natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Dvanáctý den války: Na nemocnici spadla raketa islamistů, Izrael má důkazy

    18. října 2023  10:59,  aktualizováno  14:51
    Americký prezident Joe Biden je v Izraeli. Ten čelí od úterního večera globálnímu obviňování, že při jednom z leteckých úderů zasáhl nemocnici v Gaze. Izrael to však okamžitě odmítl. Postupně předložil celou řadu nezvratných důkazů, že výbuch v nemocnici způsobila raketa islamistů, která během raketové salvy selhala a dopadla na nemocnici.  

    Parkoviště nemocnice v Gaze po výbuchu, který způsobila raketa Islámského džihádu (18. října 2023) | foto: @IDF

    Americký prezident Joe Biden ve středu ráno přistál na letišti Ben Gurion. Zúčastní se jednání válečného kabinetu a setká se s rodinami unesených a přeživších. Mluvčí Bílého domu řekl, že Biden bude mít pro Izrael „obtížné otázky“ ohledně situace.

    „Chci, abyste věděli, nejste sami. Budeme nadále podporovat Izrael, který chrání své občany,“ prohlásil před jednáním s izraelským válečným kabinetem Biden.

    Biden měl původně poté zamířit na summit do jordánského Ammán. Jordánsko ale jednání zrušilo v reakci na úterní večerní události, kdy došlo k výbuchu v nemocnici Al-Ahlí v pásmu Gazy a Hamás okamžitě přispěchal s obviněním Izraele, že na nemocnici zaútočil a že o život přišlo nejméně 500 lidí.

    Izraelské obranné síly opakovaně obvinění odmítly, ovšem během krátké chvíle se zpráva rozšířila po celém světě s řadou velmi kritických reakcí vůči Izraeli.

    Ten ovšem postupně předložil celou řadu nezvratných důkazů a analýz, že za výbuch v nemocnici může palestinská organizace Islámský stát a selhání jedné z raket, které předtím z Gazy odpálila směrem na Izrael.

    Izraelská armáda zveřejnila sérii leteckých snímků, které dokazují, že škody v areálu nemocnice nezpůsobil letecký úder, ale raketa. Mluvčí armády Daniel Hagari rovněž zveřejnil audionahrávku hovoru mezi členy Hamásu, na které přiznávají, že za škody v nemocnici jsou zodpovědný palestinští radikálové z Islámského džihádu.

    Co se vlastně stalo. Zhruba v 18:15 odpálil Hamás salvu raket na Izrael. O chvíli později, v 18:59 odpálili ze hřbitova v Gaze další salvu zhruba desítky raket také ozbrojenci Islámského džihádu.

    A prakticky ve stejnou chvíli byly hlášeny první zprávy o explozi v nemocnici Al-Ahlí v pásmu Gazy. Hamás rychle rozšířil i mezi světová renomovaná média, že Izrael zasáhl nemocnici a že pro útoku zemřelo 500 lidí.

    „Podle naší zpravodajské služby Hamás zkontroloval zprávy, uvědomil si, že to byl neúspěšný odpal Islámského džihádu, a rozhodl se zahájit globální lživou kampaň, aby skryl pravdu,“ konstatoval Hagari.

    Už později během večera se objevily nezávislé autentické videozáběry, na kterých je zřetelně vidět, že jedna z vypálených raket má krátce po startu technické potíže. Raketa podle analýz izraelské armády i nezávislých analytiků po startu selhala, zřejmě se rozlomila a dopadla do areálu nemocnice.

    Podle Hagariho je celkem běžné, že rakety islamistů selžou a dopadnou ještě na území Gazy. Jen od minulého týdne izraelská armáda zaznamenala 450 takových případů.

    Rozbor leteckých snímků nemocnice v Gaze potvrdil, že nedošlo k žádnému přímému poškození nemocnice, ale pouze parkoviště u ní. Je na nich jasně vidět známky požáru bez kráterů nebo poškození infrastruktury budov v oblasti, které by svědčily o leteckém úderu.

    „To je v přímém rozporu se škodami, které by byly způsobeny náletem, protože bychom viděli krátery a poškození infrastruktury budov. Rozsah škod, které je výsledkem dopadu hlavice rakety Islámského džihádu. Je vidět, že většina výbušného materiálu explodovala při dopadu kvůli krátkému letu rakety,“ konstatoval Hagari.

    Infračervený snímek parkoviště pak ukazuje hlavní místa dopadu a některá poškození střech. Krátery nelze lokalizovat a nedošlo ani zřícení okolních stěn budov.

    Hagari rovněž potvrdil, že izraelské radarové systémy sledovaly rakety vypálené z Gazy a analýzy trajektorií potvrdily, že byly rakety vypáleny v těsné blízkosti nemocnice. Připustil, že dopad lživé informace Hamásu byl skutečně globální.

    Na informaci totiž bezprostředně reagovaly arabské země v oblasti i světoví lídři s tím, že vinili Izrael.

    Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás vyhlásil třídenní smutek a opustil okamžitě Jordánsko, kde se měl sejít a americkým prezidentem Bidenem.

    Jordánsko zveřejnilo ostré odsouzení, že jde o „čin, který není v souladu se všemi lidskými a morálními hodnotami a s pravidly mezinárodního humanitárního práva.“ Ve stejnou dobu se desítky demonstrantů pokusily proniknout do budovy izraelské ambasády, ale bezpečnostní složky je vytlačily.

    Vzápětí Jordánsko oznámilo zrušení plánovaného summitu s prezidentem Bidenem, předsedou palestinské samosprávy Abbásem a egyptským prezidentem al-Sísím. Ministerstvo zahraničí Saúdské Arábie uvedlo, že „důrazně odsuzuje zločin spáchaný izraelskými okupačními silami při bombardování nemocnice“.

    Rovněž Irák vyhlásil kvůli výbuchu v nemocnici 3 dny smutku po celé zemi. Rusko a Spojené arabské emiráty chtějí zítra po incidentu v nemocnici v Gaze uspořádat naléhavé jednání Rady bezpečnosti.

    Šéf Hamásu Ismáíl Haníja pak prohlásil, že „masakr v nemocnici je bodem obratu“. Egypt přímo obvinil Izrael, „že úmyslně bombardoval nemocnici, což mělo za následek stovky nevinných obětí“.

    Předsedkyně Evropské komise unie Ursula von der Leyen označila útok na civilní zařízení v Gaze v rozporu s mezinárodním právem. Kanadský premiér Justin Trudeau napsal: „Hrozné, to je nepřijatelné a v rozporu s právem“.

    Generální tajemník OSN Antonio Guterres obvinil Izrael z výbuchu v nemocnici. „Šokován stovkami zabitých při včerejším útoku na nemocnici v Gaze, útok Hamasu ze 7. října nemůže ospravedlnit kolektivní tresty pro lidi,“ řekl. „Hamas musí bezpodmínečně propustit všechny unesené, Izrael musí umožnit přesun humanitární pomoci do Gazy,“ řekl.

    Mezitím byly v posledních hodinách z Gazy odpáleny desítky raket směrem k mnoha izraelským osadám. Útoky pokračují na severu z Libanu. Na palbu Hizballáhu Izrael odpovídá dělostřelectvem.

    „Celý svět ví, že na nemocnici zaútočili barbarští teroristé v Gaze, ne IDF. Ten, kdo brutálně zavraždil naše děti, vraždí i své děti,“ vzkázal.

    Izraelské vzdušné síly rovněž oznámily, že v noci zabily další velitele Hamásu. Muhammada Awdallaha, velitele protitankové brigády v Gaze, a Akrama Hijazího, velitele námořních sil Hamásu.

    Izraelské obranné síly ráno znovu vyzvaly obyvatele Gazy, aby se evakuovali do oblasti Al-Mawasi na jižním pobřeží pásma Gazy, kam „bude směřovat mezinárodní humanitární pomoc“.

    Egyptský prezident al-Sísí v reakci uvedl, že vysídlení Palestinců z Gazy do Egypta povede také k vysídlení Palestinců ze Západního břehu do Jordánska. „Odsuzujeme vysídlení Palestinců z jejich země, miliony Egypťanů jsou připraveny protestovat,“ prohlásil.

    Íránské zdroje televizní stanici Al-Džazíra uvedly, že Bidenova administrativa doručila zprávu představiteli Teheránu v OSN ohledně situace v Izraeli. USA v ní varovaly, že „přímý vstup Íránu do konfliktu může zapříčinit přímou americkou vojenskou akci“. Bílý dům dnes také upřesnil, že při překvapivém útoku Hamásu bylo zavražděno 31 amerických občanů.

    Mezi oběťmi teroristického útoku Hamásu na Izrael je i dvaadvacetiletý česko-izraelský mladík, který byl v zemi na návštěvě u přítelkyně, potvrdilo české ministerstvo zahraničí.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media