natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Likvidovat následky tornáda a vichřice může až tisíc vojáků, rozhodla vláda

    2. července 2021  8:21
    Na pomoc s odstraňování následků ničivého tornáda a vichřice v Jihomoravském a Ústeckém kraji může armáda vyslat až 1 000 vojáků s potřebnou technikou. Na mimořádném jednání o tom ve čtvrtek rozhodla vláda. Nařízení platí až do konce srpna.  

    Vojáci pomáhají při záchranných pracích po ničivém tornádu na jihu Moravy | foto: Armáda ČR

    Na jižní Moravě je od minulého týdne, kdy se Hodonínskem a Břeclavskem prohnalo ničivé tornádo a vichřice, do záchranných prací nasazeno zatím přes 200 vojáků s těžkou technikou.

    „Nařízení vlády nám umožní armádní pomoc ještě zintenzivnit a v případě potřeby nasadit při likvidaci následků tornáda a vichřice až tisíc vojáků s potřebnou technikou,“ uvedl po jednání vlády ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

    Ten předložil kabinetu nařízení podle zákona o ozbrojených silách České republiky, podle kterého lze armádu využít k záchranným pracím při pohromách nebo při jiných závažných situacích ohrožujících životy, zdraví, značné majetkové hodnoty nebo životní prostředí nebo k likvidaci následků pohromy.

    Vojáci budou připraveni posílit složky Integrovaného záchranného systému na základě požadavků hejtmanů a operačních a informačních středisek Hasičského záchranného sboru, informoval mluvčí obrany Jan Pejšek.

    Zatímco nasazení do záchranných prací je legislativně ukotveno zákony o integrovaném záchranném systému a o ozbrojených silách a schvaluje ho náčelník generálního štábu na základě žádosti hasičů nebo kraje, pomoc vojáků při likvidaci následků pohromy musela odsouhlasit vláda.

    Silná bouře před týdnem nejvíce zasáhla Břeclavsko a Hodonínsko. Poničeno je na 1 200 domů, přes 150 musí být zbouráno. Přírodní živel si vyžádal šest lidských obětí, další desítky lidí byly zraněny. Vichřice rovněž zničila obec Stebno v Ústeckém kraji.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media