natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Armáda dostala všechny moderní radary z Izraele. Nahradí historické kousky

    21. prosince 2023  8:44
    Do Česka dorazilo všech osm nových 3D radiolokátorů MADR pro ochranu vzdušného prostoru, které ministerstvo obrany v roce 2019 objednalo z Izraele. Moderní zařízení nahradí zastaralou sovětskou techniku, kterou armáda používá přes 40 let. Zavedení do systém protivzdušné ochrany potvrdí ještě několik měsíců.  

    Nový radar MADR pro českou armádu | foto: @ArmádaČRnatoaktual.cz

    Poslední z osmi objednaných špičkových mobilních radarů MADR převzala armáda před Vánocemi. Zařízení známé například z izraelského systému protiraketové obrany „Iron Dome“ teď v následujících měsících zavádět do systému protivzdušné obrany. Celý systém bude plně funkční nejpozději v druhé polovině příštího roku.

    Česká republika si objednala od izraelské vlády celkem osm souprav mobilního 3D radiolokátoru protivzdušné obrany ELM-2084 MMR vyráběných společností ELTA Systems. Smlouva byla uzavřena za předchozího vedení resortu v čele s tehdejším ministrem Lubomírem Metnarem už v prosinci 2019. Všechny radary ve službě chtěla mít armáda během letošního roku. Projekt za 3,5 miliardy korun však nabral zpoždění.

    To podle ministerstva obrany způsobily především technické problémy na straně dodavatele. Na zpoždění dodávek ovšem měla velký vliv také pandemie covid-19. První z objednaných radarů sice dorazil od výrobce do Česka už v únoru 2022, následné vojskové zkoušky ovšem musely být kvůli technickým problémům prodlužovány do doby, než je výrobce odstraní.

    „Věřím, že se společně podaří zpoždění vyřešit a radiolokátory budou do výzbroje armády zavedeny co nejdříve. Podaří se nám tak nahradit další zastaralou techniku ruské výroby,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) s tím, že při nejbližší možné příležitosti chce na potíže s dodržováním časového plánu upozornit izraelského ministra obrany.

    Ve výzbroji armády nahradí zastaralou radiolokační techniku ruské výroby, která již několikanásobně překročila svou životnost, náhradní díly jsou nedostupné a její provoz je vysoce poruchový. Jen díky profesionalitě a vynalézavosti techniků se daří radary udržovat funkční. Pořízení nových radiolokátorů MADR je tak jedním z klíčových modernizačních projektů současné české armády.

    Myslím to smrtelně vážně, vyzval Řehka ke zvýšení bojeschopnosti armády

    Nové radary zajistí armádě přehled o vzdušné situaci v malých a středních výškách do 3000 metrů, tedy v prostoru, který je v národní odpovědnosti České republiky. Jedná se o jeden z nejmodernějších existujících systémů, jež je součástí například proslulého izraelského systému protivzdušné obrany „Iron Dome“.

    Pro pokrytí území České republiky je potřeba pěti moderních radiolokátorů. Každý má dálkový dosah zhruba 300 kilometrů. Radiolokátory budou zavedeny ve výzbroji 26. pluku velení, řízení a průzkumu. Pět radarů

    bude umístěných na stacionárních vojenských stanovištích ve prospěch integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO (NATINAMDS). Zbylé tři budou k dispozici pro ochranu strategických cílů a objektů důležitých pro obranu státu v rámci národního pohotovostního systému protivzdušné obrany nebo v případě nasazení pro obraně spojenců.

    Nákup radarů MADR

    Pro armádu je nákup nových radarů klíčový. Současná technika ještě sovětské výroby totiž hlídá český vzdušný prostor od poloviny 80. let a už dvakrát překročila svoji životnost. Ministerstvo slibuje armádě nové radary už od roku 2004.

    • Srpen 2016: Ministerstvo obrany obdrželo tři nabídky na dodávku 3D radiolokátorů MADR. O obchod za zhruba 3,5 miliardy korun se ucházela Francie, Izrael a Švédsko.

    • Prosinec 2016: Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) oznámil, že obrana nakoupí izraelskou technologii. Radary má dodat izraelská státní společnost IAI Elta.

    • Leden 2017: Smlouva na dodávku osmi moderních radarů pro českou armádu od izraelského státního výrobce by měla být podepsána do dvou měsíců, řekl při návštěvě Izraele Stropnický.

    • Prosinec 2017: Odcházející ministr obrany Martin Stropnický označil zakázku za připravenou k podpisu s tím, že ji novému ministrovi předává doslova v „mašličkách“.

    • Leden 2018: Ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO) nechala po nástupu do funkce prověřovat chystané „velké“ zakázky.

    • Květen 2018: Ministryně obrany Šlechtová oznámila, že inspekce ministerstva obrany zjistila ohledně zakázky „extrémně závažné nálezy“. Věc na její podnět začala prošetřovat Vojenská policie. Ministryně prohlásila, že zakázku nechala prošetřit na základě zprávy Vojenského zpravodajství. Při následném jednání sněmovní komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství se ale ukázalo, že zpráva tajné služby žádné takové závěry neobsahuje.

    • Prosinec 2018: Ministerstvo obrany potvrdilo, že smlouvu na nákup radarů podepíše do poloviny roku 2019.

    • Červenec 2019: Vojenská policie ukončila prověřování zakázky na mobilní radary za několik miliard korun pro českou armádu. Případ odložila, protože nezjistila, že byl spáchán trestný čin.

    • Září 2019: Izraelská strana poslala do Prahy novou nabídku, která je stejná jako ta předchozí – 8 radarů za 3,5 miliardy korun. Smlouvu podepsala obrana v prosinci 2019.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media