natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 31. den války: Vojáci pronikli k nemocnici Al Shifa, zabili další šéfy teroru

    7. listopadu 2023  8:45
    Izraelské pozemní jednotky v pondělí pronikly do samotného srdce pásma Gazy. Vojáci operují několik set metrů od nemocnice Al Shifa. Armáda hlásí zabití několika velitelů Hamásu včetně šéfa vnitřní bezpečnosti. Evropská unie schválila další pomoc pro obyvatele pásma Gazy.  

    Izraelští vojáci v pásmu Gazy | foto: @IDF

    Pozemní operace izraelské armády pokračují rychlým tempem. Vojáci se dostali do blízkosti nemocnice Al Shifa a do přístavu ve městě Gaza. Kromě úderu na teroristy Hamásu se snaží evakuovat zbývající civilisty přesunout pacienty z nemocnic.

    Al Shifa je nemocnice, o níž Hamás před pár týdny lživě tvrdil, že ji Izrael bombardoval. Nakonec se rychle ukázalo, že do areálu nemocnice spadla raketa Hamásu, která selhala.

    Podle mluvčího armády Daniela Hagariho, vojáci během dne zabili několik velitelů teroristické organizace a zaměřují se vyhledávání a ničení tunelů, které ozbrojenci využívají. Izraelští vojáci zničili areál Hamásu s 50 raketovými jámami (zakopanými odpališti raket) pod jednou z mešit.

    Při leteckém úderu byl v noci zabit Waila Asfa, velitel praporu Deir al-Balah v centrální části Gazy. Asfa se spolu s dalšími veliteli podílel na vyslání vražedných komand teroristů na izraelské území 7. října a plánoval další útoky.

    Assaf byl v letech 1992-1998 uvězněn za svou účast na útocích v izraelských osadách a poté se podílel na řadě dalších útoků proti izraelským civilistům a bezpečnostním silám.

    Při dalším náletu byl zabit jeden polních velitelů Hamásu Džamál Músa, který byl zodpovědný za vnitřní bezpečnost v teroristické organizaci. V roce 1993 podnikl útok proti hlídkám izraelské armády v pásmu Gazy.

    Palestinské zdroje pak uvádějí, že o život přišli také Izz al-Din Awad, velitel vojenského křídla Hamásu v Tulkaremu a Džahád Šaháda, velitel jednotky rychlé reakce praporů mučedníků od al-Aksá.

    Během posledního dne zaútočily izraelské letouny dohromady na 450 cílů Hamasu, včetně vojenských areálů, pozorovacích stanovišť, protitankových stanovišť. Námořnictvo ostřelovalo úkryty Hamásu z moře.

    Podle náčelník generálního štábu Herního Haleviho je Hamás tvrdě zasažen. Na základně s nejmodernějšími letouny F-35 Adir vyzdvihl, že díky letectvu je pozemní operace velmi účinná. Popsal, že mohl sledovat, jak letoun s těžkou výzbrojí díky dokonalému propojení s pozemními jednotkami naprosto přesně zasáhl cíl jen zhruba 200 metrů od vlastních jednotek.

    „Nic takového jsme dosud nedělali… Vždy jsme věděli, že naše propojení vzduchu a země je silné. Nyní ale vidíme, že je mnohem silnější, než jsme tušili,“ konstatoval.

    Upozornil, že kromě operací v Gaze je ovšem izraelská armáda neustále připravená bránit celé území. „Na této základně vědí, jak se dostat kamkoli na Středním východě,“ poznamenal.

    Jeho prohlášení předcházely další útoky islamistů Hizballáhu z Libanonu. Izraelské síly během pondělí detekovaly nejméně 30 odpalů raket a odpověděly dělostřeleckou palbou i nálety, při kterých byla zničena odpaliště, sklady zbraní a další infrastruktura militantů.

    Během akcí zaměřených na lokalizaci teroristických infrastruktur a vyčištění prostoru objevili vojáci 460. brigády izraelské armády odpalovací jámy pro rakety Hamásu.

    Rakety létaly na izraelské území také opět z pásma Gazy a k nebezpečnému útoku došlo rovněž přímo ve Starém městě v Jeruzalémě. Šestnáctiletý mladík tam nožem zaútočil na policejní hlídku. Zabil policistku a jejího kolegu vážně zranil. Útočník byl na místě zabit.

    Na Západním břehu pokračovalo zatýkaní podezřelých. Od začátku války tam izraelské bezpečnostní služby zadrželi přes 1 350 osob, z nichž přes 850 je spojeno s Hamásem.

    Izraelský televizní kanál N12 s odkazem na bezpečnostní zdroj upozornil, že v palestinských městech v Judeji a Samaří teroristé v posledních dnech nastražují na mnoha místech improvizovaná výbušná zařízení u cest a v blízkosti civilní infrastruktury.

    Odpalovací stanoviště raket Hamásu v civilní budově, pravděpodobně školce.

    K situaci v pásmu Gazy se opět vyjádřil generální tajemník OSN António Guterres s tím, že prvořadým cílem je dodržování mezinárodního humanitárního práva a bezpodmínečné propuštění rukojmích.

    „Gaza se stává hřbitovem pro děti, ochrana civilistů musí být ve válce primární. Jsme svědky vážného porušení mezinárodního práva - žádná strana ozbrojeného konfliktu nestojí nad tímto zákonem,“ prohlásil Guterres a vyzval k „okamžitému humanitárnímu příměří“ a ukončení zneužívání civilistů jako lidských štítů.

    Do pásma Gazy dnes přes přechod Rafáh vjelo 70 kamionů humanitární pomoci s potravinami, vodou a lékařským vybavením. Spojené arabské emiráty pak oznámily, že v pásmu Gazy v koordinaci s Izraelem postaví polní nemocnici.

    Evropská unie rozhodla o navýšení humanitární pomoci pro pásmo Gazy o dalších 25 milionů eur (610,4 milionu korun), oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen.

    Už v říjnu šéfka unijní exekutivy informovala o ztrojnásobení humanitární pomoci pro civilisty v Gaze na 75 milionů eur, s nynějšími 25 miliony eur tak celková částka činí 100 milionů eur (2,4 miliardy korun).

    Ředitelé 18 velkých agentur OSN včetně Dětského fondu OSN (UNICEF), Světového potravinového programu (WFP) či Světové zdravotnické organizace (WHO), vydali neobvyklé společné prohlášení, v němž vyzývají k okamžitému humanitárnímu příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem. Šéfové jednotlivých organizací vyjádřili pobouření nad počtem civilních obětí války.

    S velmi vážnou hrozbou přišlo Jordánsko. Premiér Bišer Al-Chasawneh prohlásil, že „jakýkoli pokus nebo vytvoření podmínek k vysídlení Palestinců z Gazy nebo Západního břehu Jordánu bude tvořit červenou čáru a Jordánsko to bude považovat za vyhlášení války“.

    Jordánský král Abdalláh II předtím potvrdil, že jordánské letectvo ze vzduchu shodilo do pásma Gazy zásilky s lékařskou pomocí. „Je naší povinností pomoci našim bratrům a sestrám, kteří byli zraněni ve válce v Gaze. Vždy tu budeme pro naše palestinské bratry,“ napsal na síti X.

    Izraelské ministerstvo zahraničí v reakci varování Jordánska odsoudilo s tím, že Izrael bojuje proti vražedné teroristické organizaci, která představuje nebezpečí pro celý region. Vztahy s Jordánskem mají pro obě země strategický význam a izraelská diplomacie lituje pobuřujících prohlášení jordánského vedení.

    „Cílem Izraele je eliminovat teroristickou infrastrukturu Hamásu a neexistuje nikdo v Izraeli, který by měl v úmyslu ublížit civilnímu obyvatelstvu nebo je deportovat. Hamás je zodpovědný za poškozování nevinných a za dnešní situaci v Gaze,“ uvádí se v prohlášení izraelské diplomacie.

    Spojené státy do oblasti po dvou letadlových lodích přesunuly také jadernou ponorku. Podle deníku The New York Times administrativa prezidenta Joea Bidena prostřednictvím regionálních prostředníků, jako je Turecko, zaslala zprávy Íránu a také Hizballáhu v Libanonu, že USA se připravují na případný vojenský zásah proti nim, pokud zaútočí proti Izraeli.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media