natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Myslím to smrtelně vážně, vyzval Řehka ke zvýšení bojeschopnosti armády

    21. listopadu 2023  20:09
    Pokračující válka na Ukrajině a hrozba masivního konfliktu Západu s Ruskem, boj Izraele proti teroristům z Hamásu a napětí v dalších částech světa jsou podle náčelníka generálního štábu Karla Řeky důvody, proč armáda musí rychle zvýšit svou bojeschopnost a připravenost. „Nelze spoléhat na věčný mír,“ varoval během tradičního každoročního velitelského shromáždění.  

    Náčelník Generálního štábu Karel Řehka na velitelském shromáždění (21. listopadu 2023) | foto: Armáda ČR

    Podle Řehky se Rusko chystá na dlouhou opotřebovávací válku na Ukrajině. Připomněl, že před několika týdny přibyl nový problém, tentokrát na Blízkém východě v podobě brutálního útoku teroristů Hamásu na Izrael a jeho následné vojenské akci.

    „Napětí panuje i v dalších částech světa. Konflikty, strategické šoky a překvapení se opakují s železnou pravidelností,“ upozornil před veliteli armády.

    Za svou hlavní prioritu proto označil rychlé zvýšení bojeschopnosti a připravenosti české armády na takovou míru, na kterou dosud nebyla společnost zvyklá. „Myslím to smrtelně vážně! Každý z nás musí cítit urgenci a dělat, co může, s tím, co má. Osobní iniciativa na všech stupních je klíčová,“ vyzval.

    Česká republika podle něj musí dál intenzivně pracovat na odstrašení a obraně a připravovat se na nejhorší scénář v podobě války vysoké intenzity a velkého rozsahu s technologicky vyspělým protivníkem, vybaveným jadernými zbraněmi.

    Zopakoval, že při střetu mezi Ruskem a Aliancí, by Česko bylo aktivním účastníkem od první vteřiny a válka by se dotkla nejen armády, ale také infrastruktury a všech občanů. „Je mojí povinností říkat fakta, i když jsou nepříjemná. A budu to dělat dál,“ uvedl.

    Kromě Ruska označil za nejvýznamnější hrozbu pro NATO mezinárodní terorismus, který ohrožuje celou západní civilizaci. „Z vojenského pohledu obavy nemám. V operacích zaměřených na boj s terorismem jsme působili dvě dekády a vím, že to vojensky zvládneme. To ale bude téměř nemožné, pokud budeme tolerovat jakoukoli podporu terorismu,“ konstatoval.

    Bojeschopnost a připravenost armády ovšem podle Řeky nelze dosáhnout jen nákupem nové moderní techniky. „Samotný nákup materiálu nic neřeší. Bude fungovat teprve ve spojení s kvalitními vojáky a veliteli, dobrým výcvikem a adekvátní doktrínou,“ řekl s tím, že přílišné uspokojení z nové techniky nebo jen pasivní čekání na ní by bylo nejhorším přístupem.

    Těžká brigáda zůstává prioritou, nákup stíhaček ji neohrozí, ujistil Řehka

    Připomněl rovněž, že obrana není úkol jenom pro armádu, ale připravovat se musí celá země a řešit civilní ochranu, dopravní infrastrukturu, zásobování, lékařskou péči a další.

    Dosáhnout bojeschopnosti a připravenosti má armáda podle Řehky v několika směrech.

    Tím prvním je je vojenská revize obrany. Vláda už schválila novou bezpečnostní a obrannou strategii, která jasně pojmenovává protivníka a dává vojákům zadání: chystat se na konflikt velkého rozsahu a intenzity.

    „Poprvé je zde výslovně uvedeno, že strategickým zájmem země je technologicky vyspělá, vycvičená a připravená armáda,“ konstatoval Řehka. Nový zákon o financování obrany pak podle něj armádě dává předvídatelný rozpočet, nutný ke smysluplnému obrannému plánování.

    Druhým směrem je práce na vizi budoucnosti válčení, k čemuž už vznikla speciální rada s několika pracovními týmy, které řeší směřování válčení, jaké to na armádu bude mít dopady a na co se má chystat.

    Třetím směrem je pak modernizace. Řehka připomněl klíčové projekty včetně nákupu nových pásových bojových vozidel pěchoty CV90, amerických vrtulníků Venom a Viper, obrněnců Titus, nových darů MADR, děl Caesar nebo systémů protivzdušné obrany Spyder krátkého dosahu a později i středního a dalekého dosahu a proti balistickým střelám.

    A pořízením letounu páté generace F-35 se pak armáda podle Řehky posune kvalitativně na vyšší úroveň. „Letouny F-35 protivzdušnou obranu vhodně doplní. Všechny systémy propojíme a integrujeme,“ řekl.

    Upozornil rovněž, že ještě do konce roku bude schválená nová koncepce výstavby armády do roku 2035. Ta podle něj bude znamenat deset let zásadní technologické transformace a masivní generační obměny zbraňových systémů. „Celá armáda přejde na západní techniku a bude se digitalizovat a propojovat,“ dodal.

    Jak podotkl, i obrovský nárůst obranných výdajů nebude znamenat dostatek zdrojů pro rychlé řešení všech problémů armády. O to víc podle Řehky musí být armáda efektivní.

    Reálnou hrozbu konfliktu vidí také prezident Petr Pavel, který na velitelském shromáždění vystoupil. „Pro nás to znamená jediné, být připraveni na to, že konflikt je reálný,“ prohlásil. Úspěch Ruska na Ukrajině by podle něj byl velkým problémem nejen pro Českou republiku, ale pro všechny spojence a západní země.

    Jak dodal, Rusko by bylo posíleno ve svém výkladu mezinárodních vztahů, ale zároveň by to inspirovalo mnoho dalších podobně smýšlejících zemí. „Ze silou lze dosáhnout svého a že západ není tak silný, jak se snaží dávat světu najevo. Samozřejmě by to ovlivnilo i přístup Číny k řešení mezinárodních problémů a celé řady dalších zemí,“ konstatoval.

    Za pozitivní prezident označil zajištění financování obrany. Rozhýbání nutných modernizačních projektů ovšem podle něj přichází v době enormních tlaků na ekonomiku a na sociální situaci občanů. „Takže výdaje na obranu budou mnohými vnímány s velkou nevolí,“ upozornil.

    Obrana proto musí podle jeho slov dávat najevo, že nejde o zbytečné výdaje, že je to investice do bezpečnosti a také obranné výdaje maximálně efektivně využít.

    „Protože to nejhorší, co by se nám mohlo stát, je, a máme takové příklady z minulosti, že nám ke konci roku zbude spousta nevyčerpaných finančních prostředků, na které samozřejmě budou potom různí politici poukazovat, že se peníze armádě dávají zbytečně, zatímco jinde chybí,“ řekl Pavel a apelem na jasné vysvětlování toho, na jaké projekty peníze jdou, k jakému účelu budou sloužit a jak přispějí k obranyschopnosti.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media