natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 30. den války: Bez propuštění rukojmí nebude příměří, varuje rezolutně Izrael

    6. listopadu 2023  8:17
    I přes nalehání k umožnění humanitárního příměří, které by umožnilo přísun pomoci obyvatelstvu pásma Gazy, Izrael pokračuje ve vojenských operacích proti Hamásu. Příměří podle izraelských představitelů nepřipadá v úvody do té doby, dokud teroristé Hamásu nepropustí všechna rukojmí, unesené během útoku ze 7. října.  

    Izraelské jednotky v pásmu Gazy | foto: @IDF

    „Bez návratu našich rukojmích nebude příměří, říkáme to jak našim nepřátelům, tak našim přátelům. Budeme pokračovat, dokud je (Hamás) neporazíme,“ prohlásil v neděli izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

    Ministr obrany Joav Galant podotkl, že jde o jasné poselství. „Sledujeme každý směr, který návrat unesených urychlí. Celý bezpečnostní establishment považuje tuto otázku za nanejvýš důležitou,“ dodal.

    Za umožnění alespoň krátkodobého a časově omezeného humanitárního příměří v pásmu Gazy se opakovaně přimlouvají Spojené státy celá řada dalších západních států a mezinárodních organizací.

    Kvůli situaci v oblasti znovu přicestoval do Izraele a dalších zemí regionu americký ministr zahraničí Antony Blinken.

    Při nedělním setkání s šéfem palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem uvedl, že Palestinci nesmí být nuceně přesidlováni a palestinská samospráva by měla sehrát klíčovou roli po skončení konfliktu v pásmu Gazy, tedy po zničení Hamásu.

    Blinken rovněž poznamenal, že Spojené státy budou nadále podporovat snahy o vytvoření palestinského státu. Abbás šéfovi americké diplomacie řekl, že v pásmu Gazy musí být „okamžitě vyhlášeno příměří“ a že na toto území musí být vpuštěna humanitární pomoc.

    Izraelská armáda se v pásmu Gazy dostala na pobřeží a rozdělila oblast na dvě části. Mluvčí obraných sil Daniel Hagari uvedl, že jen od počátku pozdních operací izraelská armáda zaútočila na 2 500 cílů.

    Znovu upozornil, že Hamás zneužívá civilisty jako živé štíty. Armáda o tom zveřejnila další důkazy. Mimo jiné záběry z míst, odkud teroristé odpalovali na Izrael rakety na dětských hřištích nebo v okolí nemocnic. „Hamás odpálil rakety jen 75 metrů od nemocnice v Gaze,“ konstatoval Hagari.

    Hamás podle něj také dál brání civilistům, aby opustili válečnou zónu a evakuovali se na jih. „Jsme ve válce s Hamásem, ne s civilním obyvatelstvem v Gaze,“ řekl.

    Upozornil rovněž na zveřejněné večerní záběry z okolí nemocnice Shifa, kde se davy obyvatel Gazy shromáždily ke sledování videí natočených teroristy z toků na vozidla izraelské armády.

    Zajímavá je podle něj i skutečnost, že navzdory tvrzení o nedostatku paliva pro generátory na výrobu elektřiny teroristé promítají záběry na plátno a všude se svítí.

    Palestinská komunikační společnost Paltel později v neděli tvrdila, že veškeré komunikační a internetové služby v pásmu byly zcela ochromeny po odpojení hlavních linek, které dříve spravovala izraelská strana.

    Na Izrael z Gazy i o víkendu dopadaly rakety a také ze severu z libanonského území. Islamisté Hizballáhu vypálili několik raket na pohraniční město Kirjat Šmona. Při útocích ze severu byl zabit jeden izraelský občan.

    Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen nařídil izraelským ambasádám po celém světě, aby poslancům národních parlamentů promítali necenzurované záběry z masakru ze 7. října. Záběry už se izraelští diplomaté promítali ve Washingtonu, Berlíně, Londýně a Tokiu.

    Evropská komise v poslední prohlášení odsoudila nárůst antisemitismu od propuknutí bojů mezi Izraelem a Hamásem s tím, že Židé v Evropě opět žijí ve strachu. Nápisů, útoků a demonstrací je podle komise tolik, že připomínají temné doby minulosti.

    Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského je česká diplomacie ve spojení s jedenácti lidmi, kteří mají zájem o evakuaci z pásma Gazy Osm z nich má české občanství.

    „V tuhle chvíli jsou rozvojové projekty v Gaze pozastaveny, probíhá revize a míří tam skutečně jen humanitární pomoc. Trváme na tom, že to musí být humanitární pomoc jen takového charakteru, která nemůže být zneužívána pro akt teroru vůči Izraeli,“ uvedl Lipavský.

    Na solidární návštěvu Izraele. O víkendu přicestovali bývalý britský premiér Boris Johnson a jeho někdejší australský protějšek Scott Morrison. Návštěvu inicioval izraelský poslanec Danny Danon a očekává se, že se oba setkají s prezidentem, rodinami, které při teroristickém útoku Hamásu ztratily své blízké, a vojáky s britským občanstvím.

    „Je životně důležité, abychom věřili v právo Izraele na obranu. Uděláme vše, co je v našich silách, abychom ukázali naši podporu tváří v tvář brutálním a nelidským útokům proti nevinným lidem,“ prohlásil Johnson.

    Americké Centrální velitelství, které zodpovídá za aktivity ozbrojených sil na Blízkém východě, v neděli potvrdilo, že do oblasti odpovědnosti připlula americká jaderná ponorka „Ohio“. Má posílit odstrašující schopnosti úderných skupin dvou amerických letadlových lodí, které již jsou v oblasti.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media