natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Žádné rušení, sestřelit. Válka spustila lavinu zájmu o protidronovou ochranu

    20. března 2023  9:38
    Válka na Ukrajině a masivní bojové použití bezpilotních letounů zásadně změnilo pohled na ochranu před nimi. Přední firmy obranného průmyslu hlásí enormní zájem o systémy, které útok dronu včas odhalí a zároveň dovedou blížící se hrozbu zneškodnit. A zatímco dříve zákazníci preferovali rušení signálu či převzetí kontroly nad bezpilotním strojem, nyní je požadavek rezolutní - sundat z oblohy.  

    Vyspělý radarový senzor ReGuard začleněný do protidronové obrany pardubického výrobce Retia na veletrhu IDEX v Abú Dhabí | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Ozbrojený konflikt na Ukrajině spustil lavinu poptávek a změnil preference zákazníků,“ konstatoval Jiří Novák z pardubické společnosti Retia.

    Přední světový výrobce radarových a senzorových systémů se o tom přesvědčil během nedávného obranného veletrhu IDEX ve Spojených arabských emirátech.

    Firma na trh právě uvádí zbrusu nový a unikátní protidronový systém pojmenovaný ReCas, který zatím nemá obdoby. „Zájem je enormní. Zpracováváme ohromné množství poptávek a máme za sebou několik integračních testů pro reálné použití,“ uvedl Novák. Konkrétní zákazníky ale zatím z obchodních důvodů neuvedl.

    Velmi zjednodušeně, systém vytvoří kolem chráněného objektu neviditelnou „bublinu“, včas odhalí blížící se nepřátelský bezpilotní letoun, doporučí jeho zneškodnění a také ho zařídí.

    Firma systém primárně nabízí pro vojenské použití nebo bezpečnostní sektor. Chránit může vojáky v boji i kritickou infrastrukturu včetně složitějších objektů jako jsou jaderné elektrárny či průmyslové komplexy, ale také rozsáhlé oblasti státních hranic.

    Pomyslná ochranná bublina totiž může pokrýt území několika kilometrů. A takový rozsah zatím nemá ve světě obdoby. Umožňuje to především vlastní vyspělý radarový senzor ReGuard, který firma nabízí už delší dobu a dodává ho například české armádě.

    Víceúčelový 3D radar pro detekci a současné sledování pozemních cílů a pomalých nízkoletících cílů s malou odraznou plochou má dosah až 18 kilometrů s výškovým krytím do 3 kilometrů. Nově ho firma integrovala právě do systému protidronové ochrany.

    Ten se skládá ze tří základních částí. První tvoří detekční technologie, která zaznamená, že se k chráněné zóně nebo blíží. Kromě radarů také například elektro-optické senzory.

    „Každá technologie má nějakou dílčí nevýhodu nebo omezení. Radary nejsou stoprocentní v detekci ani klasifikaci, optické senzory lze zase použít jen za přímé viditelnosti a v omezeném rozsahu. Ale kombinace je vysoce efektivní,“ vysvětlil Novák.

    V druhé části systému pak speciální software slučuje informace z různých typů senzorů dohromady, identifikuje cíle a vyhodnocuje hrozbu Ve třetí a konečné části či fázi pak systém doporučí řešení situace včetně zneškodnění hrozby a po výběru ho také provede.

    „Záleží podle typu hrozby. Jednak může aktivovat rušiče (takzvaný soft killing) nebo prostředky pro sestřelení cíle (hard killing), kterým se někdy říká také letální efektory,“ vysvětlil Novák s tím, že záleží jen zákazníkovi, jaké prostředky chce do systému zařadit. Od střel protivzdušné obrany, přes rychlopalné kanóny nebo třeba lasery.

    Ve zkratce systém pozná, že se ochranné bublině něco blíží, automaticky vydá včasnou výstrahu, klasifikuje cíle, vyhodnotí hrozbu a pokud je natolik vážná, že je potřeba ji zneškodnit, tak cíl zaruší nebo sestřelí.

    Jeho unikátnost podle Nováka spočívá právě v tom, že lze do něj integrovat nejrůznější typy senzorů a zbraňových systémů, které má zákazník k dispozici. Navíc lze takovou jednu či řadu ochranných bublin propojit například do nadřazeného stupně celé protivzdušné obrany státu.

    Výroba legendárních ukrajinských dronů míří do Česka a chystá výkonnější model

    Novák upozornil, že od chvíle, kdy před rokem Rusko vtrhlo na Ukrajinu, vzrostla celosvětově poptávka nejen po systému, ale také po samotných senzorech pro včasnou detekci. A značně změnily preference, jak proti bezpilotním strojům či dronům působit

    „Dříve bylo preferovaným řešením spíše zarušení, nebo ovládnutí cizího dronu na dálku, teď jde jednoznačně o sestřelení,“ konstatoval.

    Pardubická Retia je součástí skupiny Czechoslovak Group (CSG) a letitým výrobcem radiolokační techniky. Před časem se například podílela na hi-tec projektu NATO pro sledování pozemních cílů, který má chránit spojenecké vojáky na bojišti.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media