natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Armáda stáhla vojáky z odklízení škod po červnovém tornádu

    24. srpna 2021  10:50
    Armáda po dvou měsících ukončila nasazení vojáků na jižní Moravě, kde pomáhali s následky ničivého tornáda na Hodonínsku a Břeclavsku. Poslední skupina vojáků doposud pracovala ve skladech humanitární pomoci.  

    Vojáci odklízejí trosky domů, které v obcích na jižní Moravě zpustošilo ničivé tornádo | foto: Armáda ČR

    Při likvidačních a úklidových pracích se na jižní Moravě vystřídalo téměř tisíc vojáků a nasazeno bylo přes sto kusů techniky, většinou těžké ženijní včetně bagrů a nakladačů.

    „O ukončení činnosti armády bylo rozhodnuto na základě jednání hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha a krizového štábu kraje ve čtvrtek 19. srpna,“ potvrdila Vlastimila Cyprisová z generálního štábu.

    Armáda ukončila nepřetržité nasazení v oblasti po dvou měsících 23. srpna. Do tornádem zpustošené oblasti na Hodonínsku a Břeclavsku vyslala armáda jednotky bezprostředně po události 25. června.

    Nejdříve se armáda v obcích zasažených tornádem podílela na záchranných a likvidačních pracích. Nasazeni byli vojáci ze 153. ženijního praporu Olomouc s těžkou technikou a vojáci ze 74. mechanizovaného praporu.

    Armáda na místě pomáhala s likvidačními pracemi v domech s demoličním výměrem a s odvozem odpadu na skládky.

    Vojáci na místě zřídili velitelské stanoviště, střežení techniky a zabezpečení přesunů zajišťovala Vojenská policie. Na místo armáda vyslala specialisty k poskytnutí psychologické pomoci obyvatelům a také lékařský tým k zabezpečení nouzového provozu praktického lékaře v Moravské Nové Vsi.

    Likvidační práce vojáci ukončili počátkem srpna. Poslední skupina dvanácti vojáků pak pracovala ve skladech výdeje humanitární pomoci.

    Vojáci ze 7. mechanizované brigády a 14. pluku logistické podpory pomáhali s vyčleněnou technikou se skladováním a distribucí humanitární pomoci a stavebního materiálu vlastníkům poškozených domů. Vojáci zabezpečovali logistické úkoly do ukončení prodlouženého stavu nebezpečí.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media