natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Simulátory švédských obrněnců CV90 pro armádu dodá česká společnost VR Group

    21. července 2023  12:51
    Simulátory nových švédských pásových obrněnců CV90 pro českou armádu dodá česká technologická společnost VR Group. Půjde o zařízení s věrnými replikami vnitřního prostoru obrněnců včetně kabiny otočné věže vozidla. Zapojení českého obranného průmysl je jednou z podmínek zakázky na dodávky nových obrněnců pro přezbrojení armády.  

    Ostré střelby z obrněnců CV90 na švédském strategickém ostrově Gotland | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Mohu potvrdit, že pro vozidlo CV90MkIV dodáme výcvikový systém, který tvoří zejména počítačové učebny s výukovými lekcemi a simulátory s věrnými replikami vnitřního prostoru kabin řidiče a kabin otočné věže vozidla,“ uvedl šéf představenstva VR Group Vít Ryška. Firma je dceřinou společností státního podniku LOM Praha.

    Výukové lekce budou podle Ryšky obsahovat podrobný popis jednotlivých systémů vozidla, jejich ovládání a údržbu v audiovizuální formě podpořené 3D modely. Systém rovněž umožní automatické hodnocení studentů.

    Kabiny pro praktickou část výcviku budou vybaveny originálními přístroji, stejnými, jako jsou použity ve vozidlech CV90. Kabiny navíc budou na pohyblivých základnách pro navození maximální věrnosti simulace během jízdy.

    „Simulátory umožní výcvik osádek v ovládání vozidla a jeho systémů, vzájemnou spolupráci jednotlivých členů osádky i koordinaci bojových úkolů mezi jednotlivými vozidly a s nadřízeným stupněm velení,“ doplnil Ryška s tím, že simulátor umožní zpětnou analýzu výcviku a zpracování alternativních scénářů řešení bojových úkolů.

    Simulátory CV90 bude možné propojit s již existujícími simulátory obdobné techniky a provádět cvičení větších bojových uskupení s využitím různých typů techniky a různých taktických scénářů.

    Systém pro CV90 bude z větší části instalován v Centru simulačních a trenažérových technologií (CSTT) ve Vyškově, kde je soustředěn výcvik na simulátorech pro celou českou armádu.

    Armáda přezbrojí na švédské obrněnce CV90. Vláda schválila nákup bévépéček

    VR Group letos slaví 25 let od svého založení a má s výrobou simulátorů bohaté zkušenosti. Dodává například taktické simulátory pro pozemní síly a výcvik štábů. Čeští vojáci využívají simulátory pro bojové vozidlo pěchoty BVP-2, Land Rover nebo kolový obrněnec Pandur.

    Vláda v květnu schválila nákup celkem 246 švédských bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliard korun. Nahradí zastaralá bojová vozidla pěchoty BVP.

    Český průmysl by se na zakázce měl podílet 40 procenty. Pro až 30 českých firem to znamená přes 18 miliard korun z celkové ceny kontraktu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media