natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Desátý den války: Do pozemní operace chce Izrael nasadit desetitisíce vojáků

    16. října 2023  10:43,  aktualizováno  19:57
    Palestinský Hamás drží od minulého týdne 199 izraelských občanů jako rukojmí, potvrdila izraelská armáda. Ta se připravuje na pozemní operaci v pásmu Gazy, jejímž hlavním cílem má být totální politické i vojenské zničení Hamásu. Z oblasti se evakuovalo až 600 tisíc obyvatel.  

    Izraelský stroj F-15 startuje k náletu na pozice Hamásu v Gaze (12. října 2023) | foto: @IDF

    Šéf izraelské tajné služby Šin bet Ronen Bar přijal podle kanálu N12 odpovědnost za neúspěchy, které před týdnem vedly k překvapivému útoku Hamásu.

    „Navzdory sérii akcí, které jsme provedli, jsme bohužel o šabatu nebyli schopni vygenerovat dostatečné varování, které by umožnilo útok zmařit. Jako ten, kdo stojí v čele organizace, beru odpovědnost na sebe. Bude čas na vyšetřování. Teď bojujeme,“ řekl.

    Vše nasvědčuje tomu, že Izrael v nejbližších dnech spustí rozsáhlou pozemní operaci v pásmu Gazy, do které má podle informací izraelských médií nasadit desítky tisíc vojáků. Cílem masivní operace má být totální politický i vojenský kolaps Hamásu v oblasti.

    Pozemní operace má svou velikostí předčít i vojenský zásah v Libanonu v roce 2006. Podle analytiků se Hamás může pokusit jen zdržet postup pozemních sil tím, že vyhodí do povětří část sítě svých tunelů a podzemních bunkrů rozprostírajících se pod městem Gaza a na severu pásma.

    Ve spojení s nastraženými výbušninami u silnic a bojem husté městské zástavbě bude pro izraelské síly představovat značnou výzvu. Izraelské jednotky pak mohou čelit překvapivým útokům a přepadům ze záložních tunelů.

    Izraelské vzdušné síly pokračovaly v úderech na cíle v Gaze a ničily také infrastrukturu militantů Hizballáhu v Libanonu. Hizballáh postupně raketovými útoky, minometnou palbou i střelbou z ručních zbraní eskaluje situace na severní hranici, aby odradil Izrael od války v Gaze.

    „Dělá to s íránským vedením a podporou a ohrožuje stát Libanon a jeho občany. Izrael má silnou armádu, která je připravena bojovat na dvou i více frontách. Zaměřujeme se boj proti Hamásu,“ uvedl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

    Hizballáh pálil s ručních zbraní a protitankovou střelou na pět kontrolních stanovišť Izraele. Střelba byla zaměřena na pozorovací věže a technologické prostředky. Izrael reagoval dělostřeleckou palbou.

    Při jednom z leteckých úderů byl zabit velitel jižního distriktu národní bezpečnosti Hamásu Ma’tez Eid. Izraelská armáda pak odpoledne potvrdila, že při náletech v oblasti Chán Júnis zlikvidovala šéfa vnitřní rozvědky Hamásu.

    Izrael nadále nabádá Palestince, aby opustili severní oblast pásma Gazy a evakuovali se na jih. Dosud výzvu podle Hagariho uposlechlo na 600 tisíc lidí. Hamás ovšem evakuaci různými způsoby brání. „Je odhodlán brát obyvatele Gazy jako lidský štít,“ dodal Hagari.

    Hamás se například snaží šířit falešné zprávy, že izraelská armáda na uprchlíky útočí. Hamás je podle Hagariho pod obrovským tlakem a s evakuací obyvatel ztrácí svou legitimitu. „Nejvyšší prioritou je odstranění každého teroristy, který byl do útoku na Izrael zapojen,“ zopakoval Hagari.

    Izraelské námořnictvo nově ostřeluje úkryty Hamásu v Gaze z moře prostřednictvím nejnovějších raketových korvet „Sa’ar 6“, německé výroby.

    Armáda pak opakovaně vyzývá obyvatele severní části pásma, aby se evakuovali směrem na jih. „Znovu vyzývám obyvatele města Gaza a jeho okolí, aby se kvůli své osobní bezpečnosti přesunuli na jih. Jsou zde koridory, které umožňují bezpečný průchod. Útočíme. Pokračujeme ve snaze vyčistit oblast od teroristů, jedná se o bojovou zónu,“ uvedl Hagari.

    Jednání izraelského Knessetu bylo v pondělí odpoledne přerušeno kvůli raketovému poplachu. Premiér Benjamin Netanjahu předtím znovu ujistil, že kvůli překvapivému útoku Hamásu dojde na důkladné vyšetřování a poučení, ale nyní je čas se soustředit na boj.

    „Zabere to nějaký čas, oběť je nutná, ale vyhrajeme, protože jde o naši samotnou existenci v regionu. Naším cílem je porazit Hamás,“ řekl a vyslal také vzkaz libanonskému Hizballáhu: „Biden to už řekl, a já to zopakuji - buďte opatrní“.

    Netanjahu v pondělí telefonicky hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Putin Netanjahuovi řekl, že Rusko je „připraveno pomoci ukončit konflikt v regionu a vyřešit jej mírovou cestou“.

    Lídr opozice Jair Lapid nepochybuje, že izraelská odveta povede ke svržení Hamásu. „A pokud se to světu nelíbí - nemusí. Nebyly to jeho děti, které byly zavražděny, ale naše,“ prohlásil.

    Izraelská média referují, že by ve středu měl do Izraele přicestovat americký prezident Joe Biden. V sobotu by se pak měl v egyptské Káhiře zúčastnit summitu k palestinské otázce, který navrhl Egypt.

    Šéf pravicové strany Jisra’el bejtenu Avigdor Lieberman, patřící mezi zastánce tvrdé politiky vůči izraelským rabům a Palestincům, na schůzi frakce obvinil z pomoci teroristů obyvatele Gazy dojíždějící do Izraele za prací.

    „Dostali pracovní povolení a jezdili do Izraele. Jsou těmi, kteří poskytli přesný zpravodajský obraz lidským monstrům Hamásu. Věděli, kde jsou sklady a majetek, a hned po invazi ‚nacistů‘ přijeli za nimi a všechno vyplenili,“ řekl.

    Od rána měl být pro humanitární dodávky otevřen hraniční přechod Rafáh na hranicích s Egyptem. Izraelský ministr energetiky a infrastruktury Israel Katz v prohlášení podpořil dohodu mezi premiérem Netanjahuem a americkém prezidentem Bidenem o obnovení dodávek vody do jižního regionu Gazy.

    Důrazně se ale vyslovil proti otevření blokády a dovozu zboží do Gazy z humanitárních důvodů. „Máme závazek vůči rodinám zavražděných a unesených rukojmích - nikoli vůči vrahům z Hamásu a těm, kteří jim pomáhali,“ prohlásil.

    Podle náčelníka generálního štábu Herzi Haleviho má izraelská armáda během pozemní operaci vstoupit do míst, odkud Hamás organizuje a plánuje své akce.

    „Je velmi obtížné ho zasáhnout. Chystáme se vyhrát a udělat něco velkého a důležitého, musíme změnit jasným způsobem situaci na velmi dlouhou dobu,“ řekl vojákům připraveným u hranice Gazou.

    Izrael dnes znovu upřesnil čísla o unesených lidech. Od minulého týdne drží Hamás jako rukojmí 199 izraelských občanů.

    Americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro program „60 minut“ plně podpořil izraelskou reakci na masakr a překvapivý útok Hamasu a řekl, že „nejdůležitější je ukončit tuto krutost a přimět ty, kteří ji provedli, aby přijali odpovědnost.“ Podle Bidena by ale okupace pásma Gazy byla „velkou chybou.“

    Francouzský prezident Emmanuel Macron podle Elysejského paláce varoval Írán „před jakoukoli eskalací nebo rozšířením konfliktu, zejména na Libanon“.

    „Vzhledem ke svým vztahům s Hizballáhem a Hamásem nese Írán v tomto ohledu odpovědnost. Írán musí udělat vše pro to, aby zabránil zažehnutí konfliktu v regionu,“ uvedla Macronova kancelář.

    Vládní úřad islamistického hnutí Hamás oznámil, že izraelské útoky v pásmu Gazy si od útoku Hamásu ze 7. října vyžádaly již 2 808 palestinských obětí a 10 850 lidí při nich utrpělo zranění. Dalších nejméně tisíc lidí se po náletech pohřešuje.

    Izrael hlásí, že při bezprecedentním teroristickém útoku dosud zemřelo nejméně 1 300 lidí, většinou civilistů. Zraněno bylo podle izraelského ministerstva zdravotnictví přes 4 000 Izraelců, 344 z nich je hospitalizovaných. Armáda aktualizovala počet padlých vojáků na 299.

    Izraelské obranné síly zveřejnily další video z osobní kamery jednoho z teroristů Hamásu, který v sobotu 7. října pronikl při útoku na izraelské území. Zachycuje invazi džihádistů z Hamásu i zneškodnění teroristy izraelskými bezpečnostními složkami.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media