natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Výcvik českých pilotů pro stroje F-35 odstartuje u gardistů v Arkansasu

    7. května 2024  14:01
    Počáteční výcvik českých pilotů nových letounů F-35 bude probíhat přímo v USA na základně Ebbing v Arkansasu, potvrdilo velení české armády. Cílem je vycvičit dostatek instruktorů a pilotů, kteří budou v budoucnu stát v čele letek. Pak se výcvik přesune do Česka.  

    Letouny amerického F-35A Lightning II Demonstration Teamu přeletěly do Ostravy ze základny v britském Lakenheath. | foto: Lubomír Světnička

    „Výcvik bude probíhat nejprve na této základně. Smyslem je vycvičit dostatek instruktorů a pilotů, kteří budou stát v čele letek F-35 a rozběhnou celý systém,“ uvedl pilot Aleš Svoboda z velitelství Vzdušných sil na resortním webu Army.cz.

    Česká republika si objednala celkem 24 nejmodernějších stíhaček F-35 Lightning II z USA. Prvních šest letounů bude dodáno v roce 2029, ale zatím zůstanou v USA právě pro výcvik českých letců.

    Dalších šest pak bude dodáno v roce 2031, kdy také přiletí do Česka a kompletně se na mateřskou základnu v Čáslavi přesune také výcvik. Každý další rok pak armáda dostane čtyři nové stroje. Všech 24 letounů by mělo být na mateřské základně v Čáslavi do roku 2035.

    Proto je podle Svobody pro armádu extrémně důležitý personál, který bude do USA k výcviku vysílat, a který už nyní postupně do nejdražšího modernizační projektu v historii zapojuje.

    „Stejně jako ostatní země, i my sázíme na zkušené piloty s excelentní angličtinou a zájmem o F-35, u kterých vidíme jednak schopnost učit a předávat zkušenosti, ale také řídící – velitelský potenciál,“ konstatoval Aleš Svoboda.

    Pilotem superstíhačky F-35 nebo bitevníku Viper. Univerzita otevře nový program

    Podle velitele Vzdušných sil Petra Čepelky má řada kandidátů, kteří mají úvodním výcvikem projít, zkušenosti z USA a jsou proto považováni za klíč k úspěchu provozování nových letounů 5. generace. „Na jejich bedrech bude stát start a rozvoj letek v Čáslavi a výcvik dalších více než 20 pilotů,“ prohlásil. Armáda zároveň také rozběhla nábor nových pilotů.

    Brněnská Univerzita obrany od podzimu otevírá nový atraktivní studijní program pro budoucí piloty nejmodernějších letounů F-35 a amerických vrtulníků Venom a Viper. Přihlášky přijímala do konce března. Studium potrvá tři a půl roku a bude tak kratší, než dosavadní.

    Nákup 24 amerických letounů schválila vláda loni v září po ročním vyjednávání přímo s americkou vládou. Dohodu s USA uzavřela ministryně Jana Černochová letos na konci ledna. Za stíhačky, související vybavení, výcvik, munici a zajištění životního cyklu ČR zaplatí 106 miliard korun, postupně je uhradí v letech 2024 až 2034. Dalších 44 miliard korun půjde zejména na infrastrukturu, na palivo, přípravu personálu a odvod DPH.

    Kupujeme F-35 stejně jako Babiš vrtulníky, ohradila se ministryně Černochová

    Základnu Ebbing ve Fort Smith využívá letecká Národní garda Arkansasu od roku 1953. Sídlí zde momentálně její 188. křídlo. To v minulosti provozovalo letouny F-4 Phantom II, F-16 Fighting Falcon, nebo A-10 Thunderbolt II. Od roku 2014 je ovšem jednotka vyzbrojena bezpilotními stroji MQ-9 Reaper.

    Před rokem byla základna vybrána jako v pořadí druhé americké středisko pro přípravu zahraničních vojenských pilotů pro letouny F-16 a F-35. Dosavadní hlavní výcvikové centrum pro stroje F-35, Lukeova letecká základna v Arizoně, je totiž značně vytížená. Ebbing proto projde modernizací za více jak 500 milionů dolarů, aby splňoval především bezpečnostní parametry pro provoz strojů 5. generace.

    Už letos na podzim zde mají začít s výcvikem na F-35 první piloti z Polska. Celkově základnou projde 24 polských pilotů a 90 příslušníků pozemního personálu. O rok později začíná v Ebbingu výcvik pro finské letce, v roce 2026 je vystřídají piloti z Německa a Singapuru a v létě 2027 pak letci ze Švýcarska. Všechny tyto země si stroje F-35 objednaly dříve než Česko.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media