natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Minuta týdne: Pouštní bouře, uzavření Wu-chanu, Concorde a smrt královny

    18. ledna 2022  14:26
    Zastavte se na jedinou minutu a připomeňte si důležité události či výročí z historie i nedávné minulosti spojené s bezpečnostní problematikou, ke kterým došlo v týdnu od 17. do 23. ledna, v pravidelném seriálu natoaktual.cz.  

    Minuta týdne | foto: natoaktual.cz

    17. ledna 1991 začala operace Pouštní bouře, která byla součástí první války v Zálivu. Ta byla ozbrojeným konfliktem mezi Irákem a koalicí 28 států v čele s USA. Mezinárodní operaci předcházela agrese iráckého prezidenta Saddáma Husajna vůči Kuvajtu, který v srpnu 1990 vojensky obsadil.

    Zdroj: iPrima

    18. ledna 1919 byla zahájena Pařížská mírová konference, během které byly sjednány mírové smlouvy mezi vítěznými státy Dohody a poraženými Centrálními mocnostmi, mezi které patřilo Německo, Rakousko, Maďarsko, Bulharsko a Osmanská říše. Během konference měly největší vyjednávací sílu státy, které měly zásadní podíl na konečném vítězství – Spojené království, Francie, Itálie a USA.

    Zdroj: youradio.cz

    19. ledna 1981 došlo k formální dohodě USA a Íránu o propuštění 52 amerických rukojmích a navrácení miliard dolarů Íránu z jeho aktiv zmrazených americkými úřady.

    Zdroj: New York Times

    20. ledna 1936 se stal králem Spojeného království král Eduard VIII. Jeho vláda trvala pouhých 325 dní, jelikož se rozhodl si vzít rozvedenou Američanku Wallis Simpsonovou a byl kvůli tomu nucen abdikovat. Na trůnu byl nahrazen svým bratrem Jiřím VI.

    Zdroj: Britannica

    21. ledna 1976 začal létat nadzvukový letoun Concorde na pravidelných linkách. První let British Airways proběhl na trase z Londýna do Bahrajnu a let Air France se uskutečnil na trase z Paříže do Rio de Janeira.

    Zdroj: Britannica

    22. ledna 1901 zemřela britská královna Viktorie. Její vláda trvala 63 let a 7 měsíců a bývá označována jako viktoriánské období. Během její vlády došlo k významnému rozvoji průmyslu, politiky, vědy a vojenství na britském území.

    Zdroj: Britannica

    23. ledna 2020 došlo k uzavření jedenáctimilionového čínského města Wu-chan kvůli šíření, tehdy ještě neznámého, koronaviru. Ten byl později pojmenován jako SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19.

    Zdroje: The Guardian 

    jav natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media