natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Česko ukončuje dodávky vojenské pomoci Ukrajině, pomáhat bude dál finančně

    13. prosince 2023  9:47
    Česká republika už podle ministryně obrany Jany Černochové nemůže pokračovat v materiální vojenské pomoci Ukrajině, protože vyčerpala všechny zásoby, které mohla poskytnout. Finanční pomoc Kyjevu ale bude pokračovat dál. A stejně tak výcvik ukrajinských vojáků.  

    Vlak s municí a zbraněmi na Ukrajinu (27. února 2022) | foto: Armáda ČR

    „Od začátku války Česko Ukrajině dodalo vojenské vybavení v hodnotě 6,2 miliardy korun, například bitevní vrtulníky, tanky, bojová vozidla pěchoty či samohybné houfnice a raketomety včetně munice,“ uvedla Černochová na bilanční tiskové konferenci.

    Česká republika patří od začátku konfliktu na Ukrajině k nejvýraznějším podporovatelům Kyjeva. Momentálně podle Černochové ale země vyčerpala všechny zásoby, které na Ukrajinu mohla poslat.

    Pomoc Kyjevu ale nekončí a Česko bude boj proti Rusku podporovat finančně. Ministerstvo obrany takovou situaci avizovalo již před několika týdny.

    Černochová upozornila, že ministerstvo obrany pomohlo koordinovat komerční dodávky od českých výrobců, kdy hodnota vydaných licencí na zbraňové systémy a další vojenský materiál přesáhla 117 miliard korun. „Informovaný odhad realizovaných projektů je cca 51,2 miliardy korun a bude pokračovat,“ uvedla.

    Ministerstvo obrany loni a letos společně s ministerstvem zahraničí také uvolnilo přibližně 87 milionů korun do aliančního souhrnného balíčku pomoci Ukrajině a momentálně připravuje další příspěvek ve výši zhruba 60 milionů korun.

    Vojenskou pomoc Česká republika poskytla Kyjevu rovněž z prostředků crowdfundingového účtu spravovaného ministerstvem obrany a velvyslanectvím Ukrajiny, do něhož lidé přispěli již 1,73 miliardy.

    Černochová upozornila, že nedávno uzavřené memorandum s ukrajinským ministerstvem strategického průmyslu umožní užší spolupráci zejména v opravách, údržbě a vývoji zbraní, vývoji munice a modernizaci a opravách obrněné techniky.

    Česko rovněž spolupracuje s Dánskem a Nizozemskem při dodávkách urgentně potřebné vojenské techniky a munice ze zdrojů českého obranného průmyslu či ze třetích zemí. „Z hlediska množství a spektra dodávané vojenské techniky patříme mezi největší přispěvatele na Ukrajinu,“ uvedla Černochová.

    Pokračovat má rovněž výcvik ukrajinských vojáků v Česku a také prostřednictvím výcvikových týmů českých instruktorů v dalších zemích. Čeští vojáci takto v rámci mise EUMAM vycvičili takřka 4 000 ukrajinských vojáků.

    Výcvikem se podle Černochové výrazně zdokonaluje i česká armáda. Od ukrajinských vojáků, kteří na Libavé cvičí, čerpají čeští vojáci obrovské množství zkušeností ze skutečného válečného konfliktu.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media