natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Zájem o virtuální nábor roste. Armáda ale loni nabrala jen 600 profesionálů

    20. března 2024  20:56
    Nové armádní virtuální náborové středisko navštívilo v průběhu prvních šesti měsíců od spuštění přes 290 tisíc unikátních uživatelů a o službu v armádě má zájem 7 tisíc lidí. Přesto loni armáda nabrala jen 600 nováčků. Ministerstvo obrany i velení armády chtějí v rekreaci nových profesionálů přidat.  

    Počty uchazečů o službu v české armádě po spuštění virtuálního náborového centra. | foto: Armáda ČR

    Virtuální náborové středisko spustilo ministerstvo obrany ve spolupráci s Armádou ČR a státním podnikem LOM PRAHA před půl rokem. Web doarmady.cz má především modernizovat náborový proces a platforma má nabídnout bezpečný způsob pro on-line komunikaci s armádou.

    Zájem je velký. Přes virtuální středisko se přihlásilo 7 tisíc uchazečů, ale armáda přesto za celý loňský rok přijala jen 600 nováčků.

    „Výsledky se logicky nedostaví ihned. Díky registraci pouze zjistíme, že konkrétní občan má o nějakou z náborových kategorií zájem. To je ovšem pouze začátek celého procesu,“ uvedla Iva Bednářová z Agentury personalistiky Armády ČR.

    Poté podle ní následuje administrace žádosti, posouzení zdravotního stavu a fyzické zdatnosti, a až poté jsou úspěšní zájemci pozváni k osobnímu pohovoru. A podle výsledků jsou pak uchazeči zařazováni na služební místa podle kapacit nástupních termínů a možnosti vyvázat se ze současného zaměstnání. „U většiny registrovaných tudíž ještě náborový proces probíhá,“ dodala.

    Loni v září bylo v armádě 27 982 profesionálních vojáků a téměř 4 300 vojáků aktivní zálohy. Stovky vojáků ale i armádu každoročně opustí. Armáda přitom potřebuje tisíce odborníků, zejména v oblasti IT, protože velké modernizační projekty armády budou založeny převážně na pokročilých systémech. Například technika spojařů, budoucí stíhačky F-35, bojová vozidla pěchoty.

    „Loni přibylo 600 vojáků z povolání, přes nové náborové středisko se přihlásilo 7 tisíc uchazečů, přesto musí armáda v rekrutaci přidat,“ řekl na velitelském shromáždění náčelník Generálního štábu Karel Řehka.

    S cílem 30 tisíc vojáků z povolání a 10 tisíc vojáků aktivní zálohy počítají strategické dokumenty armády k roku 2030. „V tomto ohledu nesmíme ztrácet ani den,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

    Právě od nového náborového systému i obrana i velení armády slibují rychlejší růst početních stavů. A také zjednodušení a zrychlení celého procesu rekrutace. Pro srovnání, v období před spuštěním webu od 1. do 11. září loňského roku se „postaru“ registrovalo pouze 141 uchazečů o služební poměr vojáka z povolání. A první týden fungování od 12. až 30. září k nim přibylo dalších 805.

    Zájemci na webu najdou řadu užitečných funkcionalit, včetně platové kalkulačky, mapy jednotek s přehledem doplňovaných pozic, obsáhlé Armypedie, nebo tematicky orientovaných podcastů a YouTube videí. Součástí webu je i aplikace Kariérní centrum, která je vstupní branou pro on-line registrace potenciálních uchazečů. Tato aplikace umožňuje jejich elektronické propojení s náboráři a zahájení procesu administrace žádosti, což se v minulosti neobešlo bez osobní návštěvy rekrutačního pracoviště.

    A lákadlem jsou i taktické on-line videohry, jejichž cílem je přiblížit realitu vojenského výcviku a praxe anebo speciální tréninkové plány, díky nimž si lze nejen zlepšit fyzičku, ale především se připravit na bezproblémové zvládnutí vstupních fyzických testů.

    Relativní novinkou je možnost využít virtuální středisko k registraci do stipendijního programu pro žáky civilních středních škol. Tento program vznikl už před dvěma roky a žákům vybraných oborů – aktuálně převážně technických – umožňuje vyplácet po dobu studia finanční příspěvek. Zatím se do něj přihlásilo 65 zájemců, kteří podle prospěchu budou pobírat 4 až 5 tisíc korun měsíčně. Po ukončení studia pak nastoupí do armády, kde podle smlouvy musí setrvat alespoň dvojnásobek doby, po kterou stipendium čerpali.

    Program, který funguje i v jiných armádách včetně USA, má být další cestou k doplnění volných míst v ozbrojených silách. Armáda v tuto chvíli cílí na poslední ročníky středních škol a učilišť s technickým zaměřením. Konkrétní útvar, ke kterému student po maturitě či po vyučení nastoupí, je s žákem v nepřetržitém kontaktu, může mu dokonce umožnit povinnou školní praxi.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media