natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • 20. den války: Izrael podnikl pozemní průnik do Gazy, Hamás jedná v Moskvě

    26. října 2023  20:03,  aktualizováno  22:39
    Izraelské pozemní jednotky podnikly průnik do pásma Gazy, aby se po několika hodinách zase stáhly zpět. Představitelé Hamásu dorazili na návštěvu do Moskvy poté, co Rusko vetovalo v OSN návrh odsoudit Hamás za jeho teroristický útok.  

    Izraelští vojáci u pásma Gazy | foto: @IDF

    Ve čtvrtek pokračovaly raketové útoky na izraelské území. Z Gazy bylo odpáleno několik desítek raket, které zneškodnila protivzdušná obrana,

    Specialisté izraelské armády pokročili v opravách hraničního plotu a v obnově sledovacích systémů a senzorů, které Hamás při překvapivém útoku 7. října vyřadil.

    Letectvo potvrdilo, že s pomocí zpravodajských informací rozvědky Šin bet a jordánského Ammánu zabilo dalšího z lídrů Hamás Hasana Al-Abdalláha. Ten velel raketovým odpalům na severu Chán Júnis v Gaze.

    Při dalším náletu byl pak zabit zástupce vedoucího zpravodajského oddělení Hamásu Šadi Barúd, který se podílel na plánování útoku na Izrael.

    Izraelské letouny podle mluvčího armády Daniela Hagariho podnikly během uplynulých hodin přes 250 náletů na pozice teroristů v pásmu Gazy. Námořnictvo pak zničilo pozicie pro odpalování raket, které se nacházely v blízkosti mešity a mateřské školy.

    V noci na čtvrtek pozemní jednotky s tanky a obrněnci pronikly přímo do Gazy, aby se pak po několika hodinách zase stáhly zpět. Podle velení armády jde o přípravné operace pro další fáze boje. Pozemní síly během akce lokalizovaly a zničily několik pozic Hamásu včetně protitankových postů a infrastruktury.

    „Všichni členové Hamásu jsou chodící mrtvoly,“ prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu v projevu k národu. Podle něj má Izrael dva úkoly - zničit palestinskou islamistickou skupinu a osvobodit rukojmí. Dodal, že přípravy na pozemní operaci v pásmu Gazy pokračují, ale časový plán neupřesnil.

    Izraelský premiér také řekl, že za selhání při zabránění útoku Hamasu 7. října se budou muset zodpovídat všichni, včetně jeho samotného.

    Izrael zatím souhlasil s dočasným odkladem své pozemní ofenzivy do pásma Gazy, aby Spojené státy v mezičase stihly posílit protivzdušnou obranu v regionu.

    Podle zpráv v palestinských novinách Katar nabídl během vyjednávání plán na propuštění unesených izraelských občanů výměnou za humanitární pomoc.

    Přibližně 200 rukojmích, kterých se při svém útoku ze začátku října zmocnilo radikální palestinské hnutí Hamás, potřebuje akutní lékařskou péči. Měli by být neprodleně propuštěni, uvedla dnes Světová zdravotnická organizace (WHO).

    Představitelé Hamásu mezitím dorazili na návštěvu Moskvy, potvrdila mluvčí ruské diplomacie. Delegaci vede Músá abú Marzúk, jeden z čelných představitelů.

    Cesta do Moskvy přichází jen pár hodin poté, co Rusko a Čína ve středu v noci vetovaly americký návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která měla odsoudit Hamás, vyzvat k přerušení konfliktu a umožnění humanitární pomoci. Americký text mimo jiné zdůrazňoval právo Izraele na sebeobranu. Neuspěl ani konkurenční ruský návrh, který prosazoval širší variantu příměří.

    „Chválíme pozici Ruska a Číny v Radě bezpečnosti, která zmařila americké návrhy podporující Izrael,“ uvedl šéf politického byra Hamásu Ismajl Haníja.

    Do jižní oblasti pásma Gazy dnes přes přechod Rafáh vjelo 12 kamionů s humanitární pomocí , zahrnující vodu, jídlo, léky a lékařské vybavení. Od umožnění přísunu pomoci takto do Gazy zamířilo už 74 vozidel. Izrael ale trvá na přísné kontrole převáženého nákladu.

    Izraelská armáda zveřejnila další záznam hovoru zpravodajců s obyvatelem Gazy, který popisuje, jak ozbrojenci Hamásu střílejí na civilisty, kteří se snaží evakuovat na jih oblasti. Blokují silnice a obyvatele odvážejí zpět na sever, odkud před izraelským nálety odešli.

    Izraelský prezident Jicchak Herzog v reakci na nedávná „výbušná“ slova šéfa OSN Antonia Guterrese uvedl, že nejzávažnějším problémem, který zhoršuje mírový proces mezi Izraelci a Palestinci, je terorismus. „Tentokrát jsme byli svědky nejstrašnějšího příkladu terorismu. Od druhé světové války, od holocaustu, nebylo během jednoho dne zavražděno takové množství Židů,“ prohlásil.

    Na obranu generálního tajemníka OSN přispěchal ministr zahraničních věcí Evropské unie Joseph Borrell s tím, že Guterresova slova o tom, že válka nevznikla ve vzduchoprázdnu, byla vytržena z kontextu a že jednoznačně odsoudil teroristický útok ze 7. října.

    Americký prezident Joe Biden dnes zopakoval, že Izrael má po krvavém útoku radikálního palestinského hnutí Hamás nejen právo, ale i „odpovědnost“ se bránit. Musí však podle něj udělat „vše, co je v jeho silách, aby ušetřil civilisty“.

    Současně vyzval, aby „okamžitě ustaly“ znepokojivé útoky radikalizovaných židovských osadníků proti palestinským obyvatelům na okupovaném Západním břehu Jordán. Izraelské obranné síly evidují několik takových incidentů.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media