natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 26. den války: Jsme u bran města, hlásí Izrael po zničení jedné z pevností Hamásu

    1. listopadu 2023  19:19
    Izraelské pozemní jednotky po zničení jedné z pevností Hamásu operují hluboko v pásmu Gazy. Armáda hlásí další postup do útrob leteckými nálety poničeného Gaza City a také ztráty, ke kterým v boji v ulicích došlo. Ve světě Izrael slyší podporu i další ostrou kritiku. Z pásma do Egypta přešly první desítky cizinců či lidí s dvojím občanstvím.  

    Izraelská pozemní operace v pásmu Gazy | foto: @IDF

    Izrael pokračuje v pozemní operaci hluboko v pásmu Gazy. Pozemní jednotky s podporou letectva postupují doslova od ulice k ulici. „Naši vojáci bojují statečně. Na bitevním poli jsou teroristé likvidováni, bojuje se tváří v tvář,“ prohlásil mluvčí armády Daniel Hagari.

    Velitele formace „Steel“, brigádní generál Itzik Cohen v odpoledním prohlášení uvedl, že jeho jednotky jsou zhruba uprostřed kampaně - úkolu, který před pěti dny dostaly. „Jsou hluboko v pásmu Gazy, u bran města Gaza,“ řekl.

    S odkazem na útok Hamásu 7. října připomněl, že Izrael si „tuto válku nevybral“.

    Izraelská armáda dnes uvedla, že dobyla základnu teroristického hnutí Hamás v západní Džabáliji na severu Gazy a že zabila padesát teroristů, včetně velitele tamějšího praporu Ibráhíma Biarího. Ten byl členem velení při útoku na Izrael ze 7. října.

    „Pevnost“ Hamásu měla podle mluvčího izraelské armády zahrnovat celý komplex budov, tunelů, míst pro odpalování raket a skladišť zbraní. Na místě neukrývalo několik desítek příslušníků Hamásu. Po leteckých úderech se zhroutily i tunely a několik okolních budov se zřítilo.

    Sám Hamás tvrdí, že bylo v Džabáliji zničeno na dvacet domů a do nemocnice dorazilo „padesát mučedníků“ – tedy těch, které Izrael během úterní operace zabil a mluví o nich jako o teroristech. Mezi zabitými je i velitel Biarí.

    Při izraelských útocích na uprchlický tábor Džabálija zahynulo podle Hamásu sedm civilních rukojmích, z toho tři se zahraničním pasem.

    „Sinvár (vůdce Hamásu) a všichni vysocí představitelé Hamásu se snaží vytvořit obraz zničené Gazy a mrtvých obyvatel a svalit vinu na Izrael. Nebudou schopni skrýt skutečné viníky - sami sebe. Oni jsou těmi, kteří rozpoutali katastrofu v Gaze,“ řekl Hagari.

    Podle něj od začátku bojů izraelské síly zaútočily na více než 11 000 cílů v pásmu Gazy. Odhady izraelských bezpečnostních složek nyní hovoří o tom, že do teroristického útoku 7. října bylo zapojeno na 3 000 ozbrojenců Hamásu.

    Izraelská armáda rovněž potvrdila, že v bojích v pásmu Gazy s islamisty v úterý a v noci na středu za zabito dvanáct izraelských vojáků. Od počátku bojů tak padlo už přes 300 izraelských vojáků.

    Během noční protiteroristické operace na Západním břehu Jordánu zatkly bezpečnostní síly v Dženínu jednoho z lídrů teroristů Atu Abu Ramila, který podněcoval a financoval akce Hamásu. Od začátku bojů bezpečnostní síly zatkly na 1 300 osob.

    Na izraelské území stále dopadají rakety z Gazy. Poplašné sirény se ozývají také kvůli palbě z Libanonu a v noci izraelská protivzdušná obrana zneškodnila nad Rudým mořem další raketu odpálenou z Jemenu.

    K už čtvrtému takovému útoku se přihlásili povstalečtí Hútíové. Člen jejich politbyra Hazam al-Assad na sociální síti X ve chválí útoku napsal v arabštině a hebrejštině jedno slovo: „Ejlat“. Tedy název města na jihu Izraele.

    Mluvčí armády Daniel Hagari v reakci uvedl, že Izrael je připraven se takovým útokům bránit a civilistům žádné nebezpečí nehrozí. „Jsme připraveni. A také víme, pokud se rozhodneme, jak, kde a kdy zaútočit,“ varoval.

    Izraelská tajná služba Šin Bet dnes zveřejnila část záznamu výslechu dalšího člena elitních jednotek Hamásu, který se 7. října aktivně účastnil masakru v kibucu Kfar Aza. „Naší misí bylo zabíjet. Neměli jsme unášet, jen zabíjet,“ řekl Amer Abu Hoša při výslechu.

    „Zabijte, koho uvidíte, pak se vraťte. Přesunuli jsme se do prvního domu. Zkontrolovali jsme ho a nikdo uvnitř nebyl. Hamza zvenku zapálil místnost. Pak někdo vyšel ze zadní zahrady s dýmkou – Abu Ahmed a Hamza ho viděli, zastřelili ho“.

    Podle výpovědi se pak s dalšími útočníky přesunul ke druhému domu, kde stříleli do oken. „Nikoho jsme tam nenašli. Zapálil jsem ložnici. Přesunuli jsme se do třetího domu. Byla tam žena. Hamza ji zabil, on ji zastřelil.“

    Izrael za operace v pásmu Gazy dnes opět slyšel ostrou kritiku, ale také podporu. Například od České republiky.

    „Během jednoho dne teroristé zabili více než 1 400 lidi a další odvlekli do zajetí, mučili a ponižovali. Konflikt na Blízkém východě je komplikovaný, ale taková brutalita, jaká se stala 7. října, neměla žádné hranice,“ prohlásil premiér Petr Fiala na středečním shromáždění na podporu Izraele na Staroměstském náměstí v Praze. Na akci se sešly stovky lidí.

    Česká republika podle něj bude hlasem Izraele v Evropě, protože se musí postavit za Izrael při mezinárodních jednáních. „Vedeme boj o interpretaci teroristických události a Izrael nezbytně potřebuje přátele. A takových má jen hrstku, jsem pyšný, že mezi ně Česká republika patří,“ řekl za potlesku.

    Jen o několik set metrů dále, na Václavském náměstí, se zase sešlo několik set lidí na podporu Palestinců.

    Podpora naopak přichází také z Británie. Ministr zahraničí James Cleverly sdílí na síti X video s mluvčím Hamásu Ghazím Hamadem, který v rozhovoru pro libanonskou stanici LBCI tvrdí, že se činy spáchané 7. října budou neustále opakovat. Cleverly k tomu dodává: „Jak může být mír, když se Hamás zavázal ke zničení Izraele?“.

    K velmi rozporuplnému kroku se rozhodla turecká letecká společnost Turkish Airlines, která dnes oznámila, že zavádí slevu pro příbuzné lidí, kteří položili život za své muslimské náboženské přesvědčení. Polovinu ceny letenky jim uhradí turecká vláda, informoval server View from the Wing. Turecký prezident Erdogan se opakovaně postavil za palestinské radikální hnutí Hamás.

    Kritika zaznívá i z Jordánska, které povolalo z Izraele zpět do země svého velvyslance. Důvodem je pokračující izraelské bombardování pásma Gazy. Jordánský ministr zahraničí Ajmán al-Safídi uvedl, že Ammán odsuzuje „zuřící izraelskou válku v Gaze a zabíjení nevinných, které způsobuje bezprecedentní humanitární katastrofu“.

    Záznam z palubní kamery ukazuje dopad rakety vypálené v úterý z Gazy na dálnici „Route 4" poblíž Ašdodu. Tři lidé byli lehce zraněni.

    Přerušit vztahy s Izraelem se rozhodla také Bolívie a vyslance stahují další země jako Chile a Kolumbie. „Rozhodnutí bolivijské vlády je kapitulací terorismu a režimu ajatolláhů v Íránu. Tímto krokem se bolivijská vláda připojuje k teroristické organizaci Hamás…, což svědčí o hodnotách reprezentovaných bolivijskou vládou. Od změny moci v Bolívii jsou vztahy mezi zeměmi stejně prázdné,“ uvedla v reakci izraelská diplomacie.

    Do Egypta dnes přes přechod Rafáh přešla z palestinského Pásma Gazy první skupina cizinců či lidí s dvojím občanstvím. Celkem by dnes mělo přejít na 500 osob. Podle deníku The New York Times jsou mezi nimi i lidé s českým pasem. Egypt mezitím rozmístil u přechodu tanky s tím, že se obává přílivu desetitisíců palestinských uprchlíků.

    Americké vládě se zatím nepodařilo zajistit pro Američany cestu ven z pásma Gazy. Americký ministr zahraničí Antony Blinken uvedl, že v oblasti obléhané Izraelem zůstávalo asi 400 amerických občanů a dalších zhruba 600 jejich rodinných příslušníků. V pátek by měl Blinken osobně znovu přiletět do Izraele.

    Šéf unijní diplomacie Josep Borrell uvedl, že je šokovaný vysokým počtem obětí izraelského bombardování uprchlického tábora Džabálija. Izrael ovšem tvrdí, že při náletech bylo zabito několik desítek teroristů.

    Palestinská samospráva vyhlásila na dnešek na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě generální stávku. Měla se týkat obchodů, bank i univerzit. Strana Fatah předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse tím chtěla protestovat proti izraelským vojenským operacím v Ppsmu Gazy i na Západním břehu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media