natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Ruští zbrojaři ukazují v Egyptě prázdné stánky, doma ale tvrdí opak

    6. prosince 2023  14:11
    Veletrh obranných technologií EDEX v egyptské Káhiře bývá označován za nejdůležitější akci svého druhu na africkém kontinentě. Na 400 vystavovatelů z celého světa a 35 tisíc návštěvníků. A tradičně zde mezi největší vystavovatele dosud patřily ruské zbrojařské firmy. Letos je to ovšem jinak.  

    Ruský stánek na veletrhu obranných technologií EDEX v egyptské Káhiře (5. prosince 2023) | foto: natoaktual.cz

    Zatímco ještě počátkem roku se Moskva prostřednictvím rozsáhlé expozice ve vlastním venkovním pavilonu na jednom z největších veletrhů světa v Emirátech snažila najít nové zákazníky pro své zbraně včetně vrtulníků a útočných dronů, s pokračující válkou na Ukrajině a mezinárodními sankcemi vůči Rusku se situace možná změnila.

    Rusko zkouší prodat zbraně. Odhalené hostesky nabízí vrtulníky, rakety i drony

    Na sklonku listopadu během prestižního Dubai Airshow se ještě Rusko prezentovalo expozicí státní agentury Roskosmos (stánek 12x10,5 metru).

    Na poslední letošní zastávce v kalendáři opravdu velkých světových akcí obranného průmyslu, veletrhu EDEX v egyptské Káhiře, to už jsou jen tři malé a prakticky prázdné výstavní kóje.

    Dvě obsadili vydavatelé vojenských propagačních publikací - Army & Navy Review a Russian Aviation Military Guide. Tu třetí pak ruská společnost JSC Vektor, která je součástí sankcionovaného holdingu Ruselectronics ruské státní korporace Rostec. V Egyptě nabízí doslova jen na papíře nový ruský systém na ochranu objektů před bezpilotními letouny.

    EDEX je přitom největším veletrhem obranných technologií na africkém kontinentě a koná se pod záštitou egyptského prezidenta Sísího každé dva roky. Pořadatelé letos očekávají, že během týdne expozice navštíví na 35 tisíc lidí. A pro Moskvu představoval africký trh významné odbytiště.

    Zdá se ovšem, že pro domácí publikum se státní agentury i firmy snaží vzbudit dojem masivní veletržní účasti. Například státní propagandistický kanál Sputnik přinesl z veletrhu fotoreportáž s tím, že tam „Rusko představuje různé zbraně – od pistolí a pušek až po raketomety a bojové drony“.

    Na snímcích jsou ovšem zachyceny produkty arabských, asijských či evropských výrobců včetně například zlaté pistole turecké zbrojovky Sarsilmaz.

    Podobně také státní tisková agentura TASS vydala zprávu, že v Egyptě budou představeny nejnovější modely letecké a obrněné techniky ruského obranného průmyslu, raketové a dělostřelecké systémy, produkty pro námořní použití, víceúčelová a bojová bezpilotní letadla, protiletadlové a elektronické zbraně, ruční zbraně i munice. Později se omezila na konstatování, že Egypt má údajně zájem o ruský systém protidronové ochrany.

    Ruský exportní zbraňový státní podnik Rosoboronexport vydal už předem oficiální zprávu, že účast na EDEXu je vyvrcholením jeho programu pro letošní rok na globálních obchodních výstavách obranného sektoru.

    Na výstavě v Káhiře prý hodlá ruský vývozce zbraní „navázat spolupráci“ v oblastech nastíněných během červencového rusko-afrického summitu v Petrohradě a také pokračovat v dokončování dohod uzavřených se zeměmi Blízkého východu během listopadové airshow v Dubaji.

    „Rosoboronexport dnes vynakládá veškeré úsilí, aby zůstal spolehlivým partnerem, který si uvědomuje bezpečnostní výzvy a hrozby, kterým čelí africké státy. Společnost mimo jiné aktivně spolupracuje s regionem na kybernetické bezpečnosti, vesmírných programech a protiteroristických opatřeních,“ uvedl ve zprávě šéf podniku Alexander Michejev.

    Jak dodal, firma se zúčastnila všech předchozích veletrhů EDEX, kde prezentovala většinu exportních specialit ruské výroby, které si „rychle získávají top pozice na světovém zbrojním trhu“.

    Na výstavišti ovšem podle všeho ruský konglomerát žádnou expozici nemá. Není ani uveden mezi vystavovateli. Pokud ovšem ruští zbrojaři nemají souběžně s veletrhem nějaká diskrétní setkání mimo program a oficiální dějiště.

    Místo vysvětlení neúčasti Michejev konstatoval, že Rusko udržuje aktivní vojensko-technickou spolupráci s 80 % zemí regionu. „Podíl exportu do afrických zemí v roce 2023 přesáhl 30 % celkových dodávek Rosoboronexportu a kontraktace společnosti v regionu na konci roku bude více než 5,2 miliardy dolarů,“ řekl.

    Podle analýzy Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI), který dlouhodbě sleduje výrobu a vývoz zbraní a sestavuje žebříček největších firem světa v tomto oboru, kombinované příjmy ruských výrobců v roce 2022 klesly o 12 procent na zhruba 20,8 miliardy dolarů. Analytici ovšem upozornili, že transparentnost ze strany Ruska neustále klesá a nelze získávat relevantní data.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media