Čtyři ruské bojové letouny narušily krátce vzdušný prostor Švédska

Vydáno 02.03.2022
Formace čtyř ruských bojových letounů narušila ve středu krátce vzdušný prostor Švédska. Nad švédské území se dostaly dva stíhací stroje Su-27 a dva taktické bombardéry Su-24 východně od strategicky důležitého švédského ostrova Gotland.  

Britské pohotovostní stíhačky zasahovaly u nekomunikujících ruských vojenských letounů nad Baltem. Na snímku ruský Su-27 | foto: RAF

„Ruské narušení švédského vzdušného prostoru je samozřejmě naprosto nepřijatelné,“ řekl agentuře TT ministr obrany Peter Hultqvist. „Povede to k pevné diplomatické reakci Švédska. Švédská suverenita a území musí být vždy respektovány.“

Švédská obrana k ruským letounům vyslala pohotovostní stíhačky Gripen. Incident letci zdokumentovali a vyfotografovali. „S ohledem na současnou situaci bereme tento incident velmi vážně. Chování Ruska je neprofesionální a nezodpovědné,“ uvedl velitel vzdušných sil Carl-Johan Edström v oficiálním prohlášení.

K narušení vzdušného prostoru došlo na krátkou dobu východně od švédského ostrova Gotland. Šlo o dva stíhací stroje Su-27 a dva taktické bombardéry Su-24, které jsou předurčeny k proniknutí protivzdušnou obranou.

„Naše připravenost je dobrá. Byli jsme na místě, abychom zajistili územní celistvost a švédské hranice. Situaci máme zcela pod kontrolou,“ dodal Edström.

Gotland je 175 kilometrů dlouhý a 50 kilometrů široký ostrov v Baltském moři. Pro obranu Švédska představuje strategický bod. Od roku 2005 až do roku 2015 přitom neměl žádnou vojenskou posádku.

V reakci na ruskou anexi Krymu ale Švédsko na ostrově znovu rozmístilo jednotky. Vedly k tomu vojenské analýzy, že pokud by si čistě hypoteticky chtěla Moskva ostrov „vypůjčit“, švédské ozbrojené síly by v dlouhodobém horizontu nebyly schopné území uhájit.

A obsazení ostrova by kvůli jeho poloze komplikovalo USA a NATO případnou obranu pobaltských zemí.

Švédsko se v reakci na současnou ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu rozhodlo dodat Kyjevu zbraně a další vojenský materiál. Připojilo se také k mezinárodním sankcím vůči Moskvě.

V těchto dnech zároveň spustilo společně s Finskem rozsáhlé námořní a letecké cvičení. „Rusko a jeho režim ohrožují celý evropský bezpečnostní systém, náš způsob vlastního rozhodování a života v míru a bezpečí,“ uvedl švédský ministr Hultqvist.

inc natoaktual.cz