natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Německo nabízí Česku další tanky Leopard. Část darem a část k odkoupení

    21. února 2024  21:10
    Česká armáda má možnost získat dalších 28 starších bojových tanků Leopard 2A4 z Německa. Polovinu nabízí Berlín jako dar za českou pomoc Ukrajině a polovinu pak k odkoupení, potvrdila po jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová. Zároveň dál pokračují jednání o možném nákupu až 72 tanků Leopard v nejmodernější verzi.  

    Vojáci v Přáslavicích převzali první tank Leopard 2A4, které Česko získalo darem od Německa | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

    „Německo tím oceňuje naši vojenskou pomoc Ukrajině. Nabídka by měla podobný scénář, na základě kterého už česká armáda dostala loni a předloni patnáct tanků jako kompenzaci našich dodávek vojenské techniky na Ukrajinu. Německá nabídka má pro nás i další výhody. Umožňuje nám zbavit se další části závislosti na ruské technice a modernizovat naši armádu,“ konstatoval premiér Petr Fiala.

    Nestrašíme, jen chceme být schopní zemi bránit, říká generál Hlaváč

    Česká armáda už loni za dodávky zbraní Ukrajině získala od Německa darem 14 starších tanků Leopard 2A4 a letos ještě obdrží vyprošťovací vozidlo Büffel 3 na stejném podvozku. Hodnota daru činí asi 4 miliardy korun.

    Další balíček 14 těchto bojových tanků a jednoho vyprošťovacího vozidla nabízí Berlín opět darem. A identický počet pak Berlín nabízí k odkoupení od německého obranného průmyslu. Cena zatím není jasná.

    „Jak Česká republika, tak Německo mají zájem na další podpoře boje Ukrajiny proti ruskému agresorovi. Techniku, která je poskytována ukrajinským ozbrojeným silám, je ale nutné nahrazovat,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová. Dohodu by měly ve druhém čtvrtletí letošního roku potvrdit příslušné smlouvy a dodávky dalších tanků by začaly ještě letos.

    Armáda by tak mohla mít brzy k dispozici až 42 tanků Leopard 2A4 a tři vyprošťovací vozidla. O případném odkupu teprve ministerstvo obrany rozhodne. Cena zatím není jasná, ale měla by se pohybovat v nižších stovkách milionů eur. Tedy za podobných podmínek, jako nakupuje německé ministerstvo obrany.

    Pokud Česko přijme kompletní německou nabídku daru a odkupu, dojde ke skokovému posílení tankového vojska. „Armáda vyhodnotila, že akceptování nabídky německé strany v plném rozsahu by bylo pro obranu České republiky výhodné. Schopnosti tankového praporu by dar a následný odkup německých tanků jednoznačně krátkodobě i střednědobě zvýšil,“ poznamenal náčelník generálního štábu Karel Řehka.

    Z krátkodobého hlediska by díky zvýšení počtu tanků Leopard 2A4 mohl tankový prapor přejít na novou strukturu a rychleji zahájit nábor nových vojáků. To by umožnilo získat dostatečné zkušenosti ohledně nové tankové platformy ještě předtím, než bude pořízena nová generace hlavního bojového tanku. Zároveň by Česko rychleji plnilo svůj slib spojencům v NATO na vybudování takzvané těžké brigády.

    Ministerstvo obrany navíc stále vyjednává s německou stranou o přistoupení k projektu na nákup 72 tanků v nejmodernější verzi Leopard 2A8. Po roce 2030 by tak česká armáda mohla mít ve výzbroji přes sto tanků Leopard dvou typů. Tedy dostatečný počet i pro Aktivní zálohu a výcvik, ale i jako mobilizační zásoby.

    Tanky Leopard 2A4 a nejmodernější 2A8 zásadně zvyšují ochranu osádek vozidla vzhledem k odlišné koncepci skladování munice a nabíjení hlavní zbraně. Jejich pořízením a provozem se zvýší interoperabilita se spojenci při nasazení i v logistickém zabezpečení, například díky vyšší dostupnosti náhradních dílů. Jde totiž o nejrozšířenější tank v NATO, ve službě ho má 15 zemí.

    Česká republika od počátku ruské invaze na Ukrajinu poskytla Kyjevu 62 tanků ruské výroby, 131 bojových vozidel pěchoty, 6 vrtulníků, 16 systémů protivzdušné obrany, tisíce raket do raketometů, desítky tisíc dělostřeleckých nábojů či více než 4 miliony nábojů pro ruční zbraně. „Pomáhat Ukrajině je morální, je správné a je to také v zájmu naší vlastní bezpečnosti,“ zdůraznil po jednání vlády premiér Fiala.

    Za tuto pomoc ovšem Česko získalo od spojenců kompenzace v hodnotě zhruba 19 miliard korun. Kromě tanků Leopard z Německa také 8 amerických vrtulníků Venom a Viper. České firmy obranného průmyslu navíc získaly vývozní licence na Ukrajinu za více než 130 miliard korun a další české firmy se už zapojují do plánované poválečné obnovy Ukrajiny.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media