natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Prvních deset moderních obrněnců ze Švédska dostanou vojáci v roce 2026

    15. prosince 2023  18:34
    Armáda dostane prvních deset nových pásových obrněnců CV90 ze Švédska ještě v roce 2026. Vyplývá to z jednání takzvaného řídícího výboru projektu o detailech dodávek se švédském výrobcem. Česko si od Švédska objednalo celkem 246 nových pásových bojových vozidel pěchoty za 59,7 miliardy korun. Mají tvořit páteř přezbrojené těžké brigády. Její vybudování země slíbila spojencům v NATO.  

    Obrněnec CV90 pro českou armádu na testovacím polygonu výrobce Hägglunds poblíž švédského městečka Örnsköldsvik | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Výstavba brigádního úkolového uskupení těžkého typu je pro českou armádu kritickou schopností. Její dosažení se nám dlouhodobě vzdalovalo, ale nyní víme, že prvních deset vozidel CV90 budeme v posádce Přáslavice garážovat v roce 2026,“ uvedl generál Petr Milčický, ředitel sekce rozvoje sil ministerstva obrany po společném jednání řídícího výboru projektu přímo u výrobce ve Švédsku.

    Speciální sedmičlenný výbor složený ze zástupců české a švédské strany má kontrolovat plnění milníků dodávek včetně plánovaných zkoušek a certifikaci vozidel, harmonogramu dodávek nebo plnění průmyslové spolupráce.

    Česko si od Švédska objednalo celkem 246 nových pásových bojových vozidel pěchoty CV90 za 59,7 miliardy korun. Na pořízení má obrana ovšem vyčleněno přes 70 miliard korun.

    Rozdíl tvoří finanční rezerva pro případ vnějších ekonomických vlivů například kurzových rizik, vývoji ceny práce, cen surovin a v neposlední řadě také inflace. Jde však o maximální sumu která ovšem nemusí být vyčerpána. A obrana tvrdí, že během sedmi let, kdy kontrakt poběží, by měla být míra reálné inflace průběžně přepočítávána.

    Těžká brigáda zůstává prioritou, nákup stíhaček ji neohrozí, ujistil Řehka

    A další až desítky miliard by pak měl stát samotný provoz, údržba a opravy obrněnců po dobu 25-30 let. Servisní smlouvu chce ministerstvo obrany uzavřít separátně.

    Prvních 10 obrněnců by mohli vojáci dostat v roce 2026 a do roku 2030 by pak armáda měla mít všechna objednaná vozidla v 7 modifikacích (pro velitele, pro mužstvo, průzkumné, dělostřelecká pozorovatelna, ženijní, vyprošťovací a zdravotnické).

    Smlouva na nová bojová vozidla pěchoty byla podepsána s několikaletým zpožděním a armáda tak dostane vozidla později, než původně plánovala.

    Přes 200 nových obrněnců se bude vyrábět přímo v Česku. Z celkové zakázky má český průmysl získat alespoň čtyřicet procent. Švédský výrobce už má v Česku pětici klíčových partnerů. Jsou jimi státní zbrojovka VOP CZ, Excalibur Army, Meopta, Ray Sevice a VR Group, která je součástí LOM Praha. Tento podnik stejně jako VOP CZ spadá pod ministerstvo obrany. Do výroby se mají zapojit ještě tři desítky dalších českých firem.

    Právě zapojení českého obranného průmyslu má být klíčovým aspektem celého projektu v souvislosti s licencí. Nejenom kvůli podpoře obranného průmyslu a přínosu pro českou ekonomiku, ale i kvůli bezpečnosti dodávek.

    Armáda přezbrojí na švédské obrněnce CV90. Vláda schválila nákup bévépéček

    Armáda chce mít totiž zajištěno, že bojová vozidla bude moci používat kdykoli, především v dobách krize, a to bez schopnosti domácího průmyslu je opravovat, nebude možné splnit.

    Významný podíl českých firem na zakázce to má zajistit. V Česku bude možné vyrábět podvozky nebo zbraňové věže vozidel, české firmy budou kompletně zajišťovat také servis CV90. Korby a věže mají mít na starosti VOP CZ a Excalibur Army, Meopta dodá optické přístroje, Ray Service kabeláže a VR Group simulátory.

    „Bojové vozidlo pěchoty je další z řady vyzbrojovacích projektů, kdy usilujeme o maximální zapojení průmyslu do vývoje, výroby a zajištění životního cyklu pořizované techniky,“ konstatoval Ondřej Vodička ze sekce průmyslové spolupráce ministerstva obrany.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media