natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 32. den války: Vůdce Hamásu je izolovaný ve svém bunkru, tvrdí izraelská armáda

    8. listopadu 2023  8:02
    Izraelská armáda obklíčila město Gaza a vojáci operují hluboko v ulicích, ničí tunely a infrastrukturu teroristů. Vůdce teroristické organizace Hamás Jahjá Sinvár je podle izraelské armády izolovaný ve svém bunkru. Tisíce palestinských civilistů se přesunují na jih pásma Gazy.  

    Izraelští vojáci v pásmu Gazy | foto: @IDF

    „Hamás zjišťuje, že se dostáváme do míst, o kterých si nikdy nemyslel, že jich dosáhneme. Nezastavíme se, dokud nezvítězíme. Gaza už nebude pro Izrael představovat hrozbu,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu

    Město Gaza je podle něj obklíčeno a izraelská armáda operuje uvnitř města. Zopakoval, že bez propuštění rukojmích, které Hamás před měsícem unesl během brutálního útoku, nemůže být o příměří řeč.

    Netanjahu také varoval libanonský Hizballáh, který ze severu ostřeluje izraelské území raketami, minomety i protitankovými střelami, že pokud se rozhodne jít do války, „udělá osudovou chybu“.

    Izraelský ministr obrany Joav Gallant potvrdil, že izraelské jednotky postoupily do centra města Gaza a vůdce Hamásu Jahjá Sinvár je izolován ve svém bunkru.

    „Celé město Gaza je největší teroristickou základnou, jaká kdy byla postavena. Jahjá Sinvár se nyní skrývá v bunkru. Je odříznutý od svého okolí. Řetězec velení je narušen,“ konstatoval.

    Primárním cílem izraelských sil je podle jeho slov návrat unesených Izraelců a bez jejich propuštění nebude žádná humanitární pauza, jak žádají mezinárodní organizace i řada zemí včetně USA. „Humanitární pauzu pro mě představují především tito unesení, kteří jsou v rukou lidských zvířat. Tříletá Abigail, jejíž rodiče byli zavražděni a je sama v Gaze - to je humanitární?“ řekl.

    Izraelské letectvo ohlásilo zabití dalšího z velitelů Hamásu Abu Zina, který vedl jedno z klíčových oddělení ve výrobním ústředí organizace. Byl jedním z šéfů výroby munice pro teroristické jednotky se specializací na rakety.

    Objevily se další důkazy o zneužívaní civilní infrastruktury Hamásem. V jedné ze škol vojáci 401. brigády nejprve zneškodnili řadu teroristů a v areálu školy našli odpalovací jámy a skladiště zbraní.

    Hamás v úterý odpaloval rakety a protitankové střely z několika míst včetně blízkosti nemocnic. Další skryté odpalovací systémy byly objeveny u zábavního parku nebo univerzity.

    Podle mluvčího izraelských obranných sil Daniela Hagariho se skupina teroristů se zabarikádovala v jedné z budov u nemocnice Al-Quds. Řada sekundárních výbuchů po náletu izraelských letounů pak svědčila o úkrytu velkém množství zbraní.

    Izraelské pozemní síly v pásmu Gazy hledají a ničí části rozsáhlé sítě tunelů využívaných ozbrojenci Hamásu. „Budeme i nadále všem připomínat hrozný masakr a odpovědnost Hamásu. Máme před sebou dlouhou cestu, žádné příměří neexistuje,“ uvedl Hagari.

    Bojové letouny opět útočily na cíle teroristické organizace Hizballáh v Libanonu, včetně skladiště Amaleh a odpalovacích pozic. Islamisté tam během úterka odpálili nejméně dvacet raket na Izrael.

    Se stupňujícími se leteckými i pozemními údery zrychlilo tempo útěku palestinských civilistů z bojové zóny na severu oblasti. Podle Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) v úterý uprchlo asi 15 tisíc lidí, zatímco v pondělí jich bylo 5 000 a v neděli 2 000. Podle OSN tisíce Palestinců prchají pěšky na jih jen s tím, co unesou, na severu jim došly potraviny a voda.

    Izraelská armáda je k evakuaci vyzývá nepřetržitě už několik týdnů, prostřednictvím letáků i sms zpráv. V odchodu jim dosud ovšem násilím na řadě míst bránili islamisté Hamásu.

    Do pásma Gazy od obnovení provozu přechodu Rafáh do pondělí přijelo 569 nákladních vozů s pomocí, uvedli mluvčí Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) a palestinský Červený půlměsíc. V pondělí na toto palestinské území přijelo 93 kamionů s pomocí. Dodávky neobsahují palivo.

    Americký prezident Joe Biden během telefonátu vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, aby souhlasil s třídenní pauzou v bojích s Hamásem.

    Britský král Karel III. v projevu na zahajovacím ceremoniálu parlamentní konference uvedl, že se Spojené království bude snažit řešit globální problémy, včetně „důsledků barbarských teroristických činů proti obyvatelům Izraele“. Britská vláda podle něj také podpoří zavedení humanitární pomoci do Gazy a vytvoření míru a stability na Blízkém východě.

    Mezitím šéf politbyra Hamásu Ismáíl Haníja přicestoval do Turecka, kde se setká s tureckým prezidentem Erdoganem. Ten nedávno opakovaně vyjádřil Hamásu podporu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media