natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Odhal špiona, teroristu nebo hackera. Tajná služba láká na studentskou stáž

    5. února 2024  13:43
    Bezpečnostní informační služba (BIS) láká vysokoškolské studenty na speciální stáž ve své centrále. Účastníkům slibuje plnění reálných úkolů pod vedením špičkových zpravodajců, ale také práci v terénu s operativci. Výjimečné nahlédnutí do své práce pořádá tajná služba už popáté a v minulosti takto získala následně do služby několik svých zaměstnanců.  

    Bezpečnostní a informační služba | foto: BIS

    „Chcete nám pomoci odhalit hackerský útok, dekonspirovat cizího špióna nebo se dostat na stopu teroristů? Pak je tu vaše šance,“ láká BIS na svých internetových stránkách vysokoškoláky na týdenní stáž. Ta se uskuteční až v září, ovšem přihlášky případných zájemců chce tajná služba už do 10. března.

    Podobné stáže pořádá tajná služba jednou ročně už od roku 2017, ale s nucenou pauzou v době pandemie covid-19. Každoročně přitom eviduje stovky zájemců, z nichž si ale nakonec pro stáž vybere jen několik uchazečů. V předchozích letech po stážích získala následně do svých řad několik zaměstnanců.

    Stáž je určena pro studenty, kteří jsou minimálně ve 3. ročníku bakalářského nebo libovolného ročníku navazujícího magisterského programu, mají české občanství a jsou trestně bezúhonní. A pochopitelně se zajímají o oblasti, kterým se BIS s popisu svého určení věnuje.

    Letos zahrnují témata stáže kyberbezpečnost včetně analýz hackerských skupin a jejich útoků, datovou analýzu, možnosti využití umělé inteligence při defenzivních nebo ofenzivních operacích v kybernetickém prostoru, ale také riziko teroristických akcí na českém území nebo kontrašpionáž proti dlouhodobě působícím příslušníkům ruských zpravodajských služeb v zahraničí.

    Od stáže si BIS slibuje kromě možného náboru také inspiraci pro svou práci. Studenti totiž podle služby při řešení zadaných úkolů často prokazují schopnost nacházet zcela nové úhly pohledu a neotřelá řešení.

    Stážistům pak tajná služba slibuje výjimečnou zkušenost v reálném prostředí prestižní zpravodajské služby, odbornou práci pod vedením expertů včetně možné praxe s operativci v terénu, přehled o aktuálních bezpečnostních hrozbách a na závěr také certifikát o absolvování studentské stáže.

    BIS patří do systému tří českých zpravodajských služeb. Funguje jako civilní kontrarozvědka působící výhradně na českém území. Je přímo podřízena vládě.

    Zaměřuje na činnost zahraničních zpravodajských služeb na českém území, na činnost extrémistických skupin, teroristických skupin a na ochranu ekonomických zájmů země. K tomu využívá práce agentur, monitoring veřejných zdrojů, technické prostředky, například odposlechy, fotografie, zařízení na zkoumání zásilek. BIS má pobočky ve většině krajských měst.

    Zpravodajské informace, které agenti zjistí, předávají skrze nejvyšší vedení prezidentu republiky, vládě (předsedovi vlády a jednotlivým ministrům), státním a policejním orgánům. Oproti policii ale agenti nemohou pachatele vyslýchat, zadržet a ani zatýkat.

    Kromě BIS fungují v Česku ještě Úřad pro zahraniční styky a informace (civilní rozvědka) a Vojenské zpravodajství jako vojenská zpravodajská služba. S oběma BIS úzce spolupracuje.

    Za největší bezpečnostní hrozbu BIS v posledních letech pravidelně označuje Rusko a jeho zpravodajské služby. Podle ředitele Michala Koudelky se Česko ocitlo rovněž pod masivní vlnou dezinformačních kampaní, které pocházejí právě z Ruska a také z Číny.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media