natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 33. den války: Hamás ztratil sever, šéfové teroru se skrývají v nemocnicích

    9. listopadu 2023  7:38
    Izraelská armáda po desetihodinovém boji ovládla klíčovou základnu teroristů Hamásu v severní části pásma Gazy. Islamisté tak přišli o kontrolu oblasti, ze které během jediného dne odešlo na 50 tisíc civilistů. Většina lídrů Hamásu se údajně ukrývá v nemocnicích, vyplývá z výslechů zatčených teroristů.  

    Izraelští vojáci v pásmu Gazy | foto: @IDF

    Vojáci z izraelské brigády Nahal svedli asi desetihodinovou bitvu s islamisty v západní Džabalíji v severním pásmu Gazy a zlikvidovali ta jejich klíčovou baštu.

    Podle mluvčího armády Daniela Hagariho byla řada teroristů zabita, vojáci zajistili velké množství zbraní a odkryli a zničili šachty do tunelů pod oblastí.

    Jedna z nich byla ukrytá také v mateřské škole a ústila do rozsáhlé podzemní sítě. Od počátku války izraelská armáda zničila nejméně 130 šachet a tunelů, které Hamás v oblasti vybudoval a využíval k útokům i jako skladiště zbraní.

    „Zajistili jsme mnoho zbraní včetně více než 700 protitankových granátu. Tvrdě jsme zasáhli vzdušné a námořní formace Hamásu, které plánovaly provést strategické útoky,“ konstatoval.

    Hamás tak podle něj ztratil kontrolu nad severní částí pásma Gazy, odkud se jen během středy přesunulo na jih dalších 50 000 civilních obyvatel. „Pochopili, že Hamás ztratil kontrolu nad severní Gazou. Budeme i nadále udržovat humanitární koridor na jih. Umožníme jim vystoupit z okovů Hamásu,“ dodal.

    Většina lídrů Hamásu se nyní údajně ukrývá v nemocnicích, vyplývá z výslechů zatčených teroristů, které zveřejnily izraelské tajné služby a které ilustrují, jak Hamás zneužívá zdravotnická zařízení, mešity nebo školy.

    „Většina vysokých představitelů Hamásu se skrývá v nemocnicích,“ prozrazuje při výslechů jeden ze členů Hamásu a popisuje, jak linky operačního systému organizace směřují do mešit a civilních klinik. „Během bojů se sanitky používají mimo jiné k evakuaci bojovníků a aktivistů. Přepravuje se v nich jídlo, náklad a zbraně, protože je to nejbezpečnější způsob přepravy,“ tvrdí další.

    „Mám sanitky, můžu vyjet s jakoukoli sanitkou, kterou chci,“ říká zase v zachyceném telefonátu s obyvatelem Gazy jiný člen Hámasu.

    Konkrétní situaci se zneužíváním nemocnic teroristy ve středu večer popsal mluvčí bezpečnostních sil Avihai Adrei. Ten potvrdil, že například velitel jedné z rot elitního pluku Hamásu Ahmed Tsiam se momentálně skrývá v nemocnici Rantisi, drží jako rukojmí asi tisícovku obyvatel a brání jim v evakuaci na jih. „Používá vysídlené a pacienty v nemocnici jako lidský štít a vystavuje je riziku,“ uvedl.

    Vojenské operace Izraele v pásmu Gazy ve středu znovu ostře kritizoval generální tajemníka OSN António Guterres. Uvedl sice, že Izrael má právo se bránit, ale že počet zabitých civilistů včetně „tisíců a tisíců“ dětí podle něj ukazuje, že na operaci izraelské armády je evidentně „něco špatně“.

    Guterres ovšem stejně jako řada mezinárodních organizací a aktivistů vychází z údajů poskytnutých palestinskými úřady v Gaze, které ovládá Hamás.

    Do nemocnice Al-Shifa mezitím ve středu dorazil konvoj se zdravotnickými potřebami. Je to druhá dodávka životně důležitého materiálu do nemocnice od začátku války. Nemocnice Al-Kuds v Gaze se naopak potýká s akutním nedostatkem pohonných hmot a dnes jí palivo nejspíše dojde, uvedl na sociální síti X palestinský Červený půlměsíc. Nemocnice tak prý omezila většinu operací.

    Itálie vyslala k pobřeží pásma vojenskou logistickou loď, která může sloužit jako plovoucí nemocnice. Podle italského ministra obrany Guida Crosetta by země chtěla vyslat přímo so Gazy také svou polní nemocnici.

    Libanonský kanál al-Mayadeen oznámil s odkazem na informace od zdroje blízkého Hamásu, že probíhají jednání o třídenním příměří - výměnou za propuštění 12 rukojmích, z nichž polovinu tvoří Američané.

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ovšem později odmítl takové zprávy jako „plané fámy“. „Bez propuštění našich rukojmích nebude příměří,“ zopakoval. Očekává se, že šéf CIA Burns ve čtvrtek navštíví Katar, aby projednal dohodu o propuštění rukojmích s dvojím občanstvím výměnou za příměří.

    Burns v posledních hodinách kromě Izraele jednal také v Egyptě. Podle deníku The Wall Street Journal na schůzce s egyptským prezidentem Sísím požádal, aby Egypt po válce přijal odpovědnost za bezpečnost v pásmu Gazy - dokud do toho nevstoupí Palestinská samospráva a nepřevezme kontrolu situace.

    Sísí podle deníku žádost odmítl s tím, že Egypt nebude hrát roli v likvidaci Hamásu, protože ho potřebuje k udržení bezpečnosti na hranici.

    K možnému uspořádání po skončení války se vyjádřil také Bílý dům s tím, že je ještě je příliš brzy na formulování plánu správy v Gaze. „Byla by chyba, kdyby Izrael obsadil pásmo, muselo by existovat jiné řešení,“ uvedl mluvčí národní bezpečnostní rady John Kirby.

    Americký ministr zahraničí Antony Blinken ředím na summitu G7 v Japonsku předestřel, že Izrael nemá v úmyslu Gazu znovu okupovat. „Gazu již nemůže ovládat Hamás, ani ji Izrael nemůže okupovat. Je možné, že po konfliktu bude vyžadováno izraelské přechodné období,“ konstatoval.

    Se zajímavou informací ve středu přišel íránský zákonodárce a bývalý vysoký důstojník íránských Revolučních gard Ismail Kwasari. Podle něj velitel vojenského křídla Hamásu Muhammád Díf udržoval velmi blízké styky s Kásemem Solejmáním, velitelem elitních íránských jednotek Kuds, který byl zlikvidován úderem amerického bezpilotního stroje v roce 2020. Spolu měli údajně „naplánovat velký počet operací“ pro další roky.

    Kvůli odstrašení Íránu od vstupu do konfliktu vyslaly USA do oblasti dvě letadlové lodě a také jadernou ponorku. Americké ústřední velitelství Centcom pak potvrdilo, že na Blízkém východě podnikají demonstrační lety americké bombardéry B-1.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media