natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 22. den války: Izrael udeřil po zemi, hlásí zabití dalších strůjců teroru

    28. října 2023  15:37,  aktualizováno  17:23
    Izraelská armáda výrazně rozšířila operace v pásmu Gazy. Intenzivní letecké údery doplňují pozemní akce s tanky, obrněnci a dělostřelectvem. Nejméně dva další velitelé Hamásu byli zabiti. Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem. Česko hlasovalo proti.  

    Tankové jednotky izraelské armády u hranic s pásmem Gazy | foto: @IDF

    „Cíl je jasný - zničit vše, čeho se Hamás dotkne,“ uvedl šéf leteckých operací Gilad Kinan. Popsal, že jen během páteční noci vyslal Izrael asi stovku letounů, které zničily na 150 cílů.

    Izraelský ministr obrany Joav Galant na odpoledním brífinku konstatoval, že izraelská armáda nyní útočí na podzemí úkryty teroristů i pozorovací stanoviště nebo posty pro odpalování raket z Gazy. „Útočili jsme na všech úrovních… Prošli jsme fází války, kdy se země v Gaze otřásla,“ dodal.

    Podle některých analytiků Izrael zvolil určitou formu „omezené“ pozemní invaze do Gazy, aby donutil Hamás k ústupkům při vyjednávání o rukojmích, které teroristé drží.

    Izraelská média uvedla, že od plnohodnotné pozemní invaze izraelské velení zrazoval i hlavní americký poradce, generál James Glynn, který v týdnu navštívil Izrael.

    „Jakékoli rozhodnutí, které bylo učiněno, je pouze na Izraeli,“ citoval amerického generála televizní kanál N12. Před masivním pozemním útokem varoval také jordánský ministr zahraničí Ajmán al-Safádí s tím, že výsledkem bude humanitární katastrofa.

    Mluvčí izraelských obranných sil Daniel Hagari potvrdil, že rozšíření pozemních operací v Gaze dává izraelským silám výhodu početní i technologické převahy. „Účastní se pěchotní síly, ženijní obrněné jednotky a dělostřelectvo,“ poznamenal. Rozšíření operace má umožnit Hamás zcela ochromit.

    Jak upozornil, se sílícími vojenskými akcemi Izrael bude rovněž rozšiřovat dodávky humanitární pomoci těm obyvatelům pásma Gazy, kteří se přesunou do bezpečné zóny na jihu oblasti. „Kdo bude v chráněné oblasti, dostane jídlo, vodu a léky,“ upřesnil.

    Izraelské vzdušné síly oznámily zabití velitele vzdušných sil Hamásu a také šéfa námořních jednotek. Asema Abu Rakaba alias „Abu Raffa“ byl zodpovědný za bezpilotní letouny Hamásu i padákové kluzáky, n nichž se teroristé dostali 7. října na izraelské území. Rateb Abu Sahiban byl zase velitel námořních sil Hamásu v oblasti Gazy.

    I přes intenzivní vojenské operace Izrael opět v sobotu čelí ostřelování. Nejen z Gazy, ale také z libanonského území, odkud přilétají minometné granáty a protitankové střely. Armáda odpovídá dělostřeleckou a tankovou střelbou. Letectvo podniklo několik úderu na pozice islamistů Hizballáhu přímo v Libanonu.

    Tajná služba Šin bet zveřejnila nahrávky z výslechů dvou zadržených členů Hamásu, kteří popsali, jak teroristé využívají nemocnici Al-Shifa. „Většina se skrývá v nemocnicích,“ řekl vyšetřovatelům jeden z teroristů, kteří se účastnili masakru ze 7. října.

    V nemocnici je podle něj rozsáhlý sklep, kde je možné se ukrýt. „Nakonec, kliniky, školy, nemocnice, to jsou místa, která nebombardujete,“ vypověděl. A stejná místa používá podle něj Hamás ke skladování a výrobě zbraní. V nemocnici mají teroristé přísun výbušnin, zbraní ale také jídla a lékařského vybavení.

    Elon Musk oznámil, že jeho satelitní komunikační systém Starlink poskytne spojení mezinárodně uznaným humanitárním organizacím v pásmu Gazy. Palestinské ministerstvo komunikací později uvedlo, že jedná se společností Starlink o poskytování komunikačních služeb humanitárním organizacím a spolupracuje s Egyptem na koordinaci pro obnovení telekomunikačních služeb a posílení infrastruktury.

    Valné shromáždění OSN v noci na sobotu přijalo rezoluci vyzývající k humanitárnímu příměří ve válce mezi Izraelem a Hamásem. Rezoluce není závazná, ale symbolická.

    Text rezoluce OSN navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování. Izrael, Česko, Spojené státy a dalších 11 zemí hlasovalo proti.

    Schválená rezoluce je vlastně první společnou reakcí OSN na konflikt, který propukl 7. října. Kanada navrhovala, aby text obsahoval jednoznačné odsouzení „teroristických útoků“ Hamásu a žádal okamžité propuštění rukojmích. Její návrh ale neuspěl.

    OSN podle izraelského velvyslance Gilada Erdana ztratilo po přijetí rezoluce svou legitimitu a význam, protože většina světa dala podle něj najevo, že podporuje teroristy.

    „Dnes bylo jasně řečeno, že OSN není povinna zvěrstvům předcházet, ale podporovat je,“ uvedl s tím, že se tento den navždy zapíše do historie. „Izrael se bude nadále bránit a dělat vše, co bude nutné, dokud nebude zničen Hamás a osvobozeni unesení,“ prohlásil Erdan.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media