natoaktual.cz

Summit NATO 2023

Speciální příloha
k summitu ve Vilniusu

  • natoaktual.cz
  • Zpravodajství
  • Informační centrum o NATO
  • nato.idnes.cz

  • Nová mise pro speciální síly. Elitní bojovníci mají cvičit a radit v africkém Nigeru

    9. března 2023  14:22
    Africký Niger má být další misí pro české speciální síly. Vláda tam chce vyslat 20 elitních bojovníků, kteří by působili jako instruktoři a poradci při budování tamějších obranných kapacit. Země patří mezi nejchudší, ale zároveň nejstabilnější státy takzvaného Sahelu. Vyslání jednotky musí ještě schválit obě komory parlamentu.  

    České speciální síly v Afghánistánu | foto: 601. skupina speciálních sil

    Vláda Petra Fialy rozhodla o nasazení českých speciálů na svém středečním jednaní.

    Demokratická a prozápadní vláda v Nigeru chce čelit rostoucím bezpečnostním hrozbám ze strany islamistických a dalších teroristických skupin zásadním navýšením početního stavu armády. A s výcvikem nových rekrutů mají pomoci i další spojenci včetně USA, Kanady, Francie, Německo, Belgie a Itálie.

    Čeští speciálové by podle vládního návrhu v zemi působili jako instruktoři a poradci (TAA/Train, Advice, Assist) při budování tamních obranných kapacit. Mise by resort obrany přišla na 162 milionů korun.

    Z Afriky má česká armáda už bohaté zkušenosti z působení v Mali. Loni v prosinci se po desetiletém působení ale čeští vojáci stáhli. Od roku 2013 misí prošlo celkem 1 200 českých vojáků, kteří se podíleli na výcviku více jak 22 tisíc malijských vojáků a asi 300 armádních instruktorů. 

    Nebojová mise EU měla za úkol pomáhat při výcviku malijské armády. Vznikla v roce 2013 poté, co Mali čelilo útoku islámských radikálů.

    Působení spojeneckých vojáků v Mali ale v uplynulých měsících ovlivnily napjaté vztahy mezi přechodnou malijskou vládou a západními státy, především Francií. Paříž se nakonec rozhodla své vojáky z oblasti stáhnout.

    Země v posledních letech zažila dva vojenské převraty. Situaci komplikovali i rozhodnutí Mali, které do země pozvalo žoldnéře z ruské takzvané „Wagnerovy armády“. Kvůli sporům loni skončila také protiteroristická operace Takuba, do které Česká republika vyslala rovněž své elitní bojovníky speciálních sil.

    „Odchod z Mali neznamená, že na Afriku rezignujeme. Podpora ozbrojených sil Nigeru je jednou z cest, jak přispět ke stabilizaci bezpečnostní situace v Sahelu,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

    Pomoc s budováním obranných kapacit je podle ní prevencí proti terorismu a nekontrolované migraci. „Silné, dobře vycvičené a vyzbrojené ozbrojené síly Nigeru mohou významně omezit rozpínavost teroristických a nelegálních ozbrojených skupin, zajistit určitou míru bezpečí místnímu obyvatelstvu a snížit tak migraci do evropských zemí,“ podotkla.

    Čeští speciálové by podle navrhovaného mandátu mohli na území Nigeru buď samostatně, nebo ve spolupráci s armádami členských států NATO a EU, které se v Nigeru či Sahelu již angažují. Výcvik by probíhal například v nigerském centru speciálních sil v Tillii, které vybudovalo Německo.

    inc natoaktual.cz

    Barista i záchranář u kanónu

    Říjen 2019

    Poprvé v historii nechala armáda záložáky pálit z kanónů ostrými

    Dny NATO v Ostravě

    Září 2019

    Dny NATO navštívilo 220 tisíc lidí, ukázaly i nové vrtulníky pro armádu.

    Továrna na instruktory

    Červenec 2019

    Britský poradní tým s pomocí Čechů vyškolil už přes 9 500 vojenských instruktorů.

    Mraky prachu, vedro a léčky

    Červen 2019

    Jak vypadá příprava českých vojáků na misi v africkém Mali.

    Partneři portálu

    NATO PDD iDnes.cz Newton Media