Minuta týdne: kapitulace u Stalingradu, zrod Facebooku a Alžběta na trůn

Vydáno 31.01.2022
Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 31. ledna do 6. února, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

31. ledna 1943 po zajetí Sověty kapituloval velitel německých vojsk bojujících v Stalingradu, polní maršál Friedrich Paulus. Německá vojska byla v tom čase již vysílená a obklíčená po tom, co Hitler několikrát zakázal taktický ústup z města. V posledním pokuse zabránit kapitulaci Hitler povýšil Pauluse právě do hodnosti polního maršála s dovětkem, že žádný německý nebo pruský polní maršál nikdy nekapituloval. Z tohoto náznaku také vyplývalo, že Paulus by měl zvolit raději smrt než kapitulaci. Paulus ale skončil v zajetí, ze kterého se do Německa vrátil až v roce 1953 a čtyři roky poté zemřel Drážďanech.

Zdroj: Britannica

1. února 2003 došlo při vstupu do atmosféry ke katastrofě raketoplánu Columbia. Stalo se tak jen krátce po 17. výročí zkázy raketoplánu Challenger. Vyšetřování prokázalo, že příčina kompletní destrukce raketoplánu vznikla již při startu, kdy uvolněný kus izolační pěny z externí nádrže poškodil hranu levého křídla. V místě poškození došlo při návratu do atmosféry k průniku horkých plynů k hlavním strukturním částem raketoplánu a způsobilo jejich roztavení a následnou destrukci. Zahynulo všech sedm členů posádky. Následkem nehody bylo také uzemnění zbývajících tří raketoplánů až do doby zavedení preventivních opatření proti podobným nehodám.

Zdroj: Britannica

2. února 1943 se Sovětům u Stalingradu vzdalo všech 91 tisíc promrzlých a hladových německých vojáků, kteří tvořili zbytky 4. a 6. armády. Stalo se tak dva dny po kapitulaci německého polního maršála Pauluse a dalších 22 generálů. Tímto byla oficiálně ukončena bitva o Stalingrad – jedna z největších v historii, která zároveň znamenala zvrat ve vývoji druhé světové války na východní frontě. Z mužů, kteří se vzdali, se po válce do Německa vrátilo pouze 5 až 6 tisíc z nich. Bitva si vyžádala na německé straně na 800 tisíc a na sovětské straně až 1,1 milionu mrtvých, zraněných, ztracených v boji nebo zajatých.

Zdroj: Britannica

3. února 1995 se uskutečnil první let raketoplánu pilotovaný ženou v rámci vesmírné mise STS-63. Šlo o let raketoplánu Discovery a pilotkou byla příslušnice amerického letectva Eileen M. Collins.

Zdroj: NASA

4. února 2004 spustil na harvardské koleji student Mark Zuckerberg Facebook, který se stal ikonou sociálních médií. V době spuštění ještě pravděpodobně nikdo nepředpokládal, jaký dopad na veřejný, politický a bezpečnostní prostor budou Facebook a další sociální sítě mít.

Zdroj: On This Day

5. února 1994 došlo k minometnému útoku na hlavním náměstí v Sarajevu. Při výbuchu 120 milimetrového minometného granátu bylo zabito 68 lidí a dalších 200 lidí bylo zraněno.

Zdroj: BBC

6. února 1952 nastoupila na britský trůn princezna Alžběta po smrti svého otce krále Jiřího VI. Jelikož se v čase otcovi smrti nacházela v Keni, stala se tak po 200 letech první suverénkou, která na trůn nastoupila v zahraničí. Korunována byla 2. června 1953.

Zdroj: Royal.uk

jav natoaktual.cz