natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 27. den války: Izrael prolomil obranu Gaza City a obkličuje oddíly teroristů

    2. listopadu 2023  22:01,  aktualizováno  3.11 8:12
    Izraelské pozemní jednotky prolomily obranu města Gaza a dokončily obklíčení oblasti. Armáda hlásí zabití 130 teroristů. Hizballáh zesiluje útoky z libanonského území na sever Izraele. Americké zpravodajské služby ale odhadují, že se Írán v pozadí jeho proxy organizace snaží vyhnout rozšíření války.  

    Izraelská armáda v pásmu Gazy | foto: @IDF

    „Bojovníci IDF dokončili obklíčení města Gaza – centra Hamásu. V posledních hodinách obrněné a pěchotní síly za asistence mnoha letounů útočí na základny, velitelství, odpalovací místa a další teroristickou infrastrukturu používanou vedením Hamasu,“ uvedl mluvčí izraelských sil Daniel Hagari.

    Ženijní jednotky podle něj lokalizují podzemní tunely a infrastrukturu, kterou teroristé Hamásu využívají, a postupně ji ničí.

    Podle náčelníka generálního štábu Herci Haleviho podzemí jednotky významně postoupily, ale bojují v hustě zastavěném a složitém prostoru, což vyžaduje „profesionální přístup a hodně odvahy“.

    K identifikaci vojenských cílů v pásmu využívá izraelská vojenská rozvědka také umělou inteligenci. S informací přišel deník The Times of Israel s odkazem na izraelskou armádu. Podrobnosti, jakým způsobem zpravodajská služba technologii využívá, ale neupřesnil.

    V Gaze izraelské jednotky čelí útokům ozbrojencům Hamásu, kteří na ně pálí protitankovými střelami. V ulicích je nastraženo mnoho improvizovaných výbušných náloží. Armáda hlásí, že během posledního dne zlikvidovala na 130 příslušníků Hamásu.

    Podporu ze vzduchu zajišťují bojové letouny i bitevní vrtulníky, které po označení ničí operační velitelství teroristů. Často v původně civilních budovách. Do úderů nasadilo izraelské námořnictvo také hlídkovou loď.

    Ministr obrany Joav Galant avizoval, že Izrael má unikátní řešení, jak teroristy Hamásu dostat z podzemních tunelů pod pásmem. „Dostaneme se na všechna místa a pak budou mít teroristé jen dvě možnosti – buď zemřít v tunelu, nebo vyjít nahoru a tam buď zemřít, nebo se bezpodmínečně vzdát. Žádná třetí možnost není,“ prohlásil.

    Je známo, že izraelská armáda má pro boj právě v tunelech hned několik možností, aniž by do podzemí museli vojáci přímo vstoupit. Využívá pro to kouř nebo speciální pěnové nálože. Ta funguje na bázi dvou kapalin, které při odstranění oddělující přepážky vytvoří rapidně expandující pěnu, která následně ztvrdne.

    Podle člena válečného kabinetu Benny Gantze nyní Izrael postupuje k vítězství. „O všech úspěších ještě nelze mluvit, ale jsou významné. Svět si uvědomil, že v Gaze nemůže být režim, který vraždí děti a ženy. To se musí změnit,“ řekl. Zároveň poprvé veřejné vyzval Palestince, že kdokoli pomůže při návratu unesených Izraelců, získá imunitu pro sebe i svou rodinu.

    Izraelská armáda zveřejnila nový počet potvrzených rukojmích, které ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás unesli 7. října do pásma Gazy. Nově jich eviduje 242.

    Během operace na zatčení drogových dealerů v Hebronu na Západním břehu bylo zatčeno 12 přívrženců a členů Hamásu a zabaveno množství munice a zbraní. V Ramalláhu se bezpečnostní oddíly střetly z útočníky, kteří na ně házeli zápalné láhve, výbušniny a kameny.

    Od začátku války bylo Judeji a Samaří zatčeno více než 1 200 osob, z nichž 740 považují tajné služby za členy nebo přívržence Hamásu.

    V posledních hodinách se také výrazně zvýšil počet útoků libanonského Hizballáhu na sever Izraele. Armáda na večerním brífinku potvrdila, že Izrael nasadil v odvětě letouny, vrtulníky i dělostřelectvo a tanky. Ozbrojené křídlo palestinského Hamásu, které působí v Libanonu, uvedlo, že dnes vypálilo 12 raket přes hranice na severoizraelské město Kirjat Šmona.

    Libanonské šíitské hnutí Hizballáh současně s tím uvedlo, že poprvé zaútočilo na pozice izraelské armády pomocí výbušných dronů, a tvrdí také, že zahájilo útoky na 19 různých pozic v severním Izraeli podél hranice s Libanonem.

    „Izraelské síly pracují plnou silou proti Hamásu v pásmu Gazy, ale nenechte se mýlit. Pokud chcete pochopit, kdo je zapojen do války, věnujte pozornost návštěvě jednoho z vůdců vražedného hnutí Hamás – Haníji - do Íránu. Írán tlačí na vyslance Hútiů (povstalci v Jemenu) a Hizballáhu, aby nás odklonili od Gazy, my se ale soustředíme na Gazu,“ vzkázal mluvčí armády Daniel Hagari.

    Podle americké rozvědky by Hizballáh mohl dostávat protivzdušné systémy od některé z ruských soukromých vojenských jednotek v čele s Wagnerovou skupinou, uvedl list The Wall Street Journal.

    Existují také obavy, že by se Hizballáh mohl naplno zapojit do konfliktu. Některá arabská média avizovala, že by v pátek měl po delší době pronést projev šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh.

    Zároveň ale americká rozvědka předpokládá, že se Hizballáh a především Irán jako hybná síla v pozadí snaží vyhnout přímé konfrontaci s Izraelem nebo USA. „Teherán ví, že pokud Hizballáh eskaluje své útoky proti Izraeli nebo USA mohlo by to vést k přímým útokům proti Íránu - což by pro něj bylo zničující,“ citoval stanice CNN jednoho z úředníků americké rozvědky.

    V Libanonu šéf tamější strany Libanonských sil Samir Jaja varoval, že pokud Hizballáh vstoupí do války, „půjde o velký zločin proti libanonskému lidu“.

    V pátek má znovu do Izraele přicestoval americký ministr zahraničí Antony Blinken. Che jednat o „konkrétních krocích“ pro minimalizaci civilních obětí v pásmu Gazy. Izrael chce přesvědčit, aby umožnil krátké přestávky v bojích za účelem propuštění zajatců Hamásu a distribuce humanitární pomoci.

    Americká Sněmovna reprezentantů schválila balíček pomoci pro Izrael ve výši 14,3 miliardy dolarů, ale Senát signalizoval, že návrh neschválí, protože nezahrnuje také balíček na pomoc Ukrajině. Senátor Chuck Schumer uvedl, že horní komora Kongresu předloží návrh nový, který bude zahrnovat oba balíčky pomoci.

    Letouny F-35 @IAFsite zneškodňují řízenou střelu odpálenou z jihovýchodu na Izrael.

    Z palestinského pásma Gazy, které od útoku Hamásu na Izrael ze 7. října čelí masivnímu izraelskému bombardování a blokádě, se dnes dostala do Egypta další skupina lidí se zahraničním pasem.

    Podle agentur přešlo ve čtvrtek do Egypta nejméně 100 lidí, další tři stovky jsou už v egyptské části přechodu Rafáh. Do pásma dnes odjelo z Egypta 100 nákladních vozů s pomocí, což bylo považováno za humanitární minimum.

    Francie kvůli situaci na Blízkém východě vyšle k pobřeží pásmu Gazy své vrtulníkové výsadkové plavidlo Dixmude. V oblasti by loď mohla začít působit v polovině listopadu a námořnictvo plavidlo vybavuje tak, aby mohlo fungovat jako plovoucí nemocnice.

    Následky ostřelování Hizballáhu severoizraelského města Kirjat Šmona.

    Loď by tak mohla ulevit zdravotnickým zařízením v v Gaze, které jsou přeplněné a hrozí jim také nedostatek pohonných hmot pro generátory.

    Podle náčelníka izraelského generálního štábu Herci Haleviho by Izrael by mohl zmírnit válečné embargo na dovoz paliva ve chvíli, kdy nemocnicím skutečně dojdou zásoby.

    Dodávky pohonných hmot by se v takovém případě uskutečňovaly pod přísným dohledem. Úřad premiéra Benjamina Netanjahua ale oznámil, že dovoz pohonných hmot do pásma Gazy zatím neschválil.

    Bahrajn dnes oznámil, že kvůli pokračující izraelské vojenské operaci stáhl z Izraele svého velvyslance. Krok nejdříve oznámil parlament, podle kterého stát přerušuje s Izraelem také hospodářské vztahy. Večer pak rozhodnutí potvrdila vláda.

    Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja dnes pokračoval v ostrých výpadech vůči Izraeli, když prohlásil, že „Izrael je okupační mocnost a nemá právo na sebeobranu“.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media