natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 23. den války: Pozemní operace v Gaze sílí, Izrael trestá i útoky Hizballáhu

    29. října 2023  18:50,  aktualizováno  21:03
    Izraelská armáda rozšiřuje pozemní operace v pásmu Gazy současně s masivními údery letectva, které podniklo nálety na 450 cílů Hamásu. Izrael také stále tvrdě trestá opakující se raketové útoky a střelbu Hizballáhu z Libanonu. A Írán znovu vyhrožuje rozšířením války kvůli situaci v pásmu Gazy.  

    Izrael zesílil pozemní bojové operace v pásmu Gazy (27. října 2023) | foto: @IDF

    Izraelská armáda ještě zesílila pozemní operace na severu pásma Gazy. S podporu letectva útočila na budovy, které Hamás obsadil protitankové posty, pozorovací stanoviště a další vojenskou infrastrukturu teroristů.

    Letectvo podniklo za poslední den přes 450 úderů, potvrdil mluvčí armády Daniel Hagari s tím, že při náletech byly zničeny také dva objekty, které Hamás využíval pro výrobu zbraní.

    Během noci byl vážně zraněn armádní důstojník při výbuchu improvizovaného nástrčného výbušného zařízená na severu Gazy. Při střetu s teroristy tam byl zraněn také další izraelských voják.

    Armáda rovněž zlikvidovala skupinu teroristů, kteří se pokusili proniknout na izraelské území v oblasti přechodu Erez. Ozbrojenci se vynořili pravděpodobně z jednoho z tunelů a začali po vojácích střílet. Podobně armáda zlikvidovala několik ozbrojenců na pobřeží v oblasti Zikim.

    Několik desítek raket dnes na Izrael opět vyslali islamisté Hizballáhu z Libanonu. Armáda podle Hagariho pokaždé opětovala palbu. Vojáci zlikvidovali také teroristickou buňku ve chvíli, kdy se pokoušela na izraelské jednotky odpálit protitankové střely na oblasti Avivim. Armáda pak zaútočila na vojenskou infrastrukturu Hizballáhu v oblasti.

    „Při útoku bylo také zničeno mnoho zbraní, se kterými teroristé plánovali k provedení dalších odpalů směrem k izraelskému území,“ dodal Hagari.

    Velitel vnitřních sil Rafi Milo dnes avizoval, že válka bude ještě dlouhá a potrvá zřejmě týdny a měsíce. „Dokončili jsme první fázi války, přešli jsme do druhé útočné fáze, která bude pokračovat a nabírat na intenzitě,“ poznamenal.

    Několik raket bylo odpáleno večer také z území Sýrie na jih od Golanských výšin. Dvě rakety explodovaly v otevřených oblastech a dopadaly také na syrské území. Izrael odpověděl dělostřelectvem.

    Izraelská média dnes přinesla informaci, že vyjednávání o unesených rukojmích, které zprostředkovává Katar, i přes zesílení izraelských pozemních operací pokračuje. Hamás ovšem požaduje výměnu za všechny své uvězněné členy a přívržence.

    „Jsme připraveni okamžitě uskutečnit výměnu za účelem propuštění všech vězňů z věznic sionistického nepřítele výměnou za všechny rukojmí v rukou hnutí odporu,“ prohlásil šéf Hamásu Jahjá Sinvár.

    „Budeme pronásledovat Sinvára, dokud se k němu nedostaneme,“ vzkázal později v reakci mluvčí izraelských obranných sil Daniel Hagari.

    Izraelská armáda aktualizovala seznam zneškodněných vůdců a velitelů Hamásu.

    Seznam eliminovaných lídrů a velitelů Hamásu k 28. říjnu 2023

    Opět se ozval také Írán a zopakoval výhrůžky, že Izrael svým postupem v pásmu Gazy překročil červenou linii, což může vést k rozšíření války.

    Íránský prezident Raísí na síti X napsal, že to další aktéry může přinutit k činům. „Zločiny sionistického režimu překročily červenou linii, což může každého donutit jednat. Washington nás žádá, abychom nic nedělali, ale Izraeli stále poskytuje širokou podporu. Spojené státy poslaly vzkaz ose odporu,“ napsal Raísí.

    Izraelské ministerstvo zahraničních věcí reagovalo na nedávnou návštěvu představitelů Hamásu v Moskvě. Ruský velvyslanec v Izraeli Anatolij Viktorov byl dnes ráno předvolán k na ministerstvo zahraničí v Jeruzalémě.

    Zástupkyně ředitele divize pro Eurasii Simona Halperin mu měla dát jasně najevo, že Izrael přísně sleduje chybějící jednoznačné odsouzení teroristické organizace Hamás ze strany Moskvy a také vidí ruské chování v mezinárodních organizacích.

    „Hostit vůdce Hamásu, kteří jsou přímo zodpovědní za vražedný teroristický útok ze 7. října, za únosy rukojmích a mají na rukou krev více než 1400 Izraelců, vysílá zprávu o legitimizaci terorismu vůči Izraeli,“ uvedla.

    Velké obavy o situaci v Gaze v neděli opět vyjádřil generální tajemník OSN António Guterres. Označil ji za humanitární katastrofu a za politováníhodné označil izraelské zesílení bojových operací. Zdroje stanice CNN potvrdily, že Rada bezpečnosti OSN se zítra sejde, aby projednala izraelskou pozemní operaci v pásmu Gazy.

    Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan prohlásil, že izraelská vláda musí učinit všechny možné kroky, aby rozlišila mezi teroristy a civilisty.

    Zároveň apeloval na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, že je jeho odpovědností současně „přibrzdit“ extremistické židovské osadníky na Západním břehu Jordánu, který Izrael dlouhodobě okupuje. „Je naprosto nepřijatelné, aby extremističtí osadníci páchali násilí na nevinných lidech na Západním břehu,“ zdůraznil Sullivan.

    Charita Česká republika nově vyhlásila sbírku na pomoc civilistům z pásma Gazy, které zasáhla válka mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem. Podle Charity ČR civilisté urgentně potřebují okamžitý a bezpečný přístup k základní humanitární pomoci včetně zdravotní péče.

    Sbírkový účet má číslo 55660022/0800, variabilní symbol je 164.

    Prokurátor Mezinárodního trestního soudu Karim Khan na sociální síti X uvedl, že chce navštívit Pásmo Gazy a Izrael. Zdůraznil přitom, že dodávky pomoci civilistům nesmějí být žádným způsobem zadržovány. Bránit dodávkám humanitární pomoci do Pásma Gazy by podle něj mohlo být posuzováno jako válečný zločin, upozornil.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media