natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Excalibur Army uzavřela v Emirátech miliardový kontrakt na dodávky vozidel

    21. února 2023  18:14
    Česká společnost Excalibur Army uzavřela na bezpečnostním veletrhu IDEX v Abú Dhabí kontrakt na výrobu a dodávky vozidel na podvozcích Tatra pro vojenské i civilní účely v hodnotě až 77 milionů eur, tedy v přepočtu přes 1,8 miliardy korun.  

    Prezentace českých firem na bezpečnostním veletrhu IDEX v Abú Dhabí. (20. února 2023) | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Dohoda s jednou z významných blízkovýchodního korporací Resource Industries ze Spojených arabských emirátů umožní vyrobit a dodat na místní trh na 200 vozidel s podvozky Tatra pro vojenské i civilní účely.

    Excalibur Army navíc v rámci kontraktu dodá svá vyprošťovací a odsunová vozidla Treva 30. „Kontrakt navazuje na předchozí zakázku na dodávku pancéřovaných vozidel Patriot II,“ uvedla společnost oficiální zprávě.

    Obě firmy do budoucna počítají s dalšími obchody. Arabská společnost se podle dohody stane držitelem exkluzivních práv na výrobu, distribuci a prezentaci vozidel na podvozcích Tatra Force pro Emiráty a má zajišťovat servisní služby a náhradní díly.

    Vozidla na podvozcích Tatra bude Resource Industries montovat ve vlastním výrobním podniku přímo ve Emirátech, český výrobce bude pro tento provoz zajišťovat dodávky montážních sad a některých konstrukčních prvků.

    Jde o první velký oznámený kontrakt českého výrobce přímo během letošního veletrhu IDEX. Ten patří mezi největší a nejdůležitější zbrojní veletrhy světa. Vystavuje na něm 1 350 firem z více jak šedesátky zemí a během týdne areál navštíví přes 100 tisíc lidí.

    Podle náměstka ministryně obrany Daniela Blažkovce, který na veletrhu v pondělí otevřel společnou expozici českých firem, představují právě Emiráty nejzajímavějšího partnera v této části světa.

    „Mají jeden z nejrozvinutějších a velmi ambiciózních obranných průmyslů v regionu Blízkého východu a okolí,“ upozornil.

    Desetimilionové Abú Dhabí, jako jeden z emirátů, dává ročně na obranu 5,6 % svého HDP. Do roku 2025 má roční obranný rozpočet dosáhnout 30 miliard amerických dolarů.

    „Možnosti pro české firmy jsou v dodávkách zabezpečovací techniky, radarové techniky, pasivních sledovacích systémů, komunikační techniky, lehkých zbraních a munice a IT služeb,“ uvedl Blažkovec.

    Společnost Excalibur Army, patřící do holdingu Czechoslovak Group (CSG), se specializuje na výrobu a prodej těžkých vojenských vozidel, náhradních dílů, zbraní, munice a dalšího vojenského vybavení.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media