Na jižní Moravě pomáhá 200 vojáků, dalších 500 je v pohotovosti

Vydáno 30.06.2021
Do pomoci s odstraňováním následků ničivého tornáda je na jižní Moravě nasazeno již 200 vojáků. Dalších 500 je v pohotovosti připraveno vyrazit, pokud o to požádá krizový štáb. Vojáci pomáhají především s odvozem sutin z pobořených domů.  

Vojáci odklízejí trosky domů, které v obcích na jižní Moravě zpustošilo ničivé tornádo | foto: Armáda ČR

„Velitel zásahu nám určil několik ulic v obci, které obcházíme a nabízíme naši pomoc místním. Lidé si sami říkají, co potřebují,“ uvedl Jan Mikláš, velitel 3. mechanizované roty 74. mechanizovaného praporu Bučovice.

Jeho jednotka je připravená místním lidem pomáhat, dokud to bude třeba. „Zatím pracujeme denně od 8 hodin ráno do 21. hodiny. Pak se všichni stahujeme. Za tmy už není bezpečné pracovat v takovém prostředí,“ dodal. Každý večer proto vojáci odjíždějí do kasáren a na místa určená hasiči se vracejí zase ráno.

V několika obcích na Hodonínsku, které před týdnem ve čtvrtek zpustošilo ničivé tornádo, pomáhá v současnosti na 200 vojáků. Kromě dvou ženijních odřadů s těžkou technikou z Olomouce a Bechyně také 150 vojáků ze 74. mechanizovaného praporu z Bučovic.

Armáda nejdříve nasazuje vojáky z jednotek, které jsou postižené oblasti nejblíže. Podle Martina Janatky z Velitelství pro operace, je armáda v přímém spojení s hasičským operačním a informační střediskem. „Řídíme vyslané jednotky. Jsme připraveni reagovat na další vyžádání,“ konstatoval.

Okamžité nasazení armády do záchranných prací umožňují zákony o Integrovaném záchranném systému (IZS) a o ozbrojených silách a schvaluje ho náčelník Generálního štábu na vyžádání hasičského záchranného sboru. Následnou pomoc vojáků při likvidaci následků pohromy musí odsouhlasit vláda. Kabinet zatím o nasazení nejednal.

Už o víkendu se přitom na sociálních sítích šířily kritické hlasy, že nasazené počty vojáků jsou nízké. Vedení Jihomoravského kraje i krizový štáb takové informace odmítl s tím, že kapacitně složky IZS zatím početnější pomoc armády nepotřebují.

inc natoaktual.cz