natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Jedenáctý den války: Každá naše raketa má cíl, vzkázal Izrael šéfům Hamásu

    17. října 2023  14:35,  aktualizováno  17:46
    Izraelská armáda zasáhla přes 200 cílů palestinských organizací Hamás a Islámský džihád v pásmu Gazy a ohlásila zabití dalších dvou vysoce postavených lídrů islamistů. Na severní hranici Izrael čelí stále častějšímu ostřelování ze strany libanonského Hizballáhu a tvrdě vrací údery. Írán vyhrožuje rozpoutáním širšího konfliktu a do oblasti míří západní lídři s podporou židovskému státu i starostí o uprchlíky z Gazy.  

    Ozbrojenci Hamásu v Gaze. | foto: @sentdefender

    Zatímco pokračují přípravy na pravděpodobnou pozemní operaci izraelské armády do pásma Gazy, letectvo pokračuje v úderech na pozice a úkryty Hamásu.

    Při jednom z úderů byl nejprve zabit vysoký politický představitel Usáma Mazíní, který byl v minulosti hlavním vyjednavačem Hamásu pro výměnu vězňů v roce 2011 za propuštění uneseného izraelského vojáka Gilada Šalita.

    Odpoledne armáda potvrdila zabití Ajmána Nufála, člena vojenské rady, který velel brigádě v centrální části Gazy a dříve působil jak šéf vojenské rozvědky.

    Ze své pozice řídil řadu teroristických útoků proti Izraeli a bezpečnostním silám a velel raketové palbě Hamásu. V minulosti se podílel na výrobě a vývoji zbraní a byl zapojen do plánování únosu izraelského vojáka Gilada Šalita v roce 2006.

    Nufál byl jedním z nejdominantnějších vyšších úředníků v organizaci a měl blízko k šéfovi ozbrojeného křídla Muhammadu Daífovi.

    Z Gazy i v úterý stále přilétaly na izraelské území rakety. Izraelská armáda také čelí stále častějšímu ostřelování ze strany Hizballáhu z Libanonu. A tvrdě vrací údery dělostřeleckou palbou.

    Ministr obrany Joar Galant v reakci uvedl, že „každá izraelská raketa má adresu“ a že se izraelské jednotky ke každému ze členů Hamásu.

    „Členové Hamásu mají dvě možnosti: buď zemřou na svých pozicích, nebo se bezpodmínečně vzdají, neexistuje třetí možnost,“ řekl při návštěvě letecké základny odkud startují izraelské letouny k úderům.

    V noci na hranicích s Libanonem izraelská armáda zneškodnila čtyřčlennou skupinu teroristů, kteří se pokusili umístit výbušninu na hraniční plot v oblasti Hanita.

    „Každý, kdo se pokusí proniknout na izraelské území, bude zabit,“ konstatoval mluvčí izraelské armády Daniel Hagari s tím, že jednotky na severu jsou ve vysoké pohotovosti a pokud Hizballáh učiní vážnou chybu, Izrael odpoví velkou silou. „Libanon by si měl položit otázku, zda je ochoten riskovat pro teroristy ISIS v Gaze,“ dodal.

    V podvečer izraelské letectvo zneškodnilo bezpilotní letoun, který přiblížil ke vzdušnému prostoru z Libanonu.

    Záběry zneškodnění čtyř teroristů, kteří se pokusili umístit nálož na hraniční plot s Libanonem.

    Podle zprávy deníku New York Times představitelé izraelských a amerických zpravodajských služeb odhadují, že šéf Hizballáhu Hassan Nasralláh „nemá v této fázi zájem o vstup do rozsáhlého vojenského konfliktu s Izraelem“.

    Nicméně nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí dnes vyzval k okamžitému zastavení izraelského bombardování Pásma Gazy s tím, že jinak zasáhne „osa odporu“.

    „Pokud budou zločiny sionistického režimu pokračovat, nikdo nemůže zastavit muslimy a síly odporu,“ řekl Chameneí podle íránské tiskové agentury Tasním. Podle televize Al-Arabíja měl na mysli různé šíitské milice, například libanonské hnutí Hizballáh či jeho spojence v Iráku a Sýrii, které Teherán podporuje a které spolu s palestinskými militantními skupinami označuje za „osu odporu“.

    Izraelská armáda potvrdila, že se připravuje na další fázi vojenského tažení proti Hamásu v pásmu Gazy. Obecně se očekává, že půjde o rozsáhlou pozemní operaci.

    „Připravujeme se na další fáze války. Neřekli jsme, jaké budou. Všichni mluví o pozemním útoku, může to být něco jiného,“ řekl mluvčí armády Richard Hecht.

    Jedenáct dní po překvapivém útoku zveřejnil velitel zpravodajské divize izraelských obranných sil Aharon Haliva dopis, ve kterém se odvolává na vážné selhání zpravodajských služeb a dává jasně najevo, že přijímá plnou odpovědnost za to, že se nepodařilo identifikovat překvapivý útok Hamasu.

    „Při všech svých návštěvách jednotek za posledních jedenáct dní jsem zdůrazňoval, že začátek války byl selháním rozvědky,“ napsal.

    Izraelské bezpečnostní složky podle kanálu N12 zadržují a vyslýchají na 4 000 obyvatel Gazy, kteří jezdili pracovat do Izraele, zda napomáhali Hamásu při plánování brutálního útoku.

    Policie také například zatkla obyvatelku Haify, která pracuje jako zdravotní sestra v nemocnici ve městě, protože na sociální síti zveřejnila příspěvek s podporou teroristické organizaci.

    Americký ministr zahraničí Anthony Blinken po dalším jednání v Izraeli oznámil, že Izrael povolí dodávky humanitární pomoci do pásma Gazy, ale s důležitou podmínkou. „Pokud Hamás zabrání obyvatelům k přístupu k ní (pomoci), žádná další tam nezamíří,“ varoval.

    Blinken rovněž potvrdil, že ve středu do Izraele přicestuje americký prezident Joe Biden. Setká se s premiérem Benjaminem Netanjahuem a později také s jordánským králem Abdalláhem, egyptským prezidentem al-Sísím a předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

    V oznámení Bílého domu se uvádí, že prezident Biden potvrdí „pevnou podporu Spojených států Izraeli“ a zopakuje, že „Hamás nezastupuje palestinský lid.“

    Podobně dnes přímo v Izraeli vyjádřil podporu německý kancléř Olaf Schulz. „Návštěva vysílá světu jednoznačný vzkaz - Německo stojí při Izraeli,“ řekl. Očekávaná je také návštěva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Během útoků radikálního hnutí Hamás na Izrael zemřelo celkem 21 francouzských občanů, uvedlo francouzské ministerstvo zahraničí.

    O situaci noci jednala také Rada bezpečnosti OSN, která zamítla návrh Ruska na okamžité příměří v Gaze. Spojené státy obvinily Rusko z „poskytování podpory teroristické skupině, která brutálně vraždí nevinné civilisty“, protože v ruském není odsouzení Hamásu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media