Excalibur Army uzavřela v Emirátech miliardový kontrakt na dodávky vozidel

Vydáno 21.02.2023
Česká společnost Excalibur Army uzavřela na bezpečnostním veletrhu IDEX v Abú Dhabí kontrakt na výrobu a dodávky vozidel na podvozcích Tatra pro vojenské i civilní účely v hodnotě až 77 milionů eur, tedy v přepočtu přes 1,8 miliardy korun.  

Prezentace českých firem na bezpečnostním veletrhu IDEX v Abú Dhabí. (20. února 2023) | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Dohoda s jednou z významných blízkovýchodního korporací Resource Industries ze Spojených arabských emirátů umožní vyrobit a dodat na místní trh na 200 vozidel s podvozky Tatra pro vojenské i civilní účely.

Excalibur Army navíc v rámci kontraktu dodá svá vyprošťovací a odsunová vozidla Treva 30. „Kontrakt navazuje na předchozí zakázku na dodávku pancéřovaných vozidel Patriot II,“ uvedla společnost oficiální zprávě.

Obě firmy do budoucna počítají s dalšími obchody. Arabská společnost se podle dohody stane držitelem exkluzivních práv na výrobu, distribuci a prezentaci vozidel na podvozcích Tatra Force pro Emiráty a má zajišťovat servisní služby a náhradní díly.

Vozidla na podvozcích Tatra bude Resource Industries montovat ve vlastním výrobním podniku přímo ve Emirátech, český výrobce bude pro tento provoz zajišťovat dodávky montážních sad a některých konstrukčních prvků.

Jde o první velký oznámený kontrakt českého výrobce přímo během letošního veletrhu IDEX. Ten patří mezi největší a nejdůležitější zbrojní veletrhy světa. Vystavuje na něm 1 350 firem z více jak šedesátky zemí a během týdne areál navštíví přes 100 tisíc lidí.

Podle náměstka ministryně obrany Daniela Blažkovce, který na veletrhu v pondělí otevřel společnou expozici českých firem, představují právě Emiráty nejzajímavějšího partnera v této části světa.

„Mají jeden z nejrozvinutějších a velmi ambiciózních obranných průmyslů v regionu Blízkého východu a okolí,“ upozornil.

Desetimilionové Abú Dhabí, jako jeden z emirátů, dává ročně na obranu 5,6 % svého HDP. Do roku 2025 má roční obranný rozpočet dosáhnout 30 miliard amerických dolarů.

„Možnosti pro české firmy jsou v dodávkách zabezpečovací techniky, radarové techniky, pasivních sledovacích systémů, komunikační techniky, lehkých zbraních a munice a IT služeb,“ uvedl Blažkovec.

Společnost Excalibur Army, patřící do holdingu Czechoslovak Group (CSG), se specializuje na výrobu a prodej těžkých vojenských vozidel, náhradních dílů, zbraní, munice a dalšího vojenského vybavení.

inc natoaktual.cz