natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Servis nových radarů pro armádu zajistí izraelský výrobce Elta Systems

    1. března 2024  13:10
    Servis a logistickou podporu osmi nových radarů MADR bude po celou dobu životnosti systému pro českou armádu zajišťovat jejich výrobce, tedy izraelská společnost Elta Systems. Do roku 2044 zaplatí obrana za servis a dodávky náhradních dílů zhruba 4,3 miliardy korun.  

    Nový radar MADR pro českou armádu | foto: @ArmádaČRnatoaktual.cz

    „Smlouva bude platit po celou dobu předpokládané životnosti systému, tedy do září 2044,“ uvedl šéf sekce vyzbrojování a akvizic Lubor Koudelka.

    Zakázka byla zadána cestou jednacího řízení bez uveřejnění, protože z technických důvodů ji je podle ministerstva schopen splnit pouze výrobce, kterému patří veškerá duševní práva a licence.

    Dohodu uzavřelo ministerstvo obrany ve čtvrtek. Ministryně obrany Jana Černochová vládu informovala už před týdnem.

    Izraelský výrobce Elta Systems bude podle dohody garantovat bezproblémový provoz celého systému radarů ELM-2084 MMR, dostupnost náhradních dílů pro servis a opravu techniky, servisní činnost, preventivní údržbu nebo generální opravy včetně náhradních dílů a spotřebního materiálu. Zajistí zároveň dlouhodobou logistickou podporu systému i rychlou opravu v případě technické závady. Právě vysoká provozuschopnost systému je důležitou podmínkou smlouvy.

    Za dvacet let provozu má obrana zaplatit zhruba 4,3 miliardy korun. Jako subdodavatelé se ale budou významným způsobem podílet také firmy českého obranného průmyslu, konkrétně státní Vojenský technický ústav a pardubická RETIA.

    Armáda dostala všechny moderní radary z Izraele. Nahradí historické kousky

    Do Česka dorazil poslední z osmi nových mobilních 3D radiolokátorů MADR pro ochranu vzdušného prostoru na sklonku loňského roku. Ministerstvo obrany je v roce 2019 objednalo z Izraele. Moderní zařízení nahradí zastaralou sovětskou techniku, kterou armáda používá přes 40 let.

    Zařízení známé například z izraelského systému protiraketové obrany „Iron Dome“ teď bude armáda v následujících měsících zavádět do systému protivzdušné obrany. Celý systém bude plně funkční nejpozději v druhé polovině letošního roku.

    Nové radary zajistí armádě přehled o vzdušné situaci v malých a středních výškách do 3000 metrů, tedy v prostoru, který je v národní odpovědnosti České republiky. Pro pokrytí území České republiky je potřeba pěti moderních radiolokátorů. Každý má dálkový dosah zhruba 300 kilometrů. Radiolokátory budou zavedeny ve výzbroji 26. pluku velení, řízení a průzkumu.

    Pět radarů bude umístěných na stacionárních vojenských stanovištích ve prospěch integrovaného systému protivzdušné a protiraketové obrany NATO (NATINAMDS). Zbylé tři budou k dispozici pro ochranu strategických cílů a objektů důležitých pro obranu státu v rámci národního pohotovostního systému protivzdušné obrany nebo v případě nasazení pro obraně spojenců.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media