natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Egyptský EDEX završil rok výrazných českých prezentací na světových veletrzích

    12. prosince 2023  12:57
    Česká republika pro prosincový egyptský veletrh obranných technologií EDEX 2023 připravila svou největší prezentaci v historii této káhirské akce. Mezi 400 vystavovateli z celého světa tak figurovalo i deset českých firem, které mezi 35 tisíci návštěvníky především z Afriky a arabských zemí usilovaly o navázání kontaktů s potenciálními zákazníky.  

    Česká expozice na veletrhu obranných technologií EDEX 2023 v egyptské Káhiře | foto: Ivan Zítnatoaktual.cz

    „Po veletrzích IDEX v Abú Dhabí a DEFEA v Athénách, veletrhem EDEX v Káhiře zakončujeme letošní úspěšnou prezentaci českých firem z obranného průmyslu,“ uvedl Rudolf Klepáček, šéf odboru exportní strategie a služeb ministerstva průmyslu a obchodu.

    Česká expozice patřila v rámci egyptského veletrhu mezi středně velké, ale ve viditelnosti překonávala i ty mnohem významnější. Žádný z návštěvníků nemohl minout panely u vstupů do výstavní haly, které vybízely právě k návštěvě českého stánku.

    Česko touto výraznou účastí na veletrhu EDEX mimo jiné završuje projekt Czech30, jenž při příležitosti 30 let samostatnosti státu v zahraničí prezentuje úspěchy obranného a bezpečnostního průmyslu na domácí i zahraniční scéně.

    K posílené prezentaci přispělo i to, že se na pořádání českých zastoupení na veletrzích podílí kromě ministerstva obrany i ministerstvo průmyslu a obchodu. „Obranný průmysl je jedním ze sektorů postavených na inovacích. Tyto inovace jsou však aplikovány i v jiných odvětvích a často i v běžném životě,“ konstatoval Klepáček.

    Předchozími letošními akcemi tohoto projektu byly především veletrhy IDEX ve Spojených arabských emirátech, řecká DEFEA a IDET v Brně.

    Největší hráči z českých zbrojařských firem sice upřednostnili k udržení kontaktů se stávajícími africkými a arabskými zákazníky a k oslovování nových jiné příležitosti, přesto mohly zastoupené společnosti nabídnout své jedinečné technologie. Ať už se jednalo o radarovou techniku firmy RETIA, virtuální realitu pro výcvik od vrgineers, pasivní sledovací systémy společnosti Era či systémy pro průzkum, elektronický boj a protidronovou ochranu od JISR Institute.

    Česká stopa byla navíc patrná i v dalších expozicích. Své zastoupení na dohled od české expozice měl i americký výrobce ručních zbraní Colt, který spadá pod českou skupinu Colt CZ. Není bez zajímavosti, že česká prezentace i díky tomu výrazně překonala tu ruskou.

    Ruští zbrojaři ukazují v Egyptě prázdné stánky, doma ale tvrdí opak

    Zatímco na posledním ročníku veletrhu EDEX před dvěma lety Rusko jako světová a zbrojařská velmoc nabízelo širokou škálu výrobků pro všechny složky ozbrojených sil, letos se jeho prezentace skládala ze tří samostatných stánků, z nichž dva patřily vydavatelům časopisů.

    Mnohem výraznější zájem tak návštěvníci projevovali o výrobky ukrajinských producentů, ať už drony či protilodní rakety Neptun, které se dostaly do titulků novin díky potopení křižníku Moskva v dubnu 2022.

    Největší místo bylo vyčleněno domácímu Egyptu a dalším arabským zemím, mezi vystavovateli ale nechyběly ani nejvýznamnější firmy z Číny, Jižní Koreji, Francie či USA, čímž podpořily snahu organizátorů o proniknutí mezi nejvýznamnější veletrhy obranných technologií.

    Nové zákazníky se ale v Káhiře snažili oslovit výrobci ze zemí, které nejsou typickými zbrojaři - Arménie, Bosna nebo Kazachstán.

    Ivan Zít natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media