natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 24. den války: Izraelské tanky jsou na okraji Gazy, počet unesených vzrostl

    30. října 2023  11:09,  aktualizováno  23:24
    Izraelské tanky jsou na okraji města Gaza a letectvo intenzivně útočí na cíle, kde se ukrývají islamisté Hamásu. Na svobodu se během pozemní operace dostala jedna z unesených žen. Armáda rovněž podnikla rozsáhlou operaci v Dženínu na Západním břehu Jordánu. Počet unesených a zadržovaných teroristy jako rukojmí vzrostl podle na 239.  

    Izraelští vojáci po útoku Hamásu ze 7. října 2023 | foto: @IDF

    Izraelská armáda při jedné z akcí pozemních sil v Gaze osvobodila Uri Magidiš, příslušníci vojenské pozorovatelské jednotky, kterou unesli teroristé Hamásu 7. října.

    Vojínka podle prohlášení izraelské armády podstoupila lékařskou prohlídku a je v dobrém zdravotním stavu. Také se již shledala se svou rodinou, což izraelská tajná policie Šin bet doložila fotografií, kterou rozeslala médiím.

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to značil za jeden z úspěchů probíhající pozemní ofenzivy. Ten zároveň vyloučil klid zbraní s Hamásem. Výzvy k příměří jsou podle premiéra výzvou, aby Izrael kapituloval.

    „Izrael nebude souhlasit s příměřím, stejně jako USA nesouhlasily s příměřím po Pearl Harboru,“ prohlásil Netanjahu. Výzvy k zastavení palby podle něj vyzývají k tomu, aby se Izrael sklonil před barbarstvím. „V Bibli se říká, že je čas pro válku a čas pro mír - toto je čas pro válku,“ dodal.

    Izraelské tanky se dopoledne dostaly na samotný okraj města Gaza, asi tři kilometry od izraelské hranice. Izraelské síly rovněž obsadily klíčovou silnici spojující sever a jih pásma Gazy.

    „Do pásma vstoupily další síly. Pohybujeme se po zemi, identifikujeme teroristy a útočíme ze vzduchu,“ potvrdil mluvčí izraelské armády Daniel Hagari. Vzdušné síly podnikly do rána na 150 náletů.

    Ještě v sobotu armáda obyvatelům v Gaze shazovala s letadel letáky s výzvou, aby se neprodleně přesunuli na jih oblasti s tím, že sever Gazy není pro ně bezpečný a z oblasti je bojová zóna.

    Boje uvnitř pásma Gazy se rozšiřují a armáda hlásí zabití desítek teroristů, kteří se v noci na pondělí zabarikádovali v budovách a podzemních tunelech. Pěší jednotky na místě je podle Hagariho zaměřují a navádí na ně ně letouny.

    Při jednom z úderů bylo takto zničeno shromažďovací centrum Hamásu, kde se v tu chvíli nacházelo asi 20 ozbrojenců.

    Armáda v pondělí po poledni oznámila, že při úderech zabila několik dalších lídrů a velitelů Hamásu: Džamila Babu, velitele námořních sil v centrální části; Muhammada Safadího, velitele protitankové jednotky; Muwamana Hegaziho, prominentního člena protitankových jednotek a Muhammada Avdalláha, který byl „seniorním úředníkem“ v kanceláři výrobního velitelství Hámasu.

    Při rozsáhlé armádní razii na Západním břehu Jordánu objevily armádní jednotky v Dženínu několik nastražených náloží, které byly zakopány pod silnicí. Zničeno bylo také několik vozidel napěchovaných výbušninami a dodávek z municí a zbraněmi.

    Během operace se vojáci dostali do přestřelek s teroristy. Zabit byl také prominentní člen Islámského džihádu Wiam Hanon.

    Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari dnes upřesnil , že potvrzený počet lidí, kterých se Hamás zmocnil jako rukojmích při útoku ze 7. října, vzrostl na 239. Ještě v sobotu bylo potvrzených rukojmích o devět méně.

    Rodina unesené dívky Shani Louk, která byla zachycena na řadě záběrů, jak její tělo teroristé vláčí na korbě pick-upu při únosu z večírku v Ra’i, obdržela zprávu, že byla zavražděna. Navzdory tomu se úřady dosud odhadovaly, že by mohl být naživu v některé z nemocnic v Gaze.

    Na severu Izraele přišel o život jeden z izraelských vojáků a další dva byli zraněni, kdy u Libanonských hranic došlo k převrácení tanku.

    Británie v pondělí oznámila, že intenzivně jedná s Egyptem, Izraelem a dalšími státy o možnosti dočasné humanitární pauzy v pásmu Gazy.

    „Umožní přísun potravin, vody, paliva a lékařského materiálu do Gazy a britským občanům opustit Gazu Spojené království stojí na straně civilistů, kteří na konflikt doplácejí,“ uvedl britský ministr zahraničí James Claverly. Upozornil ale, že neexistuje žádný scénář, kdy by Hamásu mohlo být dovoleno znovu Gazu ovládnout.

    Rovněž Bílý dům oznámil, že prezident Biden telefonicky hovořil se svým egyptským protějškem Abdal Fattahem Sísím a že se oba vyslovili pro výrazné urychlení pomoci směřující do Gazy a to počínaje dneškem.

    Biden rovněž Sísího informoval o snahách Spojených států, aby se konflikt nerozšířil do dalších částí regionu. Podle informací stanice CNN ke břehům Izraele a Libanonu kvůli tomu brzy dorazí síly rychlé reakce americké námořní pěchoty na válečné lodi USS Bataan.

    Do pásma Gazy se v neděli z Egypta dostalo 33 kamionů s jídlem, vodou a léky, což je zatím nejvíce za jediný den od 7. října, kdy radikální palestinské hnutí Hamás zaútočilo na Izrael.

    Podle OSN a humanitárních organizací je to ale pro oblast s 2,2 milionu obyvatel málo. Izrael už nicméně souhlasil s urychlením kontrol nákladu nutných k tomu, aby do pásma mohlo proudit až 100 kamionů s humanitární pomocí denně.

    K dramatickým událostem v neděli večer došlo v ruském Dagestánu. Kvůli lidem demonstrujícím proti postupu Izraele v pásmu Gazy tam úřady musely uzavřít letiště v Machačkale. Dav tam zaútočil na budovu letiště a zuřivě hledal židovské cestující z Tel Avivu. Útočníci pronikli i k dráze letiště a vystupující cestující se museli vrátit do letadel.

    Ruským úřadům se postupně podařilo dostat situaci na letišti pod kontrolu. Řadu útočníků policie pozatýkala a letiště uzavřela až do 6. listopadu. Místní vláda v Dagestánu vyzvala občany, aby zůstali v klidu a takovýchto protestů se neúčastnili.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media