natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Osmý den války: Gaza je v pohybu, Izrael loví a likviduje šéfy Hamásu

    14. října 2023  18:43
    Na Izrael stále dopadají z Gazy rakety. Armáda tvrdě odpověděla také na minometný útok z Libanonu. Statisíce obyvatel pásma Gazy opouštějí své domovy a na výzvu izraelských sil míří koridory do jižní oblasti. Při leteckých úderech byli zabiti další vysocí představitelé Hamásu, kteří stáli za útokem z minulého týdne.  

    Izraelské jednotky u pásma Gazy | foto: @IDF

    Izraelská armáda a tajná služba Šin bet odpoledne oznámily, že při leteckém úderu byl zabit další z velitelů Hamásu Alího Kazího, který před týdnem vedl jeden z útoků na jih Izraele.

    Už v roce 2005 byl Alí zatčen po únosu a vraždě Izraelců a byl vrácen jako součást výměny za uneseného izraelského vojáka Gil’ada Šalita.

    Předtím izraelské letouny udeřily na úkryty elitních jednotek Hamásu v Gaze. Tříhodinová operace zahrnovala nálety na velitelství komand, která v sobotu pronikla na izraelské území.

    O život měl podle identifikace Šin bet přijít vysoký představitel Hamásu Abú Mereda, který měl na starost vzdušné jednotky teroristické organizace.

    Izraelské bezpečnostní síly rovněž provedly rozsáhlou razii, při které v Judeji a Samaří pozatýkaly 56 hledaných osob podezřelých z terorismu a zabavily blíže nespecifikované množství zbraní.

    Ze zadržených tajné služby 25 osob identifikovaly jako operativce Hamásu. Mezi zadrženými v Nábulusu na Západním břehu byli také dva vysocí představitelé Hamásu - Adnan Azfu a Ahmed Awad. Ve městě byla rovněž objevena a posléze zničena laboratoř pro výrobu výbušnin.

    Izraelská armáda později informovala, že za týden zadržela už 280 hledaných osob, z nichž 157 je spojeno s Hamásem.

    Na izraelské území i přes odvetné údery stále dopadají rakety vypálené z pásma Gazy. Několik poplachů bylo vyhlášeno ve Sderotu a dalších městech.

    V sobotu ráno také izraelské námořnictvo překazilo pokus o infiltraci z moře. Palbou z rychlého člunu bylo plavidlo teroristů zničeno.

    Útoky na Izrael pokračují také z Libanonu. „Během noci Hizballáh vypálil proti našemu bezpilotnímu letounu raketu země-vzduch, zachytili jsme střelu a zničili pozici Hizballáhu v jižním Libanonu, budeme i nadále útočně reagovat na jakýkoli útok Hizballáhu nebo střelbu na vojenská vozidla,“ uvedl mluvčí izraelské armády Hagari.

    V oblasti Mount Dov na libanonských hranicích byla na Izrael vypálena minometná salva. Minometný útok přišel také z Gazy. Zraněni byli čtyři lidé.

    Televizní stanice Sky News přinesla informace o dokumentech, nalezených u teroristů, kteří před týdnem provedli útok. Naznačují, že útok byl plánován už před více jak rokem. Přední strana svazku dokumentů, označená jako „Přísně tajné“, byla datována k říjnu 2022.

    Izraelské letectvo od rána znovu shazovalo nad Gazou letáky s výzvou, aby civilisté na severu pásma opustili své domovy a vydali se směrem na jih před chystanou pozemní operací.

    Izraelská armáda pak zveřejnila mapu dvou evakuačních tras ze severu na jih pásma Gazy, na které nebude letectvo cílit své údery. „Využijte toho a přesuňte se na jih směrem k městu Chán Júnis,“ nabádá izraelská armáda.

    Výzvu podle agentur uposlechly už desetitisíce lidí. Podle izraelských zdrojů dokonce už 400 tisíc lidí. V oblasti žije zhruba 1,1 milionů lidí.

    Naopak Hamás Palestince zrazuje, aby zůstali doma. Lídr Hamásu Ismáíl Haníja v televizním projevu prohlásil, že Palestinci pásmo Gazy neopustí a obvinil Izrael z genocidy.

    Americký prezident Joe Biden oznámil, že USA spolupracují s Izraelem, Egyptem, Jordánskem a OSN na zmírnění humanitárních následků útoku Hamasu a na vytvoření podmínek pro obnovení pomoci v oblasti.

    Šéf unijní diplomacie Josep Borrell na dnešní na tiskové konferenci v Pekingu na závěr své třídenní návštěvy Číny varoval, že izraelský příkaz k evakuaci obyvatel severní části pásma Gazy je „zcela nemožné realizovat“.

    „V Gaze dochází čistá voda. Lidé jsou nyní nuceni používat špinavou vodu ze studní, což zvyšuje riziko nemocí přenášených vodou,“ uvedla Organizace spojených národů (OSN). Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) zároveň požádal o povolení dopravy humanitární pomoci do Gazy.

    Během noční rozpravy v Radě bezpečnosti OSN navrhlo Rusko vyhlášení příměří z humanitárních důvodů, které by zahrnovalo propuštění rukojmích, přísun pomoci do pásma Gazy a evakuaci civilistů.

    Předseda izraelského Národního shromáždění Cachi Hanegbi prohlásil, že se vláda rozhodla pro krok, ze kterého není možné vycouvat. „Zničit vojenské a vládní kapacity Hamásu a Islámského džihádu. Po bitvě už nebude žádný vládnoucí a suverénní Hamás,“ vzkázal.

    Evropská unie s okamžitou platností ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro pásmo Gazy. Nově to má být 75 milionů eur (1,85 miliardy korun).

    „Budeme pokračovat v úzké spolupráci s OSN a jejími agenturami, abychom zajistili, že se tato pomoc dostane k těm, kteří ji potřebují v pásmu Gazy,“ uvedla, oznámila Ursula von der Leyen.

    Evropská komise podle ní podporuje právo Izraele bránit se proti teroristům z Hamásu při plném respektování mezinárodního humanitárního práva. „Usilovně pracujeme na tom, abychom v této souvislosti zajistili podporu nevinným civilistům v Gaze,“ dodala.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media