natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Modernizace gripenů vyjde na miliardu. Bude nezbytná, souhlasila vláda

    28. února 2024  17:07
    Nutná modernizace letounů Gripen před příchodem nových amerických strojů F-35 přijde na miliardu. Vyplývá to ze středečního jednání vlády. Upgrade se bude týkat systému identifikace, zabezpečené komunikace, tankování za letu ve dne i v noci nebo možnosti využívání nových zbraňových systémů.  

    Dny NATO v Ostravě. Letoun JAS-39 Gripen českých Vzdušných sil | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

    Modernizace čtrnácti nadzvukových strojů JAS-39 Gripen v českých službách bude stát 1,028 miliardy korun, řekl po jednání vlády ministr průmyslu Jozef Síkela. Kabinet ve středu vzal na vědomí informaci, že upgrade strojů bude nezbytný pro to, aby švédské stroje mohly plnit úkoly do doby, než armáda dostane do výzbroje nové americké stroje F-35.

    Letouny švédského výrobce Saab si Česko pronajímá od roku 2005. Momentálně zhruba za 1,7 miliardy korun ročně. Jde čistě o částku za pronájem a provoz bez paliva a nákladů na personál.

    Čeští stíhací letci poprvé vyzkoušeli tankování z nové létající „benzinky“

    Modernizace se bude týkat systému identifikace, zabezpečené komunikace, schopnosti tankování za letu ve dne i v noci nebo možnosti využívání zbraňových systémů.

    „Bez modernizace by letadla nesplňovala požadavky na plnění úkolů, ke kterým se Česká republika jako člen NATO zavázala,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

    Zakázka bude realizována formou mezivládní dohody se Švédským královstvím. Obě strany ještě do poloviny letošního roku uzavřou dodatek ke smlouvě, na základě které si Česká republika od Švédska stroje Gripen pronajímá. Stejným způsobem se postupovalo i při předchozích modernizacích. Podle ministerstva obrany jde o jediné možné řešení, protože letouny v českých službách vlastní Švédsko.

    „Tyto modernizace bohužel mí předchůdci při vyjednávání o pronájmu nezahrnuli do smlouvy, musíme proto postupovat tímto způsobem,“ poznamenala Černochová. Konkrétně jde o modernizační balíčky takzvaný Block 2.1 upgrade a Block 2.2 upgrade.

    Česko podepsalo s USA smlouvu o nákupu nejmodernějších stíhaček F-35

    Ty mají zajistit integraci schopností rozeznávání mezi vlastní a cizí technikou, modernizaci systému komunikace a datových spojení či integraci některých zbraňových systémů, které chce obrana pořizovat zároveň také pro nové stroje F-35. Od spojení obou modernizací do jednoho kroku si obrana slibuje úspory.

    S provozem nadzvukových letounů Gripen počítá česká armáda až do roku 2035, tedy do doby, než vzdušné síly dostanou všech 24 nových amerických strojů F-35. Ministerstvo obrany se švédskou stranou už vyjednává o prodloužení nájmu stávajících strojů. Ten současný pronájem vyprší v roce 2027 s možností prodloužení o dva roky.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media