natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Česko podepsalo s USA smlouvu o nákupu nejmodernějších stíhaček F-35

    29. ledna 2024  14:09
    
Česká republika koupí 24 nejmodernějších stíhaček F-35 z USA. Dohodu s Američany podepsali v pondělí ministryně obrany Jana Černochová a americký velvyslanec Bijan Sabet. Pořízení letounů a investice do infrastruktury vyjdou na 150 miliard korun. První letouny by česká armáda měla dostat v roce 2029.  

    Letouny JAS-39 Gripen českých vzdušných sil a americký stroj F-35 během Dnů NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Slíbila jsem, že smlouva na americké letouny F-35 bude uzavřena nejpozději do konce března a dnes jsem tento slib splnila. Touto mezivládní dohodou vstupuje naše země a také armáda do nové éry. Do éry, kdy se nejenom vojáky, ale už i moderní technikou, řadíme do první ligy evropských členů NATO,“ prohlásila ministryně Jana Černochová po podpisu dohody.

    Jak uvedla, nejnovější stroje 5. generace jsou pro příští roky páteřním letounem Severoatlantické aliance a jejich pořízením dojde ke zvýšení bojeschopnosti české armády. Česká Republika se tak stává osmnáctou zemí světa, která bude letouny F-35 vyzbrojena.

    Americký výrobce Lockheed Martin v reakci uvedl, že do roku 2030 bude v Evropě létat přes 600 letounů F-35.

    Projekt superstíhaček F-35 pro armádu povede bývalý pilot Hromek

    Černochová s americkým velvyslancem Bijanem Sabetem podepsala memorandum o porozumění mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými. Tímto krokem bylo završeno vyjednávání o budoucnosti českého nadzvukového letectva a uzavření tohoto kontraktu.

    „Systém F-35 je jediným, s nímž můžeme obstát na bojištích budoucnosti a který je zároveň zárukou, že se v případě potřeby dokážeme společně s našimi spojenci efektivně bránit vnější agresi,“ konstatoval náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka.

    Nákup 24 amerických F-35A Lightning II odsouhlasila vláda loni v září. I s úpravami infrastruktury přijde na 150 miliard korun. Celkové náklady na provoz po dobu životnosti do roku 2069 odhaduje obrana na 322 miliard korun. První splátku za nové letouny plánuje ministerstvo obrany poslat ihned po podpisu smlouvy.

    F-35 vyjdou do roku 2069 na 322 miliard. Cena za jiné stroje je podobná

    Domovskou základnou letounů bude ta v Čáslavi. Prvních 12 strojů bude vyrobeno v USA a dalších 12 pak v Itálii. Prvních šest letounů bude dodáno v roce 2029, ale zatím zůstanou pro výcvik v USA. Dalších šest pak bude dodáno v roce 2031, kdy také přiletí do Česka. Každý další rok pak armáda dostane po čtyřech kusech.

    Americká nabídka platila do konce letošního března a do té doby bylo nutné učinit řadu administrativních kroků. Kromě memoranda také přijmout takzvaný akceptační dopis s nabídkou (Letter of Offer and Acceptance – LOA), kterým se uzavírá smlouva s vládou USA. Dokument byl do Prahy doručen na konci roku 2023.

    Česká republika vedla s americkou stranou v uplynulých týdnech jednání o samotném podpisu. Hledal se vhodný termín a místo. Původním plánem bylo, že dohodu podepíše ministryně Černochová se svým americkým protějškem Lloydem Austinem S ohledem na jeho zdravotní potíže a jeho následnou rekonvalescenci byla smlouva nakonec podepsána v Praze.

    Nedílnou součástí kontraktu je také dojednaná průmyslová spolupráce, která byla smluvně uzavřena minulý týden. Připraveno je 11 projektů se společností Lockheed Martin a 3 projekty s výrobcem leteckých motorů Pratt&Whitney za celkem 15,3 miliardy korun.

    Podílet se na nich bude 13 českých podniků a univerzit. Ty se zapojí ve čtyřech oblastech: výroba komponent, výzkum a vývoj, pilotní výcvik a údržba, servis a opravy F-35.

    První belgická F-35 opouští továrnu. Se zpožděním ale s klíčovým vylepšením

    Letouny pro Českou republiku budou vyrobeny v nejpokročilejší konfiguraci Block 4. „Partnerství poskytne českému letectvu bezkonkurenční interoperabilitu a zajistí mu schopnost čelit současným i budoucím hrozbám,“ uvedl generálporučík amerického letectva a výkonný ředitel programové kanceláře Mike Schmidt.

    Kromě letounů samotných zakázka obsahuje i výcvik personálu, údržbu a logistickou podporu a rozvoj dalších podpůrných služeb k zajištění úspěšné dodávky všech 24 letounů.

    Stávající švédské Gripeny, které si Česko pronajímá, budou sloužit v českých vzdušných silách až do roku 2035, tedy do doby plného nasazení systému F-35. Jednání o provozování těchto letounů se švédskou stranou intenzivně probíhají.

    Lubomír Světnička natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media