natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Pilotem superstíhačky F-35 nebo bitevníku Viper. Univerzita otevře nový program

    3. března 2024  12:46
    Brněnská Univerzita obrany otevírá nový atraktivní studijní program pro budoucí piloty nejmodernějších letounů F-35 a amerických vrtulníků Venom a Viper. Přihlášky přijímá do konce března. Studium potrvá tři a půl roku a bude tak kratší, než dosavadní.  

    Letoun F-35 na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Doposud platilo, že noví armádní piloti museli studovat pět let speciální magisterský obor. To se nyní změní.

    Univerzita obrany od září spouští nový studijní bakalářský program, který potrvá jen tři a půl roku a jehož úspěšní absolventi budou pilotovat nejmodernější stroje, které armáda zavádí do výzbroje. Od nových amerických vrtulníků Venom a Viper až po letouny F-35.

    „Reagujeme na požadavky a potřeby ministerstva obrany a vzdušných sil na přípravu vojenských pilotů v co nejkratším čase tak, aby jim bylo poskytnuto nezbytné teoretické vzdělání a praktický letecký výcvik,“ uvedl pro server Army.cz Michal Kudyn z velitelství vzdušných sil. Kratší doba strávená studiem na vojenské vysoké škole má zvýšit atraktivitu studia.

    Česko podepsalo s USA smlouvu o nákupu nejmodernějších stíhaček F-35

    Důvodem otevření nového studijního programu je potřeba zefektivnit doplňování personálu pro nově pořizovanou leteckou techniku. Přihlášky do nového programu „Vojenský letový provoz“ lze podat do konce března. Nahradí dosavadní specializaci „Vojenský pilot a Řídící letového provozu“.

    Ke studiu v akademickém roce 2024/25 univerzita letos přijme pro obě specializace celkem 20 studentů. Z toho 12 míst je určeno pro piloty všech druhů letectva, tedy taktické, dopravní a vrtulníkové.

    Jde o číslo, které vychází z předpokládaných potřeb armády v době dokončení studia. Stávající studenti magisterského oboru ještě dostudují, nové studenty do tohoto oboru už ale univerzita přijímat nebude a program bude pak uzavřen.

    Pouze bakalářské studium není v západních armádách ničím výjimečným. Přijímací zkoušky do nového studijního programu se budou skládat ze čtyř samostatných předmětů. Tři z nich mají podle proděkana Petra Hubáčka zavedený název, ale nový obsah.

    „Prvním je test studijních předpokladů, který vychází ze znalostí středoškolské matematiky, logiky a nově i numerického myšlení, druhým pak je test z angličtiny nově na úrovni B2 a třetím test fyzické zdatnosti, sestávající ze tří disciplín – vytrvalosti, síly a dynamiky,“ popsal. Čtvrtým zcela nový předmět má pak u zkoušek prověřit kognitivní schopnosti uchazečů a znalosti z oblasti letectví.

    Projekt superstíhaček F-35 pro armádu povede bývalý pilot Hromek

    Univerzita chce budoucí letecké důstojníky vybavit teoretickými základy, na které bude pak navazovat přímo na leteckých základnách specificky zaměřený výcvik a odborné kurzy.

    Úvodní praktický výcvik ale studenti stejně jako dosud absolvují už během studia. Podle studijních výsledků a dalších schopností budou stejně jako v minulosti přiřazeni ke konkrétnímu druhu letectva. Další letecký výcvik je pak čeká na konci studia – konkrétně v Centru leteckého výcviku v Pardubicích. Ten trvá dva až tři roky.

    Česká republika si objednala celkem 24 nejmodernějších amerických letounů F-35A Lightning II. První stroje by měly do ČR dorazit v roce 2031, poslední do roku 2035. Do té doby mají také souběžně ještě sloužit pronajaté nadzvukové stroje JAS-39 Gripen. Vzdušné síly obdrží také dohromady 20 vrtulníků Venom a Viper, které v armádě nahradí zastaralé Mi-35/24V.

    Během přechodného období tak část nových armádních pilotů ještě bude létat se současnými stroji L-159 a Gripen. U studentů nového programu armáda předpokládá, že budou postupně létat už s nejmodernějšími stroji. Se cvičnými letouny L-39NG a stroji páté generace F-35.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media