natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Černochová odvolala šéfa klíčového podniku pro přezbrojení na nové obrněnce

    1. prosince 2023  14:46
    Ministryně obrany Jana Černochová k dnešnímu dni odvolala z funkce ředitele státního podniku VOP CZ Marka Špoka. Důvodem jsou podle ní dlouhodobé neutěšené výsledky strategického podniku i problémy v komunikaci. Podnik má být klíčovým prvkem pro přezbrojení české armády na nové pásové obrněnce CV90 ze Švédska.  

    Obrněnec CV90 pro českou armádu na testovacím polygonu výrobce Hägglunds poblíž švédského městečka Örnsköldsvik | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Podnik má dlouhodobé problémy, které se bohužel panu řediteli Špokovi nedařilo řešit tak rychle, jak bychom potřebovali, i když zde udělal obrovské množství práce,“ uvedl ministryně Černochová v oficiálním zdůvodnění.

    Ministerstvo podle ní chce státní podnik VOP CZ postavit na nohy, proto nebude váhat sáhnout i k personálním opatřením a hledat do vedení někoho s novými nápady.

    „Je potřeba podnik stabilizovat ekonomicky i personálně, aby byl připraven na výrobu BVP a na další strategické projekty. Cílem není maximální zisk, ale efektivní podnik pro zajištění obranyschopnosti ČR,“ dodala Černochová.

    Státní podnik z Šenova u Nového Jičína zaměstnává asi 600 lidí a specializuje se na opravy vojenské techniky a strojírenskou výrobu pro armádu i civilní sektor.

    Má hrát ústřední roli při pořízení stovek nových pásových bojových vozidel pěchoty CV90 ze Švédska pro českou armádu za 59,7 miliardy korun. Firma má zodpovídat za podvozky a celkovou integraci 246 obrněnců do armády.

    Odvolaný ředitel Marek Špok se ujal vedení podniku v létě 2022, předtím ho ovšem řídil v letech 2014 až 2019. Loni skončilo hospodaření podniku po letech čistým ziskem 468 tisíc korun. Předloni byl ve ztrátě 59,3 milionu korun. Tržby podniku loni meziročně vzrostly o 216,7 milionu na 1,26 miliardy korun.

    Špok v poslední době čelil obvinění ze strany zaměstnanců za své chování a nepřiměřený nátlak kvůli o snížení osobního ohodnocení zaměstnanců podniku. Státní podnik však obvinění odmítal.

    V říjnu ministerstvo obrany zahájilo ve VOP CZ kontrolu. Situací se zabývala také Vojenská policie, na kterou se obrátil sám Špok kvůli šíření nepravdivých informací o podniku.

    Řízením podniku bude nyní dočasně pověřen technický ředitel VOP CZ Martin Šturala, který zároveň působí jako člen dozorčí rady. Po dobu výběru nového ředitele bude zajišťovat podporu vedení podniku další člen dozorčí rady Daniel Ťok.

    Na uvolněný post bude vedení ministerstva obrany urychleně hledat nového ředitele.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media