natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 21. den války: Izrael zesiluje operace v Gaze, odhalil úkryt Hamásu v nemocnici

    27. října 2023  18:10,  aktualizováno  21:24
    Izraelská armáda zesiluje vzdušné údery i pozemní operace na severu pásma Gazy a veřejnosti odhalila, jak teroristé Hamásu zneužívají objekty civilní infrastruktury včetně nemocnic. Na izraelské území stále dopadají z Gazy rakety. Izraelští stíhači sestřelili několik řízených střel vypálených z Jemenu.  

    Izraelští vojáci přes akcí v pásmu Gazy. | foto: @IDF

    „V posledních hodinách jsme zvýšili počet útoků v Gaze. Letectvo intenzivně útočí na podzemní cíle a teroristickou infrastrukturu. Po útočných akcích, které jsme podnikli v posledních několika dnech, pozemní síly dnes v noci rozšiřují aktivity,“ oznámil v pátek v podvečer mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

    Palestinská mobilní společnost Joel oznámila, že kvůli izraelským operacím došlo k totálnímu kolapsu mobilních a internetových komunikačních služeb v pásmu Gazy.

    Z pásma poté Hamás odpálil další masivní salvu raket. Už během dne zněly poplašné sirény na řadě míst Izraele. Jedna raketa zasáhla obytný dům v Tel Avivu a několik obyvatel vícepatrového domu bylo zraněno.

    Řada odpalů byla detekována také z libanonského území, ale střely dopadly na syrské území. Teroristé z Hamásu odpoledne v prohlášení uvedli, že vypálili těžkou salvu na Tel Aviv „kvůli zločinům, které Izrael páchá v Gaze“. Většinu z odpálených střel ovšem zachytil izraelský obranný systém „Iron Dome“.

    Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan dnes ve spolupráci s izraelským konzulátem v New Yorku uspořádal speciální promítání filmu natočeného izraelskou armádou s autentickými videozáznamy masakru z bezpečnostních kamer a kamer, které měli na sobě teroristé Hamásu během útoku 7. října.

    „Budeme pokračovat v ukazování zvěrstev spáchaných Hamásem na nevinných civilistech, abychom světu ukázali, že máme co do činění s džihádistickou teroristickou organizací odhodlanou zničit Izrael,“ uvedl Erdan.

    Izraelské obranné síly dnes odhalily, jak Hamás zneužívá civilní objekty v Gaze pro své účely. Na příkladu největší nemocnice al-Shifa v severní části pásma Gazy zpravodajci ukázaly, jak teroristé zneužívají původně humanitární úkryty pro své potřeby.

    Izraelská armáda odhalila, že pod nemocnicí se ukrývá řada podzemních komplexů využívaných vůdci teroristické organizace Hamás k řízení svých aktivit a také tunely, který vedou skrytě do nemocnice a umožňují vstup do sídla Hamásu, aniž by ozbrojenci museli nemocnicí procházet.

    Nemocnice má kapacitu 1 500 lůžek a asi 4 000 zaměstnanců, kteří slouží jako Hamásu jako lidské štíty.

    Aktivity Hamásu a brutální teroristické útoky v Izraeli dnes jednoznačně odsoudila na svém jednání Evropská rada. „Využití civilistů jako lidských štítů Hamásem je obzvláště politováníhodné zvěrstvo,“ píše se v textu společného prohlášení.

    Podle českého premiéra Petra Fialy, který se jednání účastnil, je společným zájmem všech lídrů sedmadvacítky, aby se podařilo zabránit regionální eskalaci konfliktu.

    „Evropská rada uznala právo Izraele na sebeobranu, odsoudila útoky Hamásu, vyzvala k okamžitému propuštění všech rukojmí a rovněž je zde kladen důraz i na to, že humanitární pomoc nesmí být zneužívána teroristy,“ řekl po jednání Fiala. Jak dodal, Česku se rovněž podařilo do textu prosadit zmínku o nutností nešíření dezinformací v souvislosti s blízkovýchodním konfliktem.

    „Následky jsou strašné, nepochopitelné. Tisíce nevinných lidí bylo zabito, zraněno, uneseno nebo vysídleno,“ uvedl dnes také prezident České republiky Petr Pavel zahraničním diplomatům.

    Terorismus podle jeho slov nemá v naší společnosti místo. „Absolutně nelze ospravedlnit hrozné činy Hamásu. Nakonec teroristé zaplatí za svá zvěrstva, ať se nachází kdekoli,“ dodal.

    Izraelské vzdušné síly ráno sestřelily nepřátelské vzdušné cíle identifikované a zaměřené nad Rudým mořem. „Nebylo zaznamenáno žádné nebezpečí pro civilní obyvatelstvo a nebyl zjištěn žádný průnik nad izraelské území,“ uvedlo velitelství.

    Šlo o řízené střely s plochou dráhou letu odpálené z Jemenu směrem na Izrael. Několik podobných zachytila a zneškodnila před před týdnem americká loď USS Carney.

    Na záběrech mají izraelští letci cíle zaměřené a když zazní souhlas k palbě, rakety sestřelí.

    S apelem na řešení humanitární situace v pásmu Gaze se opět vyjádřil generální tajemník OSN Antonio Guterrés, který v posledních dnech čelí ostré kritice za své výroky vůči Izraeli.

    „Humanitární systém v Gaze čelí naprostému kolapsu s nepředstavitelnými následky pro více než dva miliony občanů. Před konfliktem přejíždělo do pásma Gazy 500 kamionů denně, ale v posledních dnech průměrně jen 12 denně. Musí být provedeny úpravy kontrolního systému pro zásilky pomoci do Gazy z Egypta přes přechod Rafáh, aby bylo umožněno vjetí většímu počtu kamionů bez prodlení,“ uvedl. Na přísných dodávkách nákladu trvá Izrael, aby mezi humanitární pomoc nemohly být ukryty zbraně pro Hamás.

    Jeho představitelé pokračují návštěvě Ruska. Jeden z vysoce postavených lídrů Hamásu Músá abú Marzúk v Moskvě prohlásil, že Hamás bude přikládat obzvláště vysokou prioritu ruské žádosti o propuštění ruských občanů držených v zajetí v Gaze a to kvůli „zvláštním vztahům mezi Ruskem a Hamásem“.

    Izraelské obranné síly shodou okolností ve stejnou dobu oznámily, že na západě oblasti Chán Júnis v pásmu Gazy zlikvidovaly při leteckém úderu dalšího z velitelů Hamásu Madhata Mabašera, který se podílel na ostřelování izraelských jednotka a osad.


    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media