natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Pomoc Ukrajině bude pokračovat, i když materiálu moc není, slíbila Černochová

    27. listopadu 2023  7:03
    Česko bude pokračovat ve vojenské pomoci Ukrajině, potvrdila ministryně obrany Jana Černochová. V pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi připustila, že v armádních zásobách už ovšem nezbývá moc materiálu, který by mohl Kyjev dostat. Obrana to chce kompenzovat rozšířeným výcvikem ukrajinských vojáků a především prostřednictvím soukromých firem.  

    Ministryně obrany Jana Černochová a šéf výboru pro obranu Lubomír Metnar v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce (26. listopadu 2023) | foto: natoaktual.cz

    „Z vojenského materiálu už není mnoho věcí, které bychom na Ukrajinu mohli posílat. Na druhou stranu se budeme snažit kompenzovat nemožnost posílat materiál z našich zásob, protože nechceme ohrozit naši obranyschopnost, vývozními licencemi, které udělujeme soukromým firmám,“ uvedla Černochová (ODS) v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

    České firmy obranného průmyslu dosud Ukrajině dodali munici a zbraně za desítky miliard korun. Země má podle ministryně volné výrobní kapacity, aby pomáhala Ukrajině prostřednictvím soukromých společností, což vědí i partneři v zahraničí.

    Připomněla, že například za dánské peníze se takto přes ČR poslalo téměř 50 bojových vozidel pěchoty a tanků, 2 500 pistolí, 7 000 pušek, 500 lehkých kulometů či 500 odstřelovacích pušek.

    A Česká republika je podle ní připravena poskytnou finanční prostředky v rámci Evropského mírové nástroje pro Ukrajinu, kde zdroje pro Kyjev zatím blokuje Maďarsko.

    Rozšířit by se měl také výcvik ukrajinských vojáků a to nejen na českém území. Černochová uvedla, že jen letos čeští armádní instruktoři vycvičili přes 4 000 ukrajinských vojáků. Nový mandát by pak měl umožnit, aby s mohli podílet na výcviku v dalších zemí EU a NATO.

    Bývalý ministr obrany a nyní předseda sněmovního branného výboru Lubomír Metnar (za ANO) v televizní diskuzi uvedl, že pomoc Ukrajině by pokračovat měla. „Pomoc by obecně pokračovat měla, ale je třeba si říci, zda máme ten prostor. Nejde o objem částky, ale o efektivitu,“ řekl.

    Postoj současné vlády Roberta Fica na Slovensku, která vojenskou pomoc Ukrajině zrušila, nechtěl komentovat. Zda by vzhledem k určitým politickým sympatiím jeho stranického předsedy Andreje Babiše k postojům Fica také po volbách jako případný ministr obrany zastavil pomoc Ukrajině, uvedl: „Uvidíme, vždycky se o tomto rozhoduje po volbách a já bych nechtěl spekulovat“.

    Ruský útok na NATO může přijít za šest až deset let, varují němečtí analytici

    Současnou situaci na Ukrajině označil za zamrzlý či stagnující konflikt, zákopovou válku. Nemyslí ovšem, že by to přímo souviselo s nižšími dodávkami zbraní a pomoci ze Západu. „Rusko daleko rychleji dozbrojuje a adaptovalo se,“ řekl.

    S tím, že se Rusko během takřka dva roky trvajícího konflikt posunulo a je rychleji schopno nahrazovat své ztráty, souhlasila i Černochová. „Samozřejmě i některé země, které pomáhají Rusku, vybavují svojí technikou Rusko stejně tak jako my Ukrajinu. Dohnat a předehnat v závodech ve zbrojení i druhou stranu není jednoduché a může to znamenat pro Ukrajinu, že některé věci se jim nedaří tak, jak si dopředu naplánovali,“ konstatovala.

    Perebyjnis: Ukrajina musí Rusko porazit

    Podle náměstka ministra zahraničí Ukrajiny a bývalého velvyslance v Česku Jevhena Perebyjnise jeho země pochopitelně zamrznutí konfliktu a zákopovou válku nechce.

    „Nechceme zamrzlý konflikt, náš cíl je jasný, osvobodit okupovaná území. Nemáme na výběr. Samozřejmě, že to nejde tak, jak bychom si představovali,“ připustil.

    Západ by však podle jeho slov měl pochopit, že Ukrajina potřebuje tolik zbraní a munice, aby jí to pomohlo válku s Ruskem vyhrát a nikoli jen vzdorovat ruské agresi. Dávkovaná podpora podle něj hlavní ukrajinský cíl, tedy porazit Rusko, neřeší.

    „Nepochybujme a neměje iluze, že Rusko nepůjde dál. Svět by se měl přestavět na válečnou situaci a dodat Ukrajině vše, co potřebuje, aby nemuseli bojovat vaši občané,“ řekl. Jak dodal, české pomoci si nesmírně váží, ale celý svobodný svět je daleko silnější než Rusko s Iránem a Severní Koreou dohromady.

    Česká pomoc Ukrajině

    Podrobný seznam pomoci z armádních zásob na stránkách ministerstva obrany.

    České ministerstvo obrany nedávno zveřejnilo údaje o dosud poskytnuté pomoci. Z materiálu vyplývá, že Česko darovalo Ukrajině vojenskou techniku v zůstatkové hodnotě zhruba 1,2 miliardy korun.

    Od letecké techniky, přes tanky, obrněnce a raketomety až po ruční zbraně a munici. Šlo o techniku s rokem pořízení od konce 50. let minulého století až po letošek. Pořizovací cena těchto věcí činila 6,2 miliardy korun, podle obrany je 1,2 miliardy zůstatková hodnota.

    Metnar kritizoval výdaje na obranu

    Bývalý ministr obrany Metnar v televizní debatě kritizoval vládu za vyšší výdaje na obranu, armádní nákupy i nedávná prohlášení náčelníka generálního štábu Karla Řehky o ruské hrozbě a nutných přípravách na možný válečný konflikt vysoké intenzity.

    Myslím to smrtelně vážně, vyzval Řehka ke zvýšení bojeschopnosti armády

    Podle Mentora za současná ekonomické situace osobně nesouhlasí s tím, aby Česká Republika už příští rok splnila svůj závazek vůči spojencům v NATO a dávala na obranu 2 procenta HDP, jak ukládá letos přijatý zákon, pro který hlasovali i poslanci ANO.

    „Nemáme peníze na lékaře a v rozpočtu obrany máme rezervu 66 miliard,“ vyčetl Metnar v souvislosti s chystaným nákupem nových amerických letounů F-35.

    Řešením by podle něj bylo nákup stíhaček o dva roky odložit a mezitím dál hledat řešení a posuzovat i jiné nabídky. Koaliční vládě vytkl, že avizovala splnění aliančního závazku až v roce 2025 a nyní bude dávat 2 procenta HDP už příští rok.

    „To bylo ale před válkou na Ukrajině,“ kontrovala Černochová s tím, že bývalé vlády za ekonomické konjunktury neudělaly nic, aby se Česká republika ke splnění závazku byť jen přiblížila. Metnara ovšem chválila, že se o to snažil.

    Rezervu v obranném rozpočtu vysvětlila rozběhnutými nákupy zahraničí techniky, za kterou je nutné platit v zahraničních měnách a dostatečný finanční polštář má zajistit případné výkyvy směnných kurzů. Vláda se tak podle ní chce vyhnout také případům, kdy byl i Metnar jako ministr obrany kritizován, že pořizovaná armádní technika v konečné fázi stále mnohem více, než původně ministerstvo předpokládalo a dávalo schválit vládě.

    Rusko nesmí ve válce na Ukrajině uspět, varoval admirál Bauer

    Černochová se také důrazně zastala náčelníka štábu Řehky. Podle Metnara a dalších opozičních politiků straší válkou a vyjadřuje se velmi expresivně a politicky.

    „Za posledních osm let rostou výdaje na zbrojení celosvětově. Je asi 55 konfliktů. Čím více se připravujeme a podporujeme obranu, tak mi to připadá, že se situace horší. Mě se zdá, že poslední dobou, je pouze násilí tím řešením konfliktů a politika a diplomacie selhává,“ řekl.

    Černochová takovou tezi odmítla s tím, že kritika náčelníka štábu je iracionální. „Popisuje věci tak, jak jsou ve skutečnosti, jak se o nich jedná ve Vojenském výboru. Nepřikrášluje si to ani o slůvko. Nechceme tady mít náčelníka, který bude veřejnosti lhát. Nestraší, říká věci, tak jak jsou,“ uvedla.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media