natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 25. den války: Izrael svádí s Hamásem tvrdé boje hluboko v pásmu Gazy

    31. října 2023  17:08,  aktualizováno  19:18
    Izraelská armáda svádí tvrdé boje hluboko v pásmu Gazy. Pozemní operace se soustředí na centrální obrannou linii, kterou Hamás vybudoval ve městě Gaza a jeho přilehlých částech. Na Západním břehu izraelské síly srovnaly se zemí dům „dvojky“ v hierarchii Hamásu a zabily velitele praporu na severu pásma Gazy. USA naléhají na humanitární příměří, zatímco na Izrael stále dopadají rakety z Gazy a minometné granáty i protitankové střely z Libanonu.  

    Postup izraelských sil do pásma Gazy (30. října 2023) | foto: @IDF

    Izraelská armáda při pokračující pozemní operaci v pásmu Gazy za posledních 24 hodin zasáhla na 300 cílů spojených s vojenskou infrastrukturou palestinského hnutí Hamás a zabila také mnoho jeho členů, uvedl mluvčí Daniel Hagari.

    V posledních hodinách armáda pode něj sváděla tvrdé boje s islamisty hluboko v pásmu Gazy. O život tam přišli v boji dva izraelští vojáci. Pozemní operace se rozšiřuje a zapojuje se do ní stále více jednotek z více míst současně.

    „Operace armády se v současnosti soustředí na centrální obrannou linii vybudovanou Hamásem, která obklopuje město Gaza a okolní čtvrti. Je to tvrdá skořápka, kde je největší odpor,“ konstatoval Hagari.

    Pozemní jednotky proto mají neustálé krytí letouny, drogy a bitevními vrtulníky. „I po bombardování stále existují místa, kde se (Hamás) snaží vojáky přepadnout, takže síly operují s velmi výrazným krytím ze vzduchu,“ dodal. Na místě se vojáci snaží likvidovat i úkryty a tunely, které islamisté vybudovali.

    Rozkaz k rozšíření pozemní operace přišel dnes před polednem od velitele jižní části sil Jarona Finkelmana. „Zahajujeme útok na Hamás a teroristické organizace v pásmu Gazy. Náš cíl je jediný, vítězství,“ řekl vojákům s tím, že nesmí brát ohledy na to, jak dlouho to může trvat.

    „Budeme bojovat v uličkách, budeme bojovat v tunelech, budeme bojovat tam, kde to bude nutné. Zmrzačíme ohavného nepřítele, před kterým stojíme,“ prohlásil

    Na Západním břehu Jordánu dnes bezpečnostní síly v obci Arora doslova srovnaly sezení dům Salaha Aarurího, dvojky v hierarchii Hamásu. Dům byl zničen tři poté, co jej obsadila izraelská armáda a vyvěsila na něj ceduli s jeho obrázkem a izraelskou vlajkou.

    Aarurí je od roku 2017 zástupcem šéfa politbyra Hamásu. Do vojenského křídla Hamásu vstoupil v roce 1990 a od té doby se stal ústřední osobou teroristické organizace. Dvacet let strávil v izraelském vězení, kde se naučil hebrejsky. Podobně jako vůdce Hamásu v Gaze Jáhja Sinvár. Ve věznici dokončil vysokoškolská studia a v roce 2007 byl propuštěn.

    O několik týdnů později byl ale opět zatčen poté, co se vrátil k plánováni vojenských útoků vůči Izraeli. V dubnu 2010 byl znovu propuštěn po dohodě s Izraelem, podle níž opustí Západní břeh a zůstane 3 roky mimo území Palestinské samosprávy.

    Z Jordánska se přesunul do syrského Damašku a později do Turecka, kde řídil regionální centrálu Hamásu. V současnosti pobývá nejčastěji v Libanonu.

    Izraelské letectvo dne oznámilo, že na základě zpravodajských informací při náletu zneškodnilo Nissima Abu Ajinu, velitele praporu Hamásu v Bajt Lahíja na severu pásma Gazy.

    Tomu Izrael připisuje přímou odpovědnost, že 7. října vyslal vražedná komanda na několik kibuců a jako velitel vzdušných sil Hamásu v oblasti se podílel se rozvoji schopností bezpilotních letounů a padákových kluzáků teroristické organizace.

    Izrael opakovaně i v úterý čelil mnoha poplachům kvůli přilétajícím raketám z Gazy. Kromě toho izraelská protivzdušná obrana systémem „Arrow“ zneškodnila raketu země-země, která přilétala z oblasti Rudého moře.

    Přilétající hrozbu detekční systémy podle armády sledovaly po celou dobu letu a obrana ji zničila v dostatečné vzdálenosti od izraelského území. K útoku s později odpoledne přihlásili povstalečtí Hútíové v Jemenu s tím, že šlo o jejich třetí podobnou operaci.

    První útok před necelými dvěma týdny zachytila a zneškodnila americká bojová loď USS Carney a systémy protivzdušné obrany Saúdské Arábie. Druhý útok, v pátek ráno, zneškodnily izraelské vzdušné síly.

    Izraelské stíhačky dnes rovněž zaútočily na infrastrukturu šíitských milicí Hizballáhu v Libanonu, odkud stále častěji míří na izraelské území minometná palba a protitankové střely.

    „Síly IDF jsou ve vysoké pohotovosti, rozmístěny v severních osadách,“ varoval mluvčí armády Daniel Hagari. Podle něj už tisíce obyvatel jižního Libanonu opustily své domovy ze strachu z přelití konfliktu. „Z Libanonu se ozývá mnoho hlasů, které se Nasralláha (lídra Hizballáhu) ptají, proč ohrožuje Libanon?“ dodal.

    Údery na pozice Hizballáhu v Libanonu.

    Šéf americké FBI Christopher Wray dnes varoval, že „Hamás je největší hrozbou, pokud jde o inspiraci pro teroristy, od dob ISIS“. Bezpečnostní služby podle něj očekávají, že islamističtí extremisté buď osamocení nebo malých skupinách mohou využít válku jako inspiraci k plánování útoků ve Spojených státech.

    Americký ministr zahraničí Anthony Blinken znovu vyzval Izrael, že je nezbytně nutné zvážit humanitární příměří v pásmu Gazy. Bez trvalé a okamžité humanitární pomoci do oblasti se podle něj zvyšuje pravděpodobnost rozšíření konfliktu.

    „Okamžité humanitární příměří se pro miliony lidí stalo otázkou života a smrti,“ prohlásil podle agentury AP šéf Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky. Zároveň obvinil Izrael z kolektivního trestání Palestinců a nuceného vysidlování civilistů. Sousední Egypt dnes znovu zopakoval, že země nepodlehne izraelskému tlaku a nepřijme palestinské uprchlíky z pásma Gazy.

    Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan si na mimořádném jednání Rady bezpečnosti OSN připnul na klopu žlutou hvězdu s nápisem „nikdy více“ a řekl, že on a jeho spolupracovníci ji budou nosit tak dlouho, dokud rada neodsoudí útok Hamásu na jeho zemi. Jeho konání v úterý kritizoval ředitel památníku Jad vašem Dani Dajan, který to označil za „neúctu k obětem holokaustu“.

    „Když byla upálena židovská miminka v Osvětimi, mlčeli a svět mlčí i dnes,“ řekl s tím, že připnutím hvězdy chce přinutit členské země Rady si vzpomenout na hanbu mlčení pokaždé, když se na něj podívají. „Budu nosit žlutou nášivku, dokud nezlikvidujeme nacistický Hamás a dokud Rada bezpečnosti nepřestane mlčet a neodsoudí masakr ze 7. října,“ dodal.

    Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomas-Greenfield odsoudila zabíjení civilistů a zdůraznil potřebu rychlé a zvýšené humanitární pomoci do Gazy. Velvyslanectví později vyjádřilo hluboké znepokojení nad „významným nárůstem násilí proti palestinským civilistům na Západním břehu“.

    Izraelské ministerstvo národní bezpečnosti dnes informovalo, že od začátku bojů úřady přijaly přes 180 tisíc žádostí o udělení licence k nošení soukromé střelné zbraně.

    Rozkaz k pozemnímu útoku v Gaze.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media