natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 34. den války: Izraelská armáda obkličuje hlavní velitelství Hamásu

    10. listopadu 2023  7:41
    Izraelské pozemní síly obkličují hlavní velitelství Hamásu v centru města Gaza. Budova je podle armády i tajných služeb středobodem teroristických aktivit. Vojáci předtím obsadili takzvanou bezpečnostní čtvrť Hamásu poblíž nemocnice Al-Shifa. Z oblasti bojů se během čtvrtka evakuovalo dalších 80 tisíc civilistů. Spojené státy udeřily na cíle v Sýrii.  

    Izraelské tanky v pásmu Gazy | foto: @IDF

    Izraelské síly nyní shromažďují veškeré informace o hlavním velitelství Hamásu v centru Gazy City, aby mohly zaútočit, potvrdil mluvčí armády Daniel Hagari. Během obkličování došlo k několikahodinové bitvě s teroristy, kdy územní jednotky čelily útokům tvrdým útokům.

    Pěchotní a ženijní oddíly 162. divize předtím obsadily takzvanou bezpečnostní čtvrť Hamásu v samotném srdci Gazy, která se nachází poblíž nemocnice Al-Shira. Jde o komplex mnoha budov a pozemků, který až dosud sloužil Hamásu pro zpravodajské operace a plánování a přípravu útoků.

    Bezpečnostní čtvrť byla pro Hamás strategickým místem, kde sídlilo ústředního velitelství zpravodajských služeb a velitelství protivzdušné obrany teroristické organizace, a také úřady Hamásu včetně ministerstva vnitra a policejní stanice.

    Kromě toho se v oblasti nacházela největší výcviková zařízení v pásmu Gazy pro boj v zastavěném terénu, vojenské základny, sklady a různé dílny pro výrobu zbraní. V oblasti čtvrti jsou také velitelské kanceláře, podzemní infrastruktura a vojenská centra, z nichž Hamás vedl boje a řídil palbu na Izrael.

    Během těžkých bojů bylo podle izraelské armády zabito přes 50 teroristů. Kromě toho byly nalezeny zpravodajské dokumenty a zničena řada důležitých podzemních tunelů, dílen na výrobu protitankových střel a odpalovacích zařízení.

    Izraelské letectvo při náletu zabilo dalšího z velitelů Hamásu. Ibrahim Abu-Ma’zib byl šéfem protitankového a raketového systému ve centrální části Gazy a má na svědomí řadu útoků proti izraelským civilistům i bezpečnostním jednotkám.

    Izraelské protivzdušné systém ve čtvrtek zachytily dva podezřelé cíle, které směřovaly na přístavní město Ejlatu. Šlo o rakety, k jejichž odpálení na Izrael se přihlásili povstalečtí Hútíové v Jemenu. První z raket zneškodnil protivzdušný systém Arrow 3 a druhou pak systém Patriot.

    Podle mluvčího armády Daniela Hagariho bylo od 7. října na Izrael vypáleno jen z pásma Gazy zhruba 9 500 raket a většinu z nich zachytila protivzdušná obrana. „Poprvé jsou v akci všechny systémy protivzdušné obrany současně – „Železná kopule, Davidův prak, Diamant i Šíp,“ konstatoval.

    Přibližně 12 procent raket odpálených z Gazy směrem na izraelské území dopadlo ještě na území Gazy a asi 900 raket teroristé odpálili z civilních míst - z mešit, škol, nemocnic a kulturních center.

    Na severu Gazy objevili vojáci v jedné z budov rezidenční čtvrti Shih Radwan výrobní dílnu a skladiště bezpilotních letounů a protiletadlových střel. Na záběr z akce je vidět, jak v jedné místnosti se vyrábí rakety a ve druhé je ložnice pro děti.

    Při střetech s izraelskou armádou bylo zabito nejméně 12 Palestinců v uprchlickém táboře Džanín na okupovaném Západním břehu Jordánu. Dalších 20 lidí utrpělo zranění. Izraelské bezpečnostní síly tam vyhledávaly a zneškodňovaly nástražná výbušná zařízení a několikrát byly napadeny.

    Izraelské jednotky také zkonfiskovaly a poté srovnaly se zemí dům ve vesnici Deir Amar, který patřil jednomu z teroristických velitelů Daoudovi Faizovi. Podobně byl také zdemolován dům teroristy Hameda Sabaha v osadě Kfar Orif.

    Od začátku války izraelské bezpečnostní služby zatkly v Judeji a Samaří přes 1 430 osob, z nichž přes 900 je spojeno s teroristickou organizací Hamás.

    Kvůli sílícím bojům v pásmu Gazy se z centrální a severní části podle odhadů během čtvrtka evakuovalo dalších až 80 000 obyvatel. Ve středu to bylo 50 000.

    Mluvčí Bílého domu John Kirby večer potvrdil, že Izrael plánuje každý den čtyřhodinovou pauzu v bojích v severním pásmu Gazy. „Je to krok správným směrem,“ řekl na tiskové konferenci. Kirby dodal, že cílem Spojených států je, aby do pásma Gazy každý den vjíždělo asi 150 kamionů s humanitární pomocí.

    Egyptský ministr zahraničí Sámí Šukrí na konferenci v Paříži uvedl, že jeho země je proti „vysídlení Palestinců z Gazy“. Izraelské akce podle něj „přesahují sebeobranu“. Ministr později potvrdil další odhalené podrobnosti o navrhovaném příměří, podle kterého bude možné otevřít přechod Rafáh, přivézt pomoc do Gazy a převézt část zraněných do zahraničí - výměnou za propuštění 12 rukojmích s dvojím občanstvím.

    Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek vyzval k okamžitému humanitárnímu příměří s tím, že „civilisty je třeba chránit“. Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk pak prohlásil, že se „obě strany se dopustily válečných zločinů v konfliktu“.

    Izrael v reakci na zpochybňování práva na sebeobranu pokračuje na vybraných místech po světě a vybraným lidem v promítání „filmu hrůzy“, který zachycuje zvěrstva spáchané Hamásem během útoku 7. října. Během čtvrtka se objevily obavy, že by sedmačtyřicetiminutový film ze záběrů natočených teroristy mohl uniknout na veřejnost. Později se ukázalo, že k úniku nedošlo.

    Izraelské úřady potvrdily, že film je promítán pouze omezeně osobám s rozhodovací pravomocí, médím a vlivným nfluencerům v Izraeli a na dalších místech světa a to za velmi přísných podmínek a za dohledu zástupce izraelských bezpečnostních složek.

    Účastníci projekce se přitom předem zavazují dodržovat podmínky pro zhlédnutí a podepisují dokument, ve kterém potvrzují, že nebudou fotografovat ani distribuovat žádnou část filmu.

    Film byl například promítán ze středy na čtvrtek asi stovce vybraných hollywoodských osobností v Los Angeles. Na promítání, které zabezpečovala policie, byly přizvány herecké hvězdy, ale i režiséri a producenti. Totožnost pozvaných byla utajena. Na konci projekce oscarový režisér Guy Nativ prohlásil, že potřebuje pár dní na to, aby vůbec strávil to, co viděl. „Moje srdce je rozbité na milion kousků,“ řekl.

    K publiku na místě promluvil izraelský vyslanec při OSN Gilad Erdan. Podle něj film změní způsob, jak lidé nahlížejí na Blízký východ. „Naším cílem není pomsta, ale pouze zajistit, aby se něco takového už neopakovalo. Pokud Izrael neporazí Hamás, bude Západ další na řadě,“ uvedl.

    Izrael ve čtvrtek také vyzval přední světové tiskové agentury o vysvětlení přítomnosti fotografů některých zahraničních médií při nečekaném útoku Hamásu 7. října. Tel Aviv uvedl, že by tato média mohla být považována za spoluviníky trestných činů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu si nebral servítky a fotoreportéry označil za „spoluviníky na zločinech proti lidskosti“.

    Krátce po začátku útoku byli na místě spolupracovníci Reuters a AP, kteří dodávají fotografie také CNN a The New York Times. Agentury Reuters i AP odmítly, že by o útoku předem věděly. CNN s fotografem, ze kterého se vyklubal velký přítel špiček Hamásu, přerušila spolupráci.

    Člen válečné vlády Benny Gantz uvedl, že pokud by se ukázalo, že někteří novináři o připravovaném masakru věděli, mlčeli a fotili, když byly vražděny děti, nelišili by se od teroristů. „A jejich trest by byl přísný,“ prohlásil.

    Válka proti Hamásu se stala témat i v rámci debaty kandidátů v republikánském prezidentském klání v USA. Na otázku, co by vzkázali izraelskému premiérovi, například guvernér Floridy DeSantis uvedl: „Udělejte, co je nutné, a vymažte Hamás“. Bývalá velvyslanec při OSN Nikky Haley hovořila podobně s tím, že je nutné Hamás zničit osvobodit unesené. „Řekla bych, zlikvidujte je,“ prohlásila.

    Spojené státy ve čtvrtek zaútočily letecky na cíle na východě Sýrie. Šlo o skladiště zbraní íránských Revolučních gard a milicí podporovaných Íránem, potvrdilo centrální velitelství amerických sil.

    Americký útok přišel poté, co byly americké základny v Iráku a dalších oblastech po propuknutí války s Hamásem už nejméně čtyřicetkrát napadeny. U pobřeží Jemenu byl navíc sestřelen nad mezinárodními vodami americký bezpilotní letoun. Šéf Pentagonu Lloyd Austin varoval, že „v případě potřeby budou napadeny další cíle“.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media