natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Rusko nesmí ve válce na Ukrajině uspět, varoval admirál Bauer

    23. listopadu 2023  6:05
    Pokud by Rusko uspělo ve své válce na Ukrajině, byl by to pro Evropu začátek ještě větší nejistoty, uvedl šéf Vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer. Během návštěvy Prahy ocenil českou pomoc Kyjevu i zvyšování výdajů na vlastní obranu.  

    Předseda Vojenského výboru NATO Rob Bauer s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou (22. listopadu 2023) | foto: Armáda ČR

    „Naší povinností je pokračovat v podpoře Ukrajiny tak dlouho, jak bude třeba,“ prohlásil Bauer po setkání s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou.

    Ukrajina podle Bauera musí pokračovat v obraně, aby Rusové nedosáhli svých strategických cílů. „Pokud by Rusko zvítězilo, byl by to pro Evropu začátek ještě větší nejistoty,“ řekl s tím, že je nezbytné, aby Moskva neuspěla.

    Tématem jednání Bauera v Praze bylo hodnocení současných hrozeb v severoatlantickém prostoru i mimo něj, naplňování obranných plánů a český příspěvek do nich.

    Podle admirála je ve světle ruské agrese pro Alianci zásadní, aby každá země zvýšila svou odolnost. „Odolnost jednotlivých států je naprostým základem společného odstrašení a obrany,“ řekl. Pokud podle jeho slov má fungovat článek 5 smlouvy NATO - všichni za jednoho - musí fungovat především článek 3, tedy že každý stát musí být schopen se bránit.

    „Rozhodnutí Ruska začít a pokračovat v agresi vůči Ukrajině zahájilo novou éru kolektivní obrany Aliance,“ poznamenal. A to podle něj vyžaduje, aby se země připravily na to, že konflikt může vypuknout doslova kdykoli.

    Bauer v tomto ohledu ocenil, že Česká republika zvyšuje výdaje na svou obranu. Příští rok by obranný rozpočet měl po dlouhých letech znovu dosáhnout 2 procent HDP, jak se všichni spojenci zavázali. Bauer připomněl, že 2 % HDP ve prospěch obrany má představovat minimum, ne maximum.

    Podle náčelníka štábu Karla Řehky je povinností konfliktu předejít a toho se dá dosáhnout jen budováním účinné obrany. Varoval před zkreslenou představou, že Česko bude v bezpečí díky NATO, které přijde na pomoc, když bude potřeba. „I když jsme součástí Aliance, sami se musíme aktivně podílet na obraně naší země a odstrašení. Silnější jsme spolu, ne každý zvlášť,“ zdůraznil Řehka.

    Šéf Vojenského výboru ocenil rovněž dosavadní českou pomoc Ukrajině. Od přijetí ukrajinských uprchlíků, přes výcvik ukrajinských vojáků až po dodávky zbraní, munice a vojenského vybavení. „Česká republika k tomuto úkolu přistoupila statečně. Podpora Ukrajiny je mimořádná,“ konstatoval.

    Česko se podle něj podílí na bezpečnosti celé Aliance. Kromě pomoci Ukrajině také vedením nové bojové jednotky NATO na Slovensku nebo vysíláním jednotek do Litvy a Lotyšska.

    „Česká republika bude nadále významně přispívat na východním křídle Aliance, dokonce budeme navyšovat naši přítomnost,“ doplnil Řehka.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media