natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Devátý den války: Hamás blokuje evakuaci civilistů, Izrael zabil šéfy Hamásu

    15. října 2023  13:54,  aktualizováno  20:05
    Teroristé z Hamásu se snaží blokovat evakuaci civilistů ze severní oblasti pásma Gazy na jih. Izrael prodloužil časový rámec pro odchod civilistů z oblasti. Nově armáda vyhlásila nepřístupnou vojenskou zónu kolem hranic s Libanonem, odkud přilétají protitankové střely. Izraelské letectvo také patrně znovu udeřilo na letiště v Sýrii.  

    Izraelská armáda na kontrolním stanovišti | foto: @IDF

    Izraelská armáda oznámila, že nebude váhat zasáhnout v Libanonu. Odpoledne také provedla několik náletů na pozice Hizballáhu. Podél hranice Libanonem od dnešního dne vyhlásila čtyřkilometrovou vojenskou zónu s přísným zákazem vstupu.

    Přes hranici totiž opakovaně Hizballáh pálí protitankovými střelami. Při jednom z útoku v Západní Galileji byl jen člověk zabit a další tři zraněni.

    „Libanon je zodpovědný za střelbu ze svého území,“ uvedl v pravidelném brífinku mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

    Izraelské obranné síly večer potvrdily, že z Libanonu bylo vypuštěno 9 raket. Pět nich zachytila protivzdušná obrana a zbývající dopadly na otevřených plochách. Izraelská armáda odpověděla dělostřelectvem a později také bitevními vrtulníky.

    Armáda upozornila, že během bojů využívá proaktivní rušení signálu GPS pro různé operační potřeby, což může mít za následek nefunkčnost různých aplikací založených na ověřování geografické polohy.

    V Gaze pokračují údery izraelského letectva, v pásmu bylo během noci bombardováno přes 100 vojenských cílů, včetně velitelství a skladišť, palebných pozic raketometů a pozorovacích stanovišť ve čtvrtích Džabalíja, Zejtún, al-Furkan a Bejt Hanún.

    Při úderech v byl v oblasti Chán Junís zabit Billal al-Kedra, velitel komanda Hamásu, který před týdnem vedl vražedné útoky na kibuc Nirim a kibuc Nir Oz.

    Izraelský ministr obrany Joav Gallant dnes znovu zopakoval, že bezpečnostní síly Hamás zlikvidují. „Bude to silná válka, bude to smrtelná válka, bude to precizní válka a bude to válka, která navždy změní situaci,“ prohlásil.

    Hamás stále odpaluje rakety na izraelské území. V neděli bylo vyhlášeno několik poplachů například ve Sderotu.

    Izraelské obranné síly opakovaně vyzývají palestinské civilisty, aby opustily sever pásma Gazy a přesunuli před chystanou pozemní ofenzívou na jih oblasti.

    Hamás se ovšem snaží proudu uprchlíků bránit. Už osobu se objevily záběry zátarasů z autobusů a nákladních vozidel na trasách dvou bezpečných evakuačních koridorů, kterými se snažil Hamás evakuaci zabránit.

    A na sociálních sítích se šířilo video s obviněním, že Izrael útočí na kolony lidí v autech mířících na jih. Na záběrech je bílá dodávka, která v hustém provozu vybuchne.

    Řada analytiků tvrzení o úderu zpochybnila s tím, že ani na opakovaných a zpomalených záběrech není nikde vidět přilétající projektil a vše nasvědčuje tomu, že spíše explodoval „náklad“ uvnitř vozidla. Izraelská armáda obvinění rezolutně odmítla.

    „V současné době se již statisíce lidí evakuovaly na jih pásma Gazy. Tím, kdo cynicky zneužívá svůj vlastní lid, je Hamás,“ uvedl mluvčí armáda Daniel Hagari.

    Tajná služba zveřejnila v neděli záznam telefonátu, ve kterém si Palestinec stěžuje, že Hamás brání lidem opustit domovy i tím, že bere lidem telefony a klíče od vozidel.

    Americký ministr obrany Lloyd Austin oficiálně nařídil úderné skupině kolem letadlové lodi USS Dwight D. Eisenhower, aby se připojila k letadlové lodi USS Gerald F. Ford na podporu Izraele. Skupina plující z Norfolku zahrnuje raketový křižník USS Philippine Sea (CG 58), torpédoborce s řízenými střelami USS Gravely (DDG 107 ) a USS Mason (DDG 87).

    „Zvýšení stavu amerických sil signalizuje pevný závazek Spojených států vůči bezpečnosti Izraele a naše odhodlání odradit jakéhokoli státního či nestátního aktéra, který by chtěl tuto válku eskalovat,“ varoval Austin.

    Americký ministr zahraničí Anthony Blinken se setkal se saúdským korunním princem Bin Salmáním. Ten šéfa americké diplomacie upozornil, že „obléhání Gazy musí být zrušeno“ a dodal, že „odsuzuje škody na infrastruktuře a ztráty civilistů“. Prohlášení Bin Salmána přichází na pozadí oznámení saudského Království o zmrazení normalizačních kontaktů s Izraelem.

    Americký prezident Joe Biden telefonicky hovořil s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem o humanitární pomoci pásmu Gazy.

    „Mluvil jsem s předsedou palestinské samosprávy Abbásem, abych odsoudil útok Hamasu na Izrael a zopakoval, že Hamás nezastává právo palestinského lidu na důstojnost a sebeurčení. Ujistil jsem ho, že spolupracujeme s partnery v regionu, abychom zajistili, že se humanitární zásoby dostanou k civilistům v Gaze a zabráníme rozšíření konfliktu,“ uvedl na síti X.

    Izraelský prezident Jicchak Herzog v rozhovoru pro CNN poprvé odhalil dokument „Únos vězňů“, který dokazuje, že Hamás vydával a distribuoval příručku pro teroristy v terénu.

    V průvodci únosce nabádá, aby rukojmí popravovali a dokonce své činy nahrávali. Prezident také popsal šokující záběry z kibucu Be’eri. „Neexistuje žádné ospravedlnění pro to, co se stalo. Je to prostě ideologie od ISIS, která vyzývá k vymazání Izraele z povrchu zemského, a proto musí být Hamás vymazán z povrchu zemského,“ řekl v rozhovoru.

    Egypt dnes znovu odmítl přesun Palestinců na své území s tím, že egyptská bezpečnost je na prvním místě.

    „Současná reakce Izraele přesáhla rámec sebeobrany a stala se kolektivním trestem proti Palestincům v Gaze. Současná krize může mít důsledky na celém Blízkém východě, snahy o zastavení eskalace pokračují,“ uvedl prezident Sísí.

    V Kataru se v noci zase potkal íránský ministr zahraničí s vůdcem Hamásu Ismáílem Haníjou. Írán předtím poslal přes OSN varování, že pokud Izrael bude pokračovat v operaci v Gaze, bude muset zakročit. OSN zprávu předala Izraeli.

    Izrael pak v noci zřejmě podnikl s letouny F-35 další úspěšný nálet na letiště v syrském Aleppu. Dráha je mimo provoz. Izraelské letectvo zasáhlo předtím letiště už ve čtvrtek, společně s dráhou v Damašku. Cílem izraelských úderů je přerušit íránské zásobovací cesty pro libanonský Hizballáh a palestinský Hamás.

    „Přibližně ve 23:35 provedl izraelský nepřítel letecký útok ze směru od Středozemního moře... zamířil na mezinárodní letiště Aleppo, způsobil materiální škody na letišti a vyřadil ho z provozu,“ uvádí se v prohlášení syrského ministerstva obrany.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media