Armáda má plán rozvoje na dalších deset let. Posílí a přezbrojí

Vydáno 22.12.2015
Vláda schválila dlouho očekávanou koncepci výstavby české armády na dalších deset let. Dva roky připravovaný materiál počítá s tím, že armáda do roku 2025 nabere nové profesionály i záložníky, ale také vymění některé typy techniky včetně pásových obrněnců nebo vrtulníků.  

Bitevní vrtulník Mi-24/35 | foto: Lubomír Světničkanatoaktual.cz

„Splnili jsme tak důležitý úkol, který si tato vláda stanovila v programovém prohlášení krátce po svém jmenování v únoru 2014. Tento, pro obranyschopnost naší země klíčový strategický dokument, připravoval tým specialistů z ministerstva obrany a armády ve spolupráci s naší bezpečnostní komunitou necelé dva roky,“ uvedl po jednání vlády ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Koncepce výstavby Armády České republiky 2025 neboli „KVAČR“ počítá s rozvojem a modernizací ozbrojených sil ve dvou důležitých etapách. V té první, do roku 2020, chce armáda především doplnit personál a posílit roli aktivních záloh.

Zároveň plánuje nahradit zastaralou a dosluhující techniku, jako například bitevní vrtulníky Mi-24/35 nebo mobilní radiolokátory. Počítá také s doplněním operačních rezerv munice a dalšího materiálu.

Ve druhé etapě do roku 2025 pak půjde o modernizace nebo obměnu vojenské techniky v závislosti na jejím stavu. To se bude týkat například bojových vozidel pěchoty (BVP-2), modernizaci letištní infrastruktury či pontonových mostů.

Podle Stropnického koncepce reaguje dlouholetou zanedbanost resortu obrany a armády. „Velmi mě těší, že se nám podařilo tento negativní trend obrátit a dnes mohu konstatovat, že se resort obrany vydal pozitivním směrem,“ dodal ministr.

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář označil dokument, o kterém vláda jednala v utajovaném režimu, za nezbytný z hlediska udržení a získání potřebných schopností k zajištění obrany státu a k plánování její výstavby. „Mojí jednoznačnou prioritou je nyní postupné naplnění koncepce ve všech oblastech,“ konstatoval Bečvář.

inc natoaktual.cz