natoaktual.cz

Summit NATO 2024

Speciální příloha
k summitu ve Washingtonu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Francie zakázala Izraeli vystavovat na obranném veletrhu. Česko se ohradilo

    6. června 2024  12:33
    Francouzské úřady zakázaly izraelským firmám vystavovat na jednom z největších světových veletrhů obranných technologií Eurosatory nedaleko Paříže. Důvodem má být výzva francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k zastavení izraelské vojenské operace v palestinském Rafáhu. Proti rozhodnutí se ohradila Česká republika.  

    Veletrh IDEX v Abú Dhabí | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ve středu zaslala svému francouzskému protějšku Sébastienu Lecornuovi dopis, ve kterém vyjadřuje nesouhlas se zákazem účasti izraelského obranného průmyslu na mezinárodním veletrhu Eurosatory 2024. Ten nedávno vydaly francouzské úřady v souvislosti s vojenskou operací Izraele ve městě Rafáh v Pásmu Gazy.

    „Toto rozhodnutí považuji za velmi nešťastné a politováníhodné. Stát Izrael má nepopiratelné právo na sebeobranu před brutálním terorem, který byl spáchán 7. října 2023,“ uvedla Černochová.

    S odkazem na ruskou válku na Ukrajině podle ní současné mezinárodní prostředí vyžaduje, aby spojenci zvážili veškeré dostupné možnosti, jak posílit obranné schopnosti.

    „A to včetně nejmodernějších technologií, které izraelský obranný průmysl nabízí,“ napsala ministryně v dopise. Česko podle ní na jeden z největších a nejprestižnějších veletrhů obranných technologií světa, který se koná od 17. až 21. června, vyšle jen omezenou delegaci. „Požádala jsem také ministra Lecornu, aby své rozhodnutí přehodnotil,“ dodala Černochová.

    Veletrh Eurosatory se koná každé dva roky ve Villepinte v Paříži pod záštitou francouzského ministerstva obrany a organizace Coges. Ta očekává účast více než 1 700 firem ze 150 zemí.

    „Vykázáno“ bylo hned 74 izraelských společností. „Z rozhodnutí vládních orgánů nebude na veletrhu Eurosatory 2024 žádný stánek izraelského obranného průmyslu,“ oznámila pouze organizátorská společnost před týdnem bez dalšího vysvětlení.

    Francouzské ministerstvo obrany posléze v prohlášení uvedlo, že „podmínky pro hostování izraelských společností na pařížském veletrhu již nejsou vhodné vzhledem k tomu, že francouzský prezident vyzývá k zastavení operace Izraelských obranných sil v Rafáhu“.

    Deník The Times of Israel upozornil, že zákaz účasti izraelských firem na veletrhu přišel jen několik dní poté, co izraelský úder namířený proti dvěma předním teroristům Hamásu v Rafáhu způsobil následný požár v komplexu, kde jsou ubytováni vysídlení Palestinci. Při požáru podle zdravotnických úřadů v Gaze řízených teroristy Hamásu zahynulo 45 civilistů a událost vyvolala mezinárodní pobouření a silné protiizraelské protesty mimo jiné právě ve Francii.

    Izraelské obranné síly při vyšetřování úderu zjistily, že skutečnou příčinou ničivého požáru mohl být ukrytý sklad zbraní a že při náletu, který byl zaměřen na přilehlou oblast, byla použita malá munice, která by sama o sobě takový požár nezapálila.

    Francouzský prezident Emmanuel Macron ale mezitím v reakci prohlásil, že je „pobouřen“ a vyzval k okamžitému příměří. „V souladu s prezidentovými komentáři vyzýváme k příměří, které zajistí ochranu civilního obyvatelstva Gazy, propuštění všech rukojmích a plný přístup k humanitární pomoci,“ uvedlo v oficiálním prohlášení francouzské ministerstvo obrany.

    Na zákaz účasti izraelských firem na veletrhu reagoval předseda Národní jednoty Benny Gantz a člen izraelského válečného kabinetu. O situaci jednal v pátek s francouzským premiérem Gabrielem Attalem a požádal ho, aby rozhodnutí přehodnotil. „Zdůraznil jsem mu, že toto rozhodnutí v konečném důsledku odměňuje teror, a požádal jsem Francii, aby toto rozhodnutí znovu zvážila,“ napsal na síti X.

    Při teroristickém útoku z loňského 7. října zahynulo podle izraelských úřadů na 1 200 lidí. Šlo o největší vražedný útok spáchaný na židovském obyvatelstvu od holokaustu.

    Na 250 izraelských žen, dětí, seniorů a mužů bylo hnutím Hamás násilně zavlečeno do Pásma Gazy a zadržováno jich je stále kolem 120. Více než čtyři desítky z nich však už izraelské úřady považují za mrtvé. Bezprecedentní útok teroristů z Hamásu vyprovokoval stát Izrael k vojenské ofenzívě, která trvá už osm měsíců.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media