islámského státu. „Jak víte, jsem chlap, který dal dohromady kampaň proti ISIS... tohle je horší, než co jsem viděl od ISIS,“ řekl.

    Pentagon už do oblasti vyslal druhou letadlovou loď.

    Ozbrojené křídlo islamistického hnutí Hamás tvrdí, že při izraelských náletech v Pásmu Gazy v posledních 24 hodinách zahynulo 13 rukojmí. Ozbrojenci Hamásu při svém útoku na jižní Izrael minulou sobotu podle izraelských médií zabili 1300 lidí a zhruba 200 dalších unesli. Izraelská armáda dosud identifikovala 97 unesených.

    Šéf palestinské autonomie Mahmúd Abbás dnes při setkání s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem v Jordánsku řekl, že odmítá nucené vysídlování Palestinců v Pásmu Gazy.

    Uvedl, že taková událost by představovala „druhou Nakbu“, čímž narážel na masové vysídlení Palestinců během války v roce 1948, která provázela vznik Izraele. Dodal, že do blokovaného území musí být okamžitě povoleny koridory, aby se zabránilo humanitární katastrofě.

    USA musí mít Izrael pod kontrolou, chtějí-li se vyhnout regionální válce, řekl zase při návštěvě Libanonu íránský ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján.

    A ruský prezident Vladimir Putin, který vede více než rok a půl brutální válku na Ukrajině, dnes uvedl, že Izrael sice přežil bezprecedentní teroristický útok, ale reaguje neméně tvrdě. Podle něj by Gaza neměla být „obléhána jako Leningrad“.

    Zároveň se v pátek náměstek ruského ministra zahraničí Michail Bogdanov se v Moskvě sešel s íránským velvyslancem. „V hloubkovém rozhovoru byly diskutovány aktuální otázky regionální agendy se zaměřením na situaci v pásmu Gazy a jeho okolí,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

    Obě strany prý podle prohlášení vyjádřily potřebu „koordinovat úsilí k nalezení účinných způsobů, jak snížit napětí na Blízkém východě“. Bogdanov upřesnil, že Rusko bude s Hamásem nadále v kontaktu

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media